Dėl skonio pasiginčykime: apie svogūnus ir česnakus

 

 

Kad išsaugotume derlių, reikia įdėti truputį darbo. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nors ir šalta, podėliuose, pranašaudami pavasarį, jau kalasi svogūnai ir česnakai. Teks imtis išmonės, kad derlius neprapultų.

Svogūnus, nupjovę viršūnėles, susodinkime į vazonėlius – turėsime žalių laiškų patiekalams gardinti. Neišmeskime ir svogūnų lukštų – juos taupykime velykiniams kiaušiniams dažyti. Jeigu svogūnų – perteklius, kepkime svogūnų pyragą – taip susinaudos nemažai svogūnų.
Česnakus taip pat įmanoma sutvarkyti taip, kad nepatirtume nuostolių.
Pasiryžkite ir nulupkite česnakų galvutes. Nuplaukite, nusausinkite drobiniu rankšluosčiu. Maždaug 200 g česnako skiltelių atseikėkite 50 g kokybiško alyvuogių aliejaus. Česnakus sudėkite į plaktuvą, supilkite aliejų ir suplakite iki vienalytės masės. Jeigu neturite plaktuvo, sumalkite du kartus ir masę gerai išmaišykite su aliejumi. Į česnakų tyrę druskos berti nereikia, ji, laikoma šaldytuve, gali išstovėti ilgą laiką.

Česnakų tyrė – nepakeičiama ruošiant: varškės padažą prie karštų bulvių – kai varškė sutrinama su žalumynais, druska, česnaku ir trupučiu grietinės ar majonezo; keptą duoną su majonezu ir sūriu – česnakų tyrę įmaišykite į majonezą ir užpilkite ant keptos duonos; sriubas ir troškinius – česnakų tyrės dėkite pačioje pabaigoje, tada česnakai nepraras aromato ir gerųjų savybių. Be abejonės, česnakų tyrės galima dėti visur, kur recepte prašoma česnako, tačiau tyrės reikia dėti atsargiai – ji stiproka.

Dar vienas būdas išsaugoti česnakus – nuluptas skilteles sudėti į labai švariai išplautą bei nusausintą stiklainį ir užpilti jas kokybišku alyvuogių aliejumi. Reikia česnako – išsitraukiate skiltelę ir sunaudojate. Neprapuls ir aliejus – jis, prisisotinęs česnako aromato, tiks mėsos patiekalams ruošti.

Jeigu podėlyje turite dar ir morkų, jas nuskuskite ir sumalkite kartu su česnakais: visko turi būti po lygiai. Dėl atsargos galite šį mišinį pasūdyti. Vartojamas sriuboms, troškiniams, padažams ruošti.

 

Suprantama, jog žiema – ne sezonas ruošti atsargas. Tačiau žieminiai česnakai – įnoringi išlaikyti, ypač mūsų daugiabučiuose. Taigi truputis darbo, ir derlius – išsaugotas.

 

Dėl skonio su Jumis ginčijosi Audronė,
 „Vakarų Lietuva“

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto