Kaip rasti aukso viduriuką?

Vidas STANKUS. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Užvažiavai ant šaligatvio, palikai mašiną stovėti bent dviem ratais ant jo užlipusią per dieną – vakare tavęs laukia už valytuvo užkištas balto popieriaus lapas, informuojantis, kad teks apsilankyti rajono Savivaldybės viešosios tvarkos skyriuje ir susimokėti baudą. Tokia dabar mano kaimynų kasdienybė. Tad ir vyksta varžybos, kas pirmiau pastatys savo automobilį tik apie aštuonias transporto priemones talpinančioje aikštelėje, kurią, beje, įsirengėme savo rankomis.
Kelių eismo taisyklėse aiškiai parašyta, kad automobilių negalima palikti stovėti ant šaligatvių ar žaliųjų vejų, už tai gresia bauda. Tačiau taisyklėse nėra numatyta, kaip keturiasdešimt penkių butų namo gyventojams, kurių dauguma turi automobilius, ir net ne po vieną, sutalpinti savo mašinas į aštuonių vietų aikštelę. Ir tai naujos statybos namas bei erdvesnis kiemas. O ką daryti seniau statytų daugiabučių gyventojams, kur vienam namui buvo palikta po kelias stovėjimo vietas, o plėstis nėra kur? Tai bauskime žmones, rinkim litukus!?
Neoficialiai kalbinti policijos pareigūnai šią problemą jau seniai pripažino ir baudė tik ypač įžūliai automobilius ant žaliosios vejos sustačiusius ar ant šaligatvio juos taip palikusius, kad net pėstieji nebegalėjo praeiti, vairuotojus. Tuo tarpu tvarkingai, tik dviem ratais ant šaligatvio užlipusių ir niekam nekliudžiusių transporto priemonių neužkabindavo – na, nėra vietos, nėra.
O štai tik birželio mėnesį galutinai sukomplektuoto skyriaus vyrai rėžia iš peties: stovi ant šaligatvio – mokėk baudą. Gal jie tokiam nesusipratėliui galėtų parodyti bent vieną rajono valdžios įrengtą nemokamą stovėjimo aikštelę kur nors mieste (išskyrus Naftininkų gatvę), ne jo pakraštyje? O vienintelė iš biudžeto lėšų Pavenčių gatvėje pradėta statyti automobilių aikštelė baigia apaugti medžiais.
Gaila, kad, kiek žinau, tik vienas kitas aukštesnis savivaldos klerkas gyvena daugiabutyje. Būtų kitaip, gal tada įsiklausytų į kaimynų automobilininkų problemas. O dabar kas, bepigu pastatyti savo mašiną nuosavame kieme kaip nori.
Ekspromtu gimė pasiūlymas tiems, kurie nori patekti į valdžią: apžiūrėkite tris keturis kiemus, kur nėra aikštelių, pažadėkite gyventojams, kad jas įrengsite, ir žmonės už jus išbalsuos.
O jei rimtai, tai, mano manymu, nebūtų taip sunku tiems patiems viešosios tvarkos skyriaus specialistams pirmiausia apvažiuoti tuos kiemus (jų Mažeikiuose ne tiek ir daug), suregistruoti, kur su mašinų stovėjimo aikštelėmis yra problemų, ir ataskaitą pateikti valdžiai. O ši, užuot traukusi savo amžiną giesmę, kad nėra pinigų, kasmet bent dviejuose trijuose kiemuose įrengtų didesnes aikšteles. Žiūrėk, po dešimties metų problemos visame mieste nebeliktų. Juk, kaip sakoma, Maskva irgi ne per vienus metus buvo pastatyta.
Manau, kad daug lėšų tam nereikėtų – tereikia sukviesti gyventojus, suplanuoti, įkalti kuoliukus, kur kasti, ir patys žmonės iškastų, beliktų tik žvyro atvežti. Ir vilkas sotus, ir avys sveikos.
Tačiau yra dar vienas dalykas – žmonės, kurie neturi automobilio. Ir dabar prieš akis stovi senyvas kaimynas, kuris praeidamas pro ant šaligatvio užlipusius automobilius, nors jam jie visiškai netrukdo, būtinai apdaužo lazdele.
Tokie gyventojai turi savų argumentų – šaligatviai tik pėstiesiems, nori turėti automobilį – laikyk jį garaže ar stovėjimo aikštelėje. Taip tau ir reikia, kad policija baudžia, kodėl žaliąją veją turėtume užleisti automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti ir taip toliau.
Ir jie taip pat teisūs.
Tad kaip atrasti tą aukso viduriuką, lieka spręsti kiekvienam asmeniškai.

8 Atsakymai į “Kaip rasti aukso viduriuką?”

  1. Vardas (privalomas) parašė:

    gal galetu, kas man pasakyti, kur yra senamiestyje, masinu stovejimo aistele?

  2. ponui S. parašė:

    esu tam uzsieny,matyt geresniam, nes vietos visiem gyventojam yra kur parkuot masinas ir jokiu mokesciu, ir tiesiog po langais. O jei kokia svente ar kas, atveriami mokyklu aiksteliu vartai, kur tik imanoma,ten leidziama ir net zenklais nurodoma.

  3. S parašė:

    Ko jus verkiat?Jusu masina Jusu ir problema kur ja parkuot gyvenu uzsieny tai uz masinos parkavima gatvej reikia moket yra daleiskim 50 vietu o parkavimo leidimu parduoda 100 ir niekam neidomu kaip norit taip tilpkit tik Lietuvoj gali isgirst duokit man vietos ponuliai Jusu problemos Jus ir spreskit ,nera kur parkuot nepirk masinos ,as pvz nevaziuoju ten kur nebus kur prisiparkuot ,naudoju visuomenini transporta ,nes zinau kad kur palikt masina tai mano bedos nors mokesciu moku visokiu ir keliu ir savivaldybes taip kad neverkit

  4. Stasys parašė:

    pilnai pritari p.S., bet kodel jie neina per miesta is eiles ir nefotografuoja, jei mokambaudas, tai mokam visi, gal uz gautas lesas padidins ar naujai irengs tas nelemtas aiksteles a/m. galim juk ir mes aplink savo namus padet pakaisiot tuos lapelius, savanoriskai, uz aciu (juk jau susimokejom baudas\, taigi, pilni kiemai tu masinu,tik vis laukia, gal koks atsiras skundikas, o tada jau leks per galvas ir baus. Na bet as netikiu,kad tie pinigeliai neitu ten,kur reikia pastatyti masinas. Mano nuomone abejoti, jei kas keisis, atsiprasysiu…uz savo buka mastyma.

  5. Stanislava parašė:

    taip, sumokėjau tą baudą ir pasiūliau už gautus pinigus pasirūpinti aikštelių praplėtimu, deja deja, kur nueis tie grašiai (pagal juos) nežinia. Pastačius mašiną ne ant šaligatvio, o keliuko pakrašty, vėl sulaukiau policijos, mat vel kažkas skundžia, kad nepratelpa pravažiuoti, o kliudyti šaligatvio, atsieit, negalima. Tai kaip suprast, jei kitą dieną kelios mašinos toj pačioj vietoj stovi ir jų nieks neskundžia, gal čia tik kai kurie kai kam neįtinka??? Teisingai sakoma, nepatinka, negyvenk bendrabuty – tada nei kaimynai netriukšmaus, nei mašinos nekliudys, nei vaikai virš galvų nelakstys… O mang gerai, man nieko netruksta. Tik ne visiems šitaip, kitam malonu, kai kaimynui kas nors atsitiko…

  6. ha parašė:

    problema mat,aiskinu: paimi auksa gabala ir grezi iki vidurio,stai jums ir aukso viduriukas:))

  7. Gyvenu parašė:

    daugiabutį ir turiu 2 masinas. Kiekviena vakara kovoju del vieros ir vis del to manau, kad labai neetiska ir negrazu statyti ant vejos ar salitgatvio. kazkodel kiekvienas nori pastatyti netoli savo langu ir nesvarbu kaip. ant gatves statykit ar okomoj aikstelej. nemanau, kad cia didele problema, zodziu teisingai, kad baudzia gal kulturos daugiau atsiras pas lietuvius (pvz. nemetis siukliu ir po savo sunu apsikops).

  8. Jorė parašė:

    Labai aktualus ir teisingas straipsnis. Šaunuolis Stankus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto