Vasaros desertas – ledai

Vasara kaip niekad lepina mus gerais orais, taip ir norisi pasipliuškenti ežere ar savo kiemo baseine… O ko dar, be saulės ir vandens, trūksta vasarą? Žinoma, ledų! Vaisinių ar riebių, su šokoladu, karamele ar vanilinių. Turbūt kiekvienas mūsų mėgstame degustuoti įvairiausius skonius ir atrasti patį skaniausią vasaros desertą!

Kaip atsirado pirmieji ledai

Nors nėra tikslių istorinių šaltinių, nurodančių pirmųjų ledų gamybos datą, tačiau nesunku numanyti, kad tie žmonės, kurie gyveno kalnuotose vietose netoli snieguotų viršukalnių, jau nuo seniausių laikų sniegą maišė su medumi, vaisiais ar kitais gardėsiais. Yra žinoma, kad Romos imperatorius Neronas pirmajame mūsų eros šimtmetyje įsakė atvežti ledo iš kalnų ir sumaišyti su vaisiais. Kinai žinojo ledo ir grietinėlės maišymo paslaptį. Istoriniuose šaltiniuose pieniški ledai minimi dar 2–3 a. prieš m. e. Šis receptas buvo laikomas valstybine paslaptimi ir už jo išdavimą grėsė mirties bausmė.

Ledų kelias į Europą ir Ameriką

Nors vaisinius ledus italai gamindavo jau nuo seniausių laikų, tačiau spėjama, kad būtent Markas Polas XIII a. Šilko keliu nuvykęs į Kiniją pamatė pieniškus ledus ir jų receptą (ar idėją) parvežė į Italiją. Ledai buvo prieinami tik didikams ar jų svečiams, o gamybos paslaptys – griežtai saugomos. Šerbeto paslaptį italai išsaugojo bene 300 metų, tačiau po truputį ledų receptas paplito visoje Europoje. Riebūs grietinėlės ledai – plombyras – pradėti gaminti Prancūzijoje, jų pavadinimas kilo nuo miestelio Plombieres-les-Bains vardo.
Šiuolaikiniai ledai pradėti gaminti XVII a. pradžioje JAV. Ledų idėją į Ameriką parvežė B. Franklinas iš savo viešnagės Prancūzijoje. O Dž. Vašingtonas net buvo įsigijęs pirmą ledų gaminimo įmonę.

Dabartiniai ledų gamintojai

Pirmoji ledainė, atidaryta 1776 metais Niujorke. Ledai būdavo patiekiami specialiuose nedideliuose dubenėliuose ar indeliuose ir valgomi su šaukšteliu. Nėra tiksliai žinoma, kas ir kada pradėjo ledus dėti į vaflinius indelius – viena legenda teigia, kad tai nusprendė padaryti kūrybingas prekybininkas, nes jo kavinės dubenėlius klientai nuolat sudaužydavo, kita istorija pasakoja, kad maisto mugės metu ledų prekeiviui pasibaigė indeliai, o šalia stovėjusiam vaflių pardavėjui verslas sekėsi nekaip, taigi ledų pardavėjas nusprendė nusipirkti dalį vaflių ir pardavinėti ledus juose.
Lietuvoje ledai pradėti gaminti 1937 m. įkurtame Kauno pieno centre, po nepriklausomybės Kauno pieno centras tęsė veiklą kaip privati įmonė, o dabar mes jį žinome AB „Premia KPC“ vardu.

Vasara – puikus metas išragauti visus naujus ledų skonius ir pasimėgauti gardžiu desertu! Smaližiams, norintiems savo šaldiklius pripildyti džiaugsmo, puiki proga tą padaryti per akcijas, „Rimi“ akcijų leidinys jums pasufleruos, kada taikomos akcijos ledams ar kitiems jūsų mėgstamiems desertams, kad įsigydami mėgstamus saldumynus galėtumėte sutaupyti. Daugiau akcijų ir nuolaidų ieškokite „raskAkcija.lt“ portale.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto