Alergijos simptomų galima išvengti

Teoriškai visi maisto produktai gali sukelti alergijas. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai vartotojams  pataria, kaip išvengti maisto produktų alergijos sukeliamų nepageidaujamų simptomų.


Didesnis poveikis – vaikams

Alergija maisto produktams pasireiškia, kai paprastai nekenksmingi maisto produktai, patekę į organizmą, sukelia neįprastą imuninės sistemos reakciją ir nepageidaujamus simptomus. 
Tokia reakcija į maistą dažniausiai įvyksta labai greitai po alergiją sukėlusio maisto produkto suvartojimo. Alerginėms reakcijoms išprovokuoti paprastai užtenka nedidelio alergijas sukeliančio maisto kiekio.
Maisto alergijos nustatomos vis dažniau, tačiau priežastys nėra tiksliai žinomos. Manoma, kad tam turi įtakos pasikeitusi mityba, pagerėjusios higienos sąlygos ir dėl to padidėjęs imuninės sistemos jautrumas.
Tyrimais nustatyta, kad alergijos maistui būdingos 5–8 proc. vaikų ir 1–2 proc. suaugusiųjų.


Dažniausiai alergijas sukeliantys produktai

Teoriškai visi maisto produktai gali sukelti alergijas, tačiau dažniausiai alergijas sukelia salierai, glitimo turintys javai (kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos), vėžiagyviai (krabai ir krevetės), kiaušiniai, žuvis, pienas, moliuskai (midijos, austrės), garstyčios, riešutai (lazdyno, graikiški ir žemės riešutai), sezamo sėklos, soja.
Alergijos sukeliami simptomai gali būti labai įvairūs. Suvalgius maisto produktą, kuriam esate alergiškas, gali atsirasti odos bėrimas ar niežulys, virškinimo trakto sutrikimai, limfmazgių padidėjimas. Nedažnai, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija – anafilaksija.
Labai dažnai alergija maisto produktams yra painiojama su maisto produktų netoleravimu. Pastaroji būklė dažniausiai išsivysto laipsniškai, joje imuniniai procesai nedalyvauja. Ir nors esant maisto produktų netoleravimui anafilaksija neišsivysto, tačiau visi kiti simptomai panašūs į alergijai būdingus.


Kaip išvengti nepageidaujamų reakcijų

Pagrindinis būdas siekiant išvengti alergijos sukeltų simptomų yra nepageidaujamas reakcijas sukeliančių maisto medžiagų vengimas. 
Sužinoti, ar maisto produkte yra medžiagų, galinčių sukelti alergines reakcijas, galima atidžiai perskaičius perkamų maisto produktų etiketes, kuriose turi būti aiškiai nurodomas alergiją galinčios sukelti medžiagos pavadinimas, išskyrus atvejus, kai paties maisto produkto pavadinimas nurodo atitinkamą sudedamąją dalį.
Kadangi alergija maisto produktams atsiranda dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, svarbu atkreipti dėmesį tiek į nėščios moters mitybą, tiek ir į kūdikio mitybą. Nors nėščiajai speciali dieta nereikalinga, tačiau rekomenduojama nepiktnaudžiauti dažniausiai alergizuojančiais maisto produktais.
Kūdikiui tinkamiausias maistas – motinos pienas, nustatyta, kad kūdikiai, maitinti motinos pienu, rečiau serga alergijomis.

2 Atsakymai į “Alergijos simptomų galima išvengti”

  1. Vardas (privalomas) parašė:

    Ne visi produktai sukelia alergija. Dazniausiai,dazai,kuriais jie nudazyti,ar mirkyti! Ypac,pavojinga duoti vaikams tokiu produktu,nes jau jiems maziems ardomos kepenys ir kasa! Traskuciai,be bulviu ir dar nudazyti,paskaninti chem.dazais.Uzdegus ,jie dega.! Baisu! O sausos sriubos,vegeta?Dometis reikia…

  2. Jurij parašė:

    Juokingas straipsnis – nevalgyk alergizuojanciu produktu ir nealergizuos :) Nerealiai :) Aciu, kad pasidalinote naujausiu tyrimu duomenimis !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto