2022-ieji – jubiliejiniai Mažeikių viešosios bibliotekos metai

Jubiliejiniais metais, jei tik leis epidemiologinės sąlygos, skaitytojai bus kviečiami į įvairius bibliotekos renginius.

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos pradžių pradžia laikoma 1922 metų spalio 1 diena, kai buvo įsteigtas Centrinio valstybės knygyno Mažeikių skyrius.
Per laiką keitėsi biblioteka, jos darbuotojai, skaitytojai.
Prieš šimtą metų įstaiga duris atvėrė turėdama tik kiek daugiau nei pusketvirto šimto knygų ir dešimt pirmųjų skaitytojų.
Šiuo metu Mažeikių viešosios bibliotekos bei visų jos filialų fonde – keli šimtai tūkstančių leidinių.

Apie veiklą – skaičiais

Bibliotekos direktorės Alinos Bernotienės pateiktais duomenimis, savo veiklos 100-metį pasitinkančioje bibliotekoje ir 24-iuose jos filialuose šiuo metu dirba 58 žmonės. Knygas iš bibliotekų skolinasi ir kitomis paslaugomis naudojasi apie 8 tūkst. skaitytojų.
Skaičiuojama, kad per metus skaitytojams rajono bibliotekose išduodama apie 150 tūkst. knygų, suorganizuojama apie 800 renginių vaikams bei suaugusiesiems, kuriuose apsilanko apie 120 tūkst. rajono gyventojų.
Dar šiek tiek skaičių, iliustruojančių įstaigos veiklą: Mažeikių viešosios bibliotekos fondą sudaro daugiau nei 60 tūkst. leidinių, filialuose jų yra apie 140 tūkst. Taigi, visą bibliotekos fondą sudaro apie 200 tūkst. knygų bei kitų leidinių.

Turi daug įvairių gebėjimų

Bibliotekose jau seniai teikiama kur kas daugiau ir įvairesnių paslaugų nei vien tik knygų išdavimas skaitytojams. Jose organizuojami renginiai, įgyvendinami įvairūs projektai, renkama, sisteminama ir saugoma kraštotyrinė informacija, gyventojai mokomi skaitmeninio raštingumo ir pan.
Todėl šiuolaikinį bibliotekininką A. Bernotienė apibūdina kaip išsilavinusį, komunikabilų, besidomintį naujausia literatūra žmogų. Be viso šito, jis – ir psichologas, edukatorius, renginių bei parodų organizatorius, kraštotyrininkas, gerai valdantis informacines technologijas, gebantis dirbti su įvairių poreikių turinčiais lankytojais, kurie dažnai apsilanko šiuolaikinėje bibliotekoje.

Per pandemiją vietoje nestovėjo

Viešosios bibliotekos direktorės teigimu, pasaulį užklupusi ir vis tebesitęsianti pandemija turėjo didžiulės įtakos ir bibliotekų veiklai. Tačiau ne viskas šioje situacijoje nuspalvinta tamsiais atspalviais.
„Įstaigos 100-metį pasitinkame per tą laikotarpį stipriai patobulėję seminaruose ir mokymuose, išmokę dirbti virtualioje erdvėje, pravedę daugybę kompiuterinio raštingumo mokymų, Vaikų ir jaunimo skyriuje įrengę Emocijų raiškos erdvę, sukūrę naujus lėlių teatro spektaklius, pradėję teikti knygų vežimo senjorams ir rizikos grupėje esantiems asmenims paslaugą „Knygos į namus“, suaktyvinę knygnešystę, rašę kraštotyros darbus, sukūrę interaktyvų žemėlapį „Mažeikių krašto kultūrinis lobynas“ Mažeikių viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.mrvb.lt.
Jubiliejiniais metais visas veiklas tikrai tęsime ir plėtosime tiek bibliotekoje, tiek virtualioje erdvėje“, – bibliotekininkų sumanymus ir nuveiktus darbus apibūdino A. Bernotienė.

Jubiliejus bus minimas visus metus

Mažeikių rajono savivaldybės 100-mečio metai dar tik prasidėjo ir iki spalio, kai planuojamas šventinis renginys, laiko yra nemažai. Vis dėlto įstaigos darbuotojų kolektyvas neketina apsiriboti vienu šventiniu renginiu.
Visus metus skaitytojams bibliotekininkai ketina dovanoti skaitymo džiaugsmą, džiuginti renginiais, susitikimais, knygų pristatymais, viktorinomis, akcijomis.
Tačiau konkretūs sumanymai kol kas lieka paslaptimi. Norintieji jų nepražiopsoti turėtų sekti bibliotekos reklamą.
„Mažeikių viešosios bibliotekos įkūrėjas Aleksandras Vaičkus rašė: „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad iš menko mano pasėto grūdelio auga ir plečiasi, kaip matosi, didokas medis.“ Todėl šiandien didžiuodamasi galiu teigti, kad viso bibliotekos kolektyvo pastangų dėka mažeikiškiai gali džiaugtis šiuolaikiška, įdomia, įvairiapusiška ir visiems atvira biblioteka“, – apibendrino A. Bernotienė.
Loreta BUTKUTĖ
Nuotr. iš Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
archyv
o

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto