
Nuotrauka iš redakcijos archyvo
Lietuviai rūpinasi sveikais savo ir savo šeimos narių mitybos įpročiais, parodė prekybos tinklo „Maxima“ socialiniame tinkle atlikta apklausa.
Konsultacijos vis dar reikalingos
Beveik 70 procentų apklaustųjų patvirtino, kad didelį dėmesį skiria sveikai gyvensenai, stengiasi atsisakyti produktų, turinčių didelį cukraus kiekį (40 proc.), į savo racioną įtraukia įvairių daržovių, vaisių, uogių ir grūdinių produktų (49 proc.), stengiasi rinktis liesesnę mėsą ir reguliariai vartoti žuvį (30 proc.) bei geria kuo daugiau vandens (36 proc.).
„Maximos“ apklausos duomenimis, sveikesnių produktų žymėjimas ar specialūs jų skyriai, lentynos ar išdėstymas parduotuvėse pirkėjams padeda greičiau rasti ir atpažinti sveikesnius produktus. Dauguma apklaustųjų taip pat teigia, kad nors apie sveiką mitybą jie išmano pakankamai, konsultacijos apie tam tikrus produktus jiems yra reikalingos.
Rekomenduojama valgyti penkis kartus
Apklausa atskleidė ir daugiau lietuvių mitybos įpročių. Pasirodo, didžioji dalis respondentų laikosi mitybos specialistų rekomendacijų valgyti dažniau, tačiau mažomis porcijomis, ir valgo 3–4 kartus per dieną. Vis tik, sveikos mitybos specialistės, projekto „Gyvenkime sveikiau“ partnerės ir studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovės Vaidos Kurpienės teigimu, geriausia būtų valgyti 5 kartus per dieną: du kartus – rimčiau ir du užkandžius.
„Sveikos mitybos supratimas sparčiai keičiasi pastaraisiais metais. Akivaizdi tendencija, kad žmonės ima domėtis ne tik savo figūros linijomis, bet ir sveikata bei savijauta, ir tai džiugina. „Sveiko maisto“ sampratų yra įvairių, tačiau visi ekspertai sutaria, kad reikia valgyti mažiau cukraus, įprastų miltinių, mėsos patiekalų ir pieno produktų bei daugiau žuvies, daržovių, ypač – šviežių. Taip pat patariama vartoti daugiau mažai apdorotų grūdinių produktų – pilno grūdo patiekalų, neskaldytų ir nešlifuotų kruopų, taip pat – ankštinių patiekalų iš pupelių, lęšių bei avinžirnių. Rekomenduojama rinktis kuo įvairesnį mažiau apdorotą maistą ir stebėti savo savijautą“, – sako V. Kurpienė.
Mėsa – vis dar dažniausias patiekalas
Apklausa parodė, kad pusryčiams lietuviai dažniausiai renkasi sumuštinius (28,1 proc.), tačiau neatsisako ir mitybos specialistų rekomenduojamos košės (27,3 proc.) ar pieno produktų, tokių kaip jogurtas, varškė bei sūreliai (18,0 proc.).
Mėsa – vis dar dažniausias patiekalas, randamas ant lietuvių pietų stalo (43,6 proc.). Vis dėlto, nemaža dalis apklausoje dalyvavusių respondentų įvardijo, jog pietums mielai renkasi žuvį, salotas bei karštas daržoves. Penktadalis apklaustųjų teigia valgą trijų dalių pietus: sriubą ar salotas, karštą patiekalą ir desertą.
Kaip dažniausiai vartojamus produktus vakarienės metu lietuviai įvardijo ir ant pusryčių stalo randamus pieno produktus (15,8 proc.) bei salotas (14,6 proc.). Tyrimas parodė, jog vakarienei lietuviai mielai renkasi ir dažniau pietų metu valgomą sriubą (10,7 proc.).
Paklausti, kokius užkandžius renkasi išalkę tarp valgymų, respondentai atsakė, jog dažniausiai renkasi vaisius (41,4 proc.), kiek mažiau – riešutus ir pieno produktus. Dalis respondentų teigė, kad vietoj užkandžių tiesiog renkasi pagurkšnoti vandenį (10 proc.).
Projektas pritraukė ir kitų specialistų
Be V. Kurpienės, prie „Maximos“ inicijuoto projekto „Gyvenkime sveikiau“ projekto prisijungė ir daugiau žinomų sveikos gyvensenos ekspertų. Tai socialinių mokslų daktarė, ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja ir vadovė Austėja Landsbergienė, VMG kulinaras Alfas Ivanauskas ir asmeninis treneris, knygos „Tobulas kūnas“ autorius, projekto www.kilo.lt vadovas Andrius Pauliukevičius.
Daugiau šių ekspertų patarimų – „Maxima“ interneto svetainės skiltyje „Gyvenkime sveikiau“.