
Kol kas braškes perka tik pavieniai žmonės, ir tai nedideliais kiekiais. Agnės GRABAUSKAITĖS nuotr.
Kol kas lietuviškomis braškėmis prekiauja tik pavieniai augintojai. Nors eilių dėl didelių kainų prie šių uogų dar nėra, tačiau prekiautojai patikino, kad pavyksta parduoti visas atsivežtas uogas.
Lietuviškos uogos brangesnės
Ketvirtadienio rytą mikrorajono turgavietėje lietuviškomis braškėmis prekiavo tik keturi ūkininkai, turintys tai patvirtinantį dokumentą. Seniūnijų išduota pažyma bylojo, kas yra augintojas, kur ir kokiame plote uogos auginamos.
Už lietuviškų braškių kilogramą, priklausomai nuo jų dydžio, buvo prašoma po 10–12 litų.
Kiti prekiautojai siūlė lenkiškų arba ispaniškų uogų, kurių kaina dviem trim litais mažesnė. Už kilogramą mokant po 7–8 litus buvo galima nusipirkti ir lietuviškų braškių, tik smulkesnių.
Perka nedideliais kiekiais
Uogų augintojai sakė, kad pirkėjai įvairiai renkasi braškes: vieniems svarbu kokybė, išvaizda, kitiems – kaina. Pastariesiems tas pats, iš kur ta uoga.
Galbūt dėl šios priežasties tik lietuviškų braškių pardavėjai šalia uogų buvo padėję ir jų kilmę patvirtinančius dokumentus – pažymas, važtaraščius ir kt.
Ūkininkų teigimu, kol kas braškes perka tik pavieniai žmonės, ir tai nedideliais kiekiais. Tačiau visi pašnekovai tikino, kad namo grįžta tuščiomis, nes ne tiek ir daug pirmųjų uogų atsivežantys – kas dvidešimt trisdešimt, o kas ir penkiasdešimt kilogramų
Taip ilgai neišsilaikytų
Prie įvežtinių braškių pasigedome informacijos apie kilmės šalį, tik pasiteiravę išgirdome, iš kur jos atvežtos.
Ūkininkai stebėjosi, kad iš svetur tokį kelią atkeliavusios uogos taip gražiai atrodo. Esą pas mus iš ryto skintos uogos jau kitą dieną prarastų prekinę išvaizdą.
„Esame girdėję, kad ir į Lietuvą įvežama įranga, kuri skirta braškėms laistyti chemikalais, kurie spartina sirpimą, tačiau jeigu ją naudotume, kokia būtų uogų savikaina. Tektų jas dvigubai brangiau parduoti. Kas tokias uogas pirktų?“ – samprotavo penkiolika metų uogas auginanti Aušra Kesminienė iš Voverių.
Ona Kleišienė iš Skuodo rajono pridūrė, kad pirmųjų uogų greitesniam sirpinimui, kaip ir daugelis mūsų šalies braškių augintojų, naudoja kur kas pigesnę priemonę – agroplėvelę.
Kainos sparčiai keičiasi
Ūkininkai paskaičiavo, kad šiemet braškių derlius,palyginti su praėjusiais metais, vėluoja bene dešimt dienų. Pirmuosius kilogramus pavykę parduoti po 18–20 litų.
„Tačiau aukštos kainos yra vienadienės. Šiandien vienokia kaina, po dviejų dienų – jau kitokia. Daugėja uogų, krinta ir jų kaina“, – patirtimi dalijosi prekiautojai.
Jeigu orai bus palankūs, prognozuojamas geras uogų derlius. Ūkininkai spėjo, kad kaip ir kasmet, braškių kaina turėtų nukristi iki 3,5 lito už kilogramą.
Aš tai nuperku braškių ir apdedu lovoje nuogą savo merginos kūną, o paskui braškes nuvalgau. Taip yra daug dvasingiau, nei braškes valgyti iš lėkštės.
Man labiausiai patinka krūtingos braškių pardavėjos.
Uz tokia kaina tegul jie patys ir valgo, o as valgysiu bananus!
O aš turiu mergaitę, kuri kvepia braškėm,
Aš turiu mergaitę kerinčiom akim.
Aš turiu mergaitę, kuri kvepia braškėm,
Aš turiu mergaitę,
Nuostabią mergaitę,
Mylinčią mergaitę, kuri kvepia manim.
Gal kas zinote ar Viliu braskiu ukyje nereikia skyneju? jei galite praneskite komentaruose.