Įstatymo pataisa įpareigotų užsakovą mokėti PVM už statybos paslaugas

ELTOS nuotrauka

Siūloma, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. pridėtinės vertės mokestį (PVM) už teikiamas statybų paslaugas mokėtų užsakovas, t.y. valstybės ar savivaldybių institucijos, o ne juridiniai asmenys, teikiantys statybų paslaugas pagal sudarytą sutartį.

Pagerins PVM surinkimą

Tokį Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai „tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis ir Kęstutis Bartkevičius.
Jų nuomone, priėmus tokį teisinį reglamentavimą, bus užtikrinama, kad PVM bus surenkamas sklandžiai, efektyviai ir sąžiningai, bus išvengiama stambių sukčiavimo ir PVM slėpimo atvejų.

Sumažintų rangovų finansinę naštą

Parlamentarai sako, kad statybų paslaugų užsakovai atidžiau planuos statybas ir investicijas, kadangi užsakovas taptų PVM mokėtoju ir įsipareigotų valstybei.
„Toks teisinis reguliavimas sumažintų rangovų finansinę naštą ir nemokumo riziką bei itin dažnai pasitaikančius bankroto atvejus. Juridiniai asmenys, teikiantys statybų paslaugas iš dalies išvengtų apyvartinių lėšų trūkumo, kai užsakovai vėluoja atsiskaityti už atliktus darbus. Iš dalies būtų sprendžiama ir nedarbo problema, kadangi statybų bendrovės turėtų daugiau finansinių išteklių samdyti papildomą darbo jėgą“, –  sako Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas R. Žemaitaitis.
Šiuo metu Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme nėra nuostatos, kuria vadovaujantis PVM turėtų pareigą sumokėti statybų darbus užsakanti valstybės ar savivaldybės institucija, o ne statybų darbus atliekantis juridinis asmuo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto