Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus produktus

Šeimininkėms patariama kuo daugiau skanių patiekalų gaminti pačioms. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kiekviena šeimininkė per Naujuosius metus artimuosius stengiasi pradžiuginti kuo įvairesniais bei įdomesniais patiekalais. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pataria, į ką reikia atkreipti dėmesį norint įsigyti geros kokybės ir saugius produktus.


Svarbu išvaizda

Visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į produktų spalvą, formą, konsistenciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus, perskaityti etiketėse nurodytą informaciją – sudedamųjų dalių sąrašą, gamintojo pavadinimą ir adresą, kilmės šalį. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ir žuvį į pirkinių krepšelį, šiuos produktus reikėtų supakuoti į dvigubas pakuotes, kad jie neužterštų tų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo. Nereikėtų rinktis produktų pažeistomis pakuotėmis.


Reikia laikyti tinkamai

Namuose visus greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti šaldytuve. Sušaldytą mėsą, paukštieną ar žuvį saugiausia atšildyti šaldytuve, +1°C – + 4°C temperatūroje. Norint užšaldytus produktus atšildyti greičiau, galima pasinaudoti atšildymo funkcija orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, taip pat palaikyti produktą po tekančiu šaltu vandeniu, nepažeidus jo pakuotės. Termiškai apdorojant, gaminių vidaus temperatūra (gaminimo metu) turi būti ne žemesnė kaip +75°C. Tokioje temperatūroje apdorotas maistas yra saugus. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms. Jį geriau laikyti šaldytuve, kaip ir tortus su kremu, kitus greitai gendančius saldumynus.


Patarė gaminti pačioms

„2013-ieji buvo sveikos gyvensenos ir atsakingo požiūrio į vartojimą metai, todėl būtų prasminga juos užbaigti puoselėjant senolių vertybes ir tradicijas. Kad pakilios nuotaikos netemdytų virškinimo sutrikimai, šeimininkėms patarčiau kuo daugiau skanių patiekalų gaminti pačioms. Tačiau pirkti produktų ir gaminti patiekalų reikėtų tiek, kad šeima realiai pajėgtų suvalgyti, nes vartodami tą patį maistą kelias dienas, žmonės rizikuoja savo sveikata“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
 Pasak specialistės, gaminant šventinius patiekalus reikėtų nepamiršti laikytis švaros ir asmens higienos. Įrankius, lenteles ir stalo paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena, reikėtų kruopščiai nuplauti bei nusausinti, nepamiršti nusiplauti rankų.
Paruoštą maistą specialistė rekomendavo laikyti šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su žaliais produktais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto