
Maisto saugos specialistai pastebi, kad šiltuoju metų laiku ypatingai suintensyvėja mikroorganizmų, tarp jų ir sukeliančių ligas, biologinis vystymasis, žymiai sutrumpėja laikas, per kurį mikroorganizmai sugeba daugintis ir augti. Vasaros karščiai dažnai būna tiesiogiai susiję su ūmių žarnyno infekcijų protrūkiais, apsinuodijimais maistu.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė primena, kad išvykų metu gamtoje ruošiant maistą naudinga žinoti ir laikytis kelių pagrindinių taisyklių, kurios padės išvengti nemalonių situacijų.
Kasmet 85–90 proc. visų šalyje registruojamų apsinuodijimo maistu protrūkių kyla dėl namų sąlygomis netinkamai pagaminto, nesaugaus maisto.
Išvykoms gamtoje reikėtų įsigyti optimalaus dydžio šaltkrepšį su šaldymo kasetėmis (greitai gendantiems maisto produktams) arba automobilinį šaldytuvą. Taip pat patariama turėti vienkartinių valgymui skirtų indų, didesnių talpų geriamajam vandeniui laikyti, lengvai valomų plastikinių ar vienkartinių popierinių indų, rankoms plauti skirtų medžiagų ir priemonių.
Į išvyką rekomenduojama pasiimti vienkartinių popierinių rankšluosčių, servetėlių, tuščių šiukšlių maišų atliekoms surinkti, vienkartinę staltiesę ar kitą dangalą stalui padengti, aštrių peilių, šakučių, šaukštų, bent porą pjaustymo lentelių ir kt.
Visas rašinys – „Santarvės“ laikraštyje.