VMVT: moksleivių maitinimo kokybės problema aktuali visose mokymo įstaigose

Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų vertinimu, moksleivių maitinimo kokybės problema faktiškai aktuali visose mokymo įstaigose. Moksleiviams siūlomi patiekalai dažnai kartojasi, jų asortimentas gan skurdus, patiekalų ruošimui dažnai naudojamos pačios pigiausios žaliavos, o tai verčia daryti prielaidas, kad vaikai negauna visų jiems būtinų maistinių medžiagų ir paros energijos normų.


Savivalda turėtų susirūpinti

Pasak tarnybos direktoriaus Jono Miliaus, šiuo metu daugiausia problemų kyla dėl netinkamai organizuojamų viešųjų pirkimų procedūrų, kai neįvertinant žaliavų kokybės, orientuojamasi vien tik į mažiausios kainos kriterijų. Dėl to susirūpinti turėtų visų atsakingų institucijų ir įstaigų atstovai, nes dažnai pasigendama ir efektyvaus tarpžinybinio bendradarbiavimo. Rimčiau į problemą žvelgti turėtų ir vietos savivaldų atstovai bei mokyklų administracijos, kurios yra tiesiogiai atsakingos už įsigyjamų paslaugų kokybės įvertinimą, kontrolę.
„Mūsų tarnyba kasmet sulaukia per 300 mokytojų, moksleivių tėvų ar pačių mokinių pranešimų dėl netinkamo maitinimo. Dar dažniau neoficialiai tenka išgirsti, kad mokyklose tiekiamas maistas nekokybiškas ar tiesiog neskanus. Tačiau per pastaruosius kelerius metus negavom jokių pranešimų iš mokyklų visuomenės sveikatos specialistų, atsakingų už kasdienę moksleivių maitinimo priežiūrą vietoje“, – pabrėžė J. Milius.


Sąlygos gerėja, įpročiai prastėja

Tarnybos direktoriaus teigimu, vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Tačiau šiuo metu tokio lygio maitinimą mūsų moksleiviams gali pasiūlyti vos viena kita mokykla ar gimnazija. Specialistų manymu, organizuojant šalies moksleivių maitinimą, būtini esminiai pokyčiai.
„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pastebi, kad bendra valgyklų būklė šalies mokyklose kas metai gerėja – patalpos remontuojamos, įsigyjama naujų įrenginių, mažėja ir užfiksuojamų higienos pažeidimų, apsinuodijimo maistu protrūkių skaičius. Bet jei anksčiau pagrindinis siekis buvo užtikrinti tinkamą higieną ir ruošiamų patiekalų saugą mokyklose, tai šių dienų aktualija – moksleivių maitinimo kokybė,“ – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.


Rengs ilgalaikę programą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, matydami prastėjančius vaikų mitybos įpročius, jau antrus metus vykdo aktyvią švietėjišką veiklą mokyklų bendruomenėse, paprastai ir suprantamai aiškina apie sveikos ir subalansuotos mitybos svarbą, moko racionalios mitybos pagrindų. 
Siekdama pagerinti maitinimo organizavimą mokyklose, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pateikė siūlymus Sveikatos apsaugos ministerijai, kuri atsakinga už teisinį šios srities reglamentavimą, parengti ilgalaikę vaikų ir mokinių subalansuotos mitybos programą, numatant konkrečias teisines, finansines ir edukacines priemones.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*

Rekomenduojami video