„Raudonasis“ aliarmas mažeikiškių neišgąsdino

Prekiautojai turgavietėse teigė, kad prekybą mėsos produktais labiau pakoregavo euro įvedimas nei tyrimai apie galimybę jos vartotojams susirgti vėžiu. Sigito STRAZDAUSKO nuotrauka

Pasaulinės sveikatos organizacijos sukeltas aliarmas dėl to, kad raudona mėsa bei jos produktai gali sukelti vėžį, kol kas didesnių pasekmių nei mėsos perdirbėjams, nei prekybininkams nesukėlė.
Atsisakyti pamėgtų rūkytų gaminių ar dešrelių kol kas neskuba ir pirkėjai.

Mėsa priskirta… prie cigarečių

Paskutinę spalio savaitę per masines informacijos priemones buvo išplatintas pranešimas apie tai, kokie pavojai kyla vartojant mėsą ir jos produktus.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) – viena iš Jungtinių Tautų Organizacijos padalinių – pateikė išvadą, kad perdirbtos mėsos vartojimas yra viena iš žarnyno vėžio atsiradimo priežasčių.
Perdirbta mėsa – tai pasūdyta, vytinta, fermentuota ar rūkyta, skonio stipriklių gausi mėsa. Šiai kategorijai priklauso dešrainiai, kumpis, dešrelės, sūdyta jautiena, mėsos konservai.
Teigiama, kad mokslininkų atlikti tyrimai rodo, jog rizika susirgti žarnyno vėžiu padidėja 18 proc. su kasdien suvartotu 50 gramų perdirbtos mėsos gabalėliu, pavyzdžiui, rūkytos kiaulienos šoninės ar dešros.
Remdamasi tarptautinės vėžio tyrimų agentūros duomenimis, PSO padarė išvadą, kad perdirbta mėsa gali būti priskiriama tai pačiai vėžį sukeliančių produktų kategorijai kaip alkoholis ir cigaretės.

Riziką padidina konservantai

Į PSO akiratį pateko ir raudona mėsa. Jai priskiriama bet kokio žinduolio: jaučio, veršelio, kiaulės, ėriuko, avies, arklio ar ožio – raumuo. Vertindama tokią mėsą, organizacija teigia, kad ji gali būti kancerogeninė (skatinanti vėžinius susirgimus – B.R.).
Anot ataskaitos autorių, pati mėsa nekenkia sveikatai. Pavojų organizmui kelia išsiskiriančios cheminės medžiagos, naudojamos ir išgaunamos apdorojant mėsą. Perdirbant mėsą, siekiama pratęsti jos galiojimo laiką arba pakeisti skonį ją rūkant, sūdant ar pridedant konservantų. Būtent šie įvairūs priedai ir padidina riziką susirgti vėžiu. Gaminimas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant ant laužo, taip pat sukelia kancerogenų išsiskyrimą.

Gyventojai vertina skeptiškai

PSO pranešimas apie neva mokslininkų atliktus mėsos ir jos produktų tyrimus, sukėlė nemažai mėsos perdirbėjų, įvairių sričių specialistų aistrų, vertinimų. Tačiau, kaip parodė ir „Santarvės“ apklausa gatvėje bei pokalbiai su pirkėjais turgavietėse bei prekybos centruose,  mažeikiškių neišgąsdino „raudonasis“ aliarmas.
Mūsų pašnekovai gana skeptiškai vertino tokius pranešimus.
„Mano uošviui jau per 90 metų ir tik pastaraisiais metais teko dėl kai kurių negalavimų kreiptis į medikus, o šiaip tai rimtai net nėra sirgęs. Kiek jį prisimenu, jis be rūkytos dešros neištverdavo nė dienos. Ir dabar mielai valgytų, tik sukramtyti nelabai yra kuo. Tai galbūt atvirkščiai – tokie gaminiai ne kenkia, o padeda“, – replikavo nenorėjusi prisistatyti moteris.

Plačiau skaitykite šeštadienio laikraštyje.

2 Atsakymai į “„Raudonasis“ aliarmas mažeikiškių neišgąsdino”

  1. E.V. parašė:

    Gyventi žalinga, nes gyvenimas tai mirtinai pavojinga liga, plintanti lytiniu keliu.

  2. gingasa parašė:

    aga aga , vienu zodziu zmogui valgyt isvis nesveika tai gal sakau ir atlyginimu nebereiks moket ania :D :D :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*

Naujienos iš interneto