2016 m. šaukimas į kariuomenę prasidės sausio 7-ąją

2016 m. šaukimas į kariuomenę prasidės sausio 7-ąją. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

2016 metų šauktinių į privalomąją karo tarnybą sąrašai bus sudaryti sausio 7 dieną. Kaip ir 2015 metais, kitąmet 9 mėnesių privalomąją karinę tarnybą atliks 3 tūkstančiai jaunuolių.

Sąrašai bus sudaromi atsitiktine tvarka

Prievolininkų sąrašai, kaip ir anksčiau, bus sudaromi atsitiktine tvarka, naudojant kompiuterinę programą ir stebint visuomenės atstovams. Sąrašas bus viešinamas sausio 11 d., o pirmieji 2016 m. prievolininkai tarnybą pradės balandžio 4 d. – iš pradžių 3 mėnesius Ruklos mokomajame dalinyje, o vėliau Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje.
„Skirtingai nei 2015 m., šaukimai bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko“, – praneša Krašto apsaugos ministerija.
Pasak krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, iki sausio 7 dienos savanoriškai karinę tarnybą pasirinkę asmenys nebus įtraukiami į kitų metų šaukiamųjų sąrašus, taip pat galės pasirinkti ne tik tarnybos pradžios datą bei vietą, bet ir gaus 25 proc. didesnes išmokas. Kaip ir šiemet, dalis šauktinių bazinį parengimo kursą dėl vietų trūkumo praeis ne Ruklos mokomajame pulke, o iš karto daliniuose.
„Planuojame, kad mokomajame pulke užbaigus plėtros darbus nuo 2017 m. visi šauktiniai pirmus tris mėnesius praleis Rukloje“, – spaudos konferencijos metu teigė J. Olekas.

Bus atidaryti trys nauji komplektavimo padaliniai

Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininko majoro Žygimanto Adamonio teigimu, Vilniaus regione – Šalčininkuose, Ignalinoje ir Trakuose – nuo kitų metų bus atidaryti trys nauji komplektavimo padaliniai, kur jaunuoliai galės užsirašyti savanoriais.
Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje nuolatinę privalomąją pradinę tarnybą atlieka 1,6 tūkst. karių. Visi jie šį tarnybos būdą pasirinko savo noru. Lapkričio 24 d. tarnybą pradės dar 460 šauktinių. Paskutinieji šiais metais nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos kariai į batalionus atvyks gruodžio viduryje.
Privaloma 9 mėnesių karinė tarnyba buvo atnaujinta šių metų kovą, atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją Rytų Europoje. Kasmet šaukiant po 3 tūkst. karių, per penkerius metus planuojama parengti 15 tūkst. papildomų rezervistų. Pasak J. Oleko, remiantis ankstesne patirtimi, maždaug 20 proc. šauktinių baigę 9 mėnesių tarnybą pareiškia norą tarnauti profesionaliose pajėgose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto