Pasaulinei širdies dienai – sveikatingumo šventė

Autoriaus nuotr.

[nggallery id=573 template=caption]Savivaldybės visuomenės sveikatos biuras mažeikiškius pakvietė į Sodų gatvės trikampio skverą, kuriame surengta sveikatingumo šventė, skirta Pasaulinei širdies dienai.
Pagrindinis šventės akcentas – bėgimas „Už sveiką širdį“.

Piešė ir mankštinosi

Į Sodų trikampio skverą atėję senjorai, tėveliai su vaikais, jaunimas ir šiaip sveikatingumui ir sportui neabejingi mažeikiškiai visų pirma stojo į eilę registruotis bėgti dviejų kilometrų trasą – t. y. tris ratus apie skverą. Visus draugiškai pasitiko ir sveikino Visuomenės sveikatos biuro specialistai Martyna Nabažaitė ir Aistis Jankūnas.
Kol vyko registracija, vaikai ėmėsi veiklos ir piešė kreidelėmis ant šaligatvio aikštelės, visi pūtė širdies formos balionus, pageidaujantys išbandyti šiaurietišką ėjimą, „matavosi“ organizatorių skolinamas lazdas.
Po šventės atidarymo ir įžanginio M. Nabažaitės žodžio pristatyta prevencinė programa „Širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupės asmenų sveikatos stiprinimas“.
Paskui susirinkusieji stojo mankštintis – jiems vadovavo kūno kultūros trenerė Nijolė Ričkuvienė.

Skirtos nominacijos

Prie bėgimo starto linijos išsirikiavo tiek vaikai, tiek suaugusieji – jokie rezultatai nebuvo fiksuojami, svarbiausia – noras dalyvauti. Nesiryžę bėgti kai kurie senjorai ėmė į rankas šiaurietiško ėjimo lazdas ir ėjo ta pačia trasa paskui bėgančiuosius.
Visi pageidaujantys nutaikę laisvo laiko minutę čia pat matavosi kraujospūdį, stojo prie aparato, sugebančio ištirti kūno sudėtį ir būklę: raumenų, riebalų ir vandens kiekį organizme, biologinį kūno amžių.
Bėgikai neliko be apdovanojimų: pagerbtas jauniausias bėgimo dalyvis Arestas Kontrimas, linksmiausiais bėgimo dalyviais, už tai, kad finišo liniją kirto kartu, pripažinti Rimantas Inta ir Vytautas Kekys, sportiškiausia dalyvė – N. Ričkuvienė, stropiausias bėgimo dalyvis – ne pirmą kartą bėgęs Robertas Zubavičius.
Šeimos apdovanojimas atiteko nuolatos aktyviai judantiems Zubavičiams, o  ryžtingiausiu bėgimo dalyviu pripažintas aktyviai šiaurietišką ėjimą propaguojantis Jonas Jankevičius.

Laukia nemažai renginių

Vaikus itin domino viešosios įmonės „Versli karta“ atstovės Eglės Juzokaitės pristatyta savotiška kvėpavimo mankšta – „Burbuliatorius“: jos leidžiami didžiuliai muilo burbulai įkvėpė vaikus pūsti savo muilo burbulus.
Visuomenės sveikatos biuro specialistė M. Nabažaitė pasakojo, jog jų įstaiga rūpinasi prevencija, kad žmonės kuo ilgiau būtų sveiki, gerai jaustųsi ir nereikėtų leisti pinigų vaistams.
„Ką žmonės gali padaryti su savo kūnu? Fizinis aktyvumas, sveika mityba, jokių žalingų įpročių, –  visa tai palaiko mūsų sveikatą iki vėlyvo amžiaus. Per šią žiemą subūrėme visą būrį draugų, jaunimo, su kuriais visą vasarą šeštadieniais pavenčiuose bėgiojome. Kiekvieną savaitę vyksta šiaurietiškas ėjimas“, – apie biuro veiklą pasakojo M. Nabažaitė.
Sveikatingumo šventė vyko Pasaulinės širdies dienos, skirtos kovai su kraujagyslių ir širdies ligų rizikomis, išvakarėse, tad fizinis aktyvumas palankiausia prevencija tokia proga.
„Simbolinis dviejų kilometrų bėgimas ir buvo skirtas kovai už sveiką širdį. Mažeikiškiai išsiilgę tokio bėgimo, tikimės, kad tai nėra vienkartinė akcija, o tie žmonės, kurie registravosi šiandienos bėgimui, registruosis ir sveikos mitybos dieną, ir kitų renginių metu, kurių esame numatę nemažai“, – kalbėjo sveikatos specialistė.

Aktyvūs senjorai

M. Nabažaitė džiaugiasi, kad kiekvieną savaitę antradieniais ir ketvirtadieniais į biuro organizuojamus ėjimo su šiaurietiškomis lazdomis užsiėmimus ateina į dvi grupes susiskirstę senjorai – Trečiojo amžiaus universiteto ir bendrijos „Bočiai“ nariai. Neturintiems lazdų biuras turi galimybę paskolinti jų dvidešimt komplektų.
„Mes stengiamės, kad kuo daugiau mažeikiškių nemokamai palaikytų kuo geresnę sveikatą ir fizinę būklę“, – teigė M. Nabažaitė.
Nuo spalio 2 dienos Visuomenės sveikatos biure startuoja tėvelių mokykla – ji skirta besilaukiančioms ir jau pagimdžiusioms moterims ir šeimų tėčiams: atvažiuos lektoriai, kurie kalbės apie natūralų maitinimąsi ir kitus sveikatai reikalingus dalykus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto