Ar reikia griežtinti atsakomybę jauniems vairuotojams?

Policijos departamento duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį dėl pradedančiųjų ir jaunų vairuotojų kaltės šalyje įvyko 209 eismo įvykiai. Jų metu žuvo17 žmonių, 288 eismo dalyviai sužeisti.
Siekiant mažinti eismo įvykių skaičių, policija siūlo griežtinti atsakomybę jauniems vairuotojams, nesilaikantiems Kelių eismo taisyklių.
Mažeikiškių klausėme, ar jie pritartų minėtam siūlymui ir kaip, jų nuomone, reikėtų bausti keliuose chuliganiškai besielgiančius vairuotojus?

Roma Gricienė. Agnės Grabauskaitės nuotr.

Roma Gricienė:
– Manau, kad visiems vairuotojams turi būti taikomos vienodos taisyklės ir apribojimai. Kiekvienas, sėdantis prie vairo, turėtų laikytis Kelių eismo taisyklių, o tie, kurie joms nusižengia, nepriklausomai nuo amžiaus, turėtų būti baudžiami vienodai. Kiekviena amžiaus grupė pasižymi tam tikrais bruožais: jaunuoliai mėgsta greitį, senjorų sulėtėjusi reakcija, todėl apriboti tik jaunų žmonių vairavimo galimybes nebūtų tikslinga.

Rozalija Čižauskienė. Agnės Grabauskaitės nuotr.

Rozalija Čižauskienė:
– Jaunų ir nepatyrusių vairuotojų atsakomybę griežtinti būtina. Jie dažnai viršija greitį, ypač didelis triukšmas nuo lakstančių automobilių girdimas nakties metu.
Reikėtų griežtinti vairavimo taisykles bendrai visiems vairuotojams, mėgstantiems viršyti greitį, nes tai viena iš pagrindinių eismo įvykių priežasčių. Ypač sunku pereiti gatvę nereguliuojamose pėsčiųjų perėjose. Dažnai tenka laukti ir dvejoti: sustos automobilis ar ne, spėsi pereiti gatvę ar nukentėsi.

Juozapas Kukštas. Agnės Grabauskaitės nuotr.

Juozapas Kukštas, buvęs pedagogas:
– Tiems vairuotojams, kurie dažnai sukelia eismo įvykius, reikėtų griežtinti ne tik vairavimo galimybes, bet ir ilgam laikui atimti iš jų teisę vairuoti transporto priemonę.
Asmenys, vos gavę vairuotojo teises, dažnai nusiperka galingus automobilius, nepagalvodami apie tai, kad jiems trūksta vairavimo įgūdžių, patirties. Skaudžiausia yra tai, kad dėl neatsakingų vairuotojų  kenčia kiti, visiškai nekalti žmonės.

Jūratė Gribovskaja. Agnės Grabauskaitės nuotr.

Jūratė Gribovskaja, augina vaiką:
– Būtina reaguoti į visų asmenų, nesilaikančių Kelių eismo taisyklių, elgesį, nes nelaimingus įvykius sukelia įvairaus amžiaus žmonės. Nors tiek mieste, tiek aplinkinėse vietovėse netrūksta kelių eismo ženklų, skatinančių laikytis saugaus greičio, į juos dažniausiai nereaguojama.
Kiekvienas eismo dalyvis turėtų būti atsakingas už savo veiksmus.

Andriejus Virkuti. Agnės Grabauskaitės nuotr.

Andriejus Virkutis, ūkininkas:
– Pritariu siūlymui, kad nepatyrusiems vairuotojams būtų leidžiama vairuoti tik nedaug galios turinčius automobilius. Vairavimo įgūdžių neturintis jaunuolis tėvams prižiūrint galėtų vairuoti galingą automobilį, tačiau tam, kad išmoktum vairuoti, didelės galios tikrai nereikia.
Kiekvienas, sėdintis prie vairo, turi įvertinti savo galimybes ir atitinkamai elgtis.

Mindaugas Šerna. Agnės Grabauskaitės nuotr.

Mindaugas Šerna:
– Policijos pareiga kontroliuoti ir bausti „kelių erelius“, tačiau svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad jaunuoliai kartais yra daug sąmoningesni nei vyresniojo amžiaus žmonės.
Pavyzdžiui, Airijoje vairavimo atsakomybė yra griežtesnė tiems, kurie yra padarę nemažai eismo nusižengimų. Taip pat galėtų būti ir Lietuvoje, nes kiekvienas nusižengęs už padarytą žalą turėtų mokėti atitinkamą kainą, o taisykles griežtinti atsakingai vairuojantiems asmenims būtų nesąžininga.

Kalbino Monika Kriščiūnaitė

5 Atsakymai į “Ar reikia griežtinti atsakomybę jauniems vairuotojams?”

  1. jo parašė:

    Reikia ,kad teises isigytu tik tie,kurie mokesi automokyklose . Matosi,kurie gavo veltui,ir kurie is geru ir itakingu teveliu gavo dovanu… Turi buti didesne kontrole sioje institucijoje .Po to lekiama didziausiu greiciu centrinese miesto gatvese,ir rezultatai liudni..,zusta niekuo kalti pestieji ir dviratininkai…

  2. uuu parašė:

    Andriejus Virkutis, ūkininkas:Dėl tokių „ūkininkų“ ir būtina žemę parduoti užsieniečiams.

  3. ns parašė:

    Nemanau, kad drausti jauniems vairuotojams galingus automobilius yra tikslinga, nes ir su ne tiek galingu, galima mieste lakstyti taip pat kaip ir su galingu ir nutrenkti dar ne tiek žmonių, jeigu kalba eina apie žuvusius ir sužalotus žmones autoavarijose. Reikėtų griežtinti tik bausmes už taisyklių nesilaikymą, ypač prasižengusiems kelis kartus, – o po to ir noras pranyktų jas pažeidinėti.

  4. taigi parašė:

    uzdrausta po miesta lakstyt o laksto? vadinas policija nedirba savo darbo, o kodel nedirba nes algos kaip pasalpos….duokit policinikams algos po 5 000 pamatysit kokia tvarka bus :)

  5. zose parašė:

    grazus šerniukas :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto