„Melskis ir dirbk – Dievas nedelsdamas pribus“

Šiuos žodžius į Plungės vaikų globos agentūros „Cyrulis“ atsiliepimų knygą užrašė kunigas Česlovas Degutis. Kaip prisipažino šios agentūros vadovė Vanda Bendorienė, jais vadovaujasi ne tik ji pati, bet ir visi jos talkininkai.
– Jūsų iniciatyvos dėka prieš septynetą metų įkurta vaikų globos agentūra „Cyrulis“. Jos tikslas – padėti globos reikalingiems vaikams. Kodėl ėmėtės globoti vaikus?

– Mano nuomone, vaikai yra pati pažeidžiamiausia mūsų visuomenės dalis. Mano pačios vaikystė prabėgo pas giminaičius, kurie, be manęs, augino dar penkis savo vaikus. Žinau, kas yra skurdas ir vargas, todėl suprantu skurstančius ir vargstančius.
Mano idėjai steigti tokią agentūrą pritarė ir vyras Rimas, atsirado daugiau bendraminčių. Kodėl agentūrą? Mano nuomone, per agentūrą galima daugiau padėti negu per kitas visuomenines organizacijas. Pradžioje aplankėme Eleną Kubilienę ir jos kaimelį „SOS!Vaikai“, susipažinome su jos veikla ir gavome pasiūlymą tapti jų filialu Plungėje. Tačiau pasitarę nusprendėme veikti savarankiškai.
– Kodėl agentūrą pavadinote „Cyruliu“?
– „Cyrulis“ – vieversys, mažas paukštis. O juk vaikai – kaip tie maži paukšteliai, kuriuos reikia saugoti, globoti.
– Ar sunki buvo pradžia?
– Kai viskas praėjo, rodos, ir didelio vargo nebuvo. Svarbiausia tuo metu buvo gauti patalpas. Mums pagelbėjo vienas verslininkas, užleidęs savo patalpas, o savivaldybė leido jomis naudotis. Pradžioje užsiėmėme tik labdara. Susipažinome su švedais, kurie atveždavo rūbų, baldų, buitinės technikos. Apie mus sužinoję gyventojai taip pat pradėjo atnešti rūbų, įvairių daiktų, kai kurie rėmė ir teberemia pinigais.
Padeda ne tik stambesni verslininkai, bet ir šiaip gyventojai. Yra šeimų, kurios jau tradiciškai prieš šventes arba rugsėjo 1-ąją paaukoja po šimtą kitą litų. Taip ir judame į priekį…
– Kada pradėjo veikti dienos centras?
– Prieš trejus metus. Pradžią padarė rajono vaikų teisių apsaugos tarnybos žmonės, paprašę leisti vasarą mūsų patalpose surengti vaikų stovyklą. Taip stovykla pamažu ir virto dienos centru, juolab kad bendravome su vaikų teisių apsaugos tarnyba, kuri geriausiai žino, kokiems vaikams centras labiausiai reikalingas. Šiuo metu dienos centrą lanko apie 100 vaikų. Tiesa, jie keičiasi – vieni ateina vieną dieną, kiti – kitą.
– Kaip suprantu, Jūsų centre pinigai per kraštus nebyra, o žmonės dirba. Ar jie gauna kokį nors atlyginimą?
– Agentūroje iš pradžių dirbo savanoriai. Kai kurie iš jų liko dirbti ir dienos centre, atėjo ir naujų. Jokio atlyginimo jie negavo. Tik pastaraisiais metais dalyvavome įvairiose programose ir laimėjome šiek tiek lėšų. Taip atsirado galimybė kai kuriems seniau dirbantiesiems skirti po pusę etato.
– Pastaraisiais metais praplėtėte savo patalpas. Kas finansavo?
– Savivaldybė mums leido naudotis ir tų patalpų, kuriose esame įsikūrę, antruoju aukštu. Tiesa, teko jį renovuoti. Į pagalbą mums atskubėjo geri bičiuliai švedai ir jų organizacija „Draugas draugui“. Jie savo mieste surengė festivalį, kuriame dalyvavo ir mūsų vaikų. Lėšas už parodas, koncertus – apie 50 tūkst. litų – atidavė mums. Nemažai lėšų laimėjome dalyvaudami įvairiose programose. Štai agentūra, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pateikusi projektą, laimėjo 75 tūkst. litų, dalį pinigų gavome iš Nyderlandų fondo. Į suremontuotą antrąjį aukštą perkėlėme dienos centrą, o pirmame įsikūrė švedų kultūros centras. Turime ir kitų planų, apie kuriuos dar nenorėtume kalbėti.
– Ko gero, be pagalbininkų neapsieinate?
– Visiems pagalbininkams esame labai dėkingi. Nepamiršta mūsų viena iš „Cyrulio“ steigėjų, dabar Vilniuje gyvenanti Marytė Leliugienė, ponia Alma Adamkienė, Artūras Paulauskas, mūsų garbės pilietis Bronislavas Lubys ir nemažai kitų. Visas mūsų programas puikiai parengia senas mūsų bičiulis Stasys Striaukas. Taigi nesame vieni.
– Ar Jūs pati nepavargstate, ar nenusibosta nuolatos prašinėti, galvoti? Ar nebūna liūdnų valandų?
– Man atrodo, kad gyventi vien tik sau – beprasmiška. Savo gyvenimu bent kol kas esu patenkinta. Turiu puikią šeimą, galiu padėti kitiems, ypač – vaikams. Mane supa daug gerų ir nuoširdžių žmonių. Džiugina tai, kad į mūsų agentūrą užsuka nemažai žmonių tiesiog pabūti, pabendrauti. Vadinasi, visa mūsų aplinka palanki geriems darbams.
– Ačiū už pokalbį. Sėkmės Jums ir Jūsų visam kolektyvui.

Donata BARTKUTĖ
Sauliaus NARKAUS nuotr.

One Reply to “„Melskis ir dirbk – Dievas nedelsdamas pribus“”

  1. Erika parašė:

    Kai vasara grysiu i Lietuva- ateisiu jums padeti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto