Kaip be vargo idealiai nulupti kietus kiaušinius?

Nuotr. iš „Iki“ archyvo

Jau susidėliojus velykinį meniu, svarbus klausimas: kaip nulupti virtus kiaušinius, kad baltymas liktų kuo lygesnis? Tokius bus ne tik maloniau valgyti, bet lygiai nuluptas lukštas pagerins ir įdarytų ar marinuotų kiaušinių išvaizdą.

Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tam reikia prisiminti ne tik kelias naudingas gudrybes namuose, bet ir tinkamai pasirinkti kiaušinius.

Kokius kiaušinius virti norint lygaus baltymo

Maisto produkto šviežumas – neabejotinai vienas iš svarbiausių kriterijų parduotuvėje tiek pardavėjui, tiek pirkėjui. G. Kitovė sakė, kad Lietuvoje pardavinėjami tik A klasės – švieži – kiaušiniai. Jai priskiriami tik kokybiški kiaušiniai ir tokie, kurie yra surūšiuoti, paženklinti ir supakuoti per 10 dienų nuo padėjimo datos. Jeigu tai padaroma iki devintos dienos, tuomet kiaušiniai gali būti ženklinami ir papildoma kokybės nuoroda – žodžiais „ekstra“ arba „ekstra švieži“.

„Kuo šviežesnius kiaušinius verta rinktis absoliučiai dauguma atvejų, bet jei jums ypač svarbu juos nulupti kuo lygiau, verta virti tuos, kurie nėra ką tik atgabenti iš vištyno. Gamindami populiariuosius įdarytus kiaušinius jiems verčiau naudokite tuos, kurie nupirkti anksčiau ir šaldytuve praleido kelias dienas. Taisyklė tokia – kuo šviežesni kiaušiniai, tuo sunkiau juos nulupti“, – atkreipė dėmesį G. Kitovė.

Taip yra dėl to, kad šviežio kiaušinio baltymo pH yra mažesnis, todėl verdamas stipriau sukimba su vidine lukšto membrana. Per kelias dienas baltymo pH lygis padidėja, jis mažiau kimba prie membranos, tad ir nulupti bus daug lengviau. 

Virkite kiaušinius garuose

Išsirinkus tinkamus kiaušinius, dažnam dar lieka nemažai klausimų. Visų pirma užvirti vandenį prieš dedant kiaušinius ar leisti jiems palengva įšilti kaitinamame šaltame? Kiaušinius dėti tiesiai iš šaldytuvo ar leisti jiems dar pabūti ant spintelės, kol pasieks kambario temperatūrą?

Ne tik internete, bet ir tarp profesionalų maisto gamintojų galima rasti pačių įvairiausių nuomonių. „Iki“ maisto technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo šiųmetėms Velykoms išbandyti ir kitą metodą – kiaušinius išvirti garuose. Trynys taip pat tinkamai sukietės, tačiau lukštus nulupti bus gerokai paprasčiau.

„Kiaušinius tereikės sudėti vienu sluoksniu į garų puodą su 2–3 centimetrais vandens. Vanduo neturėtų liesti pačių kiaušinių, bet ir nepripilkite jo per mažai, kad puodas nepradėtų svilti. Uždenkite dangčiu, ir kai vanduo užvirs, įjunkite laikmatį. Kad vištų kiaušiniai būtų kietai išvirę, reikės 12 minučių. Jeigu norite, kad trynys būtų ne visiškai kietas, tuomet virkite 8–9. Putpelių kiaušinius garuose virkite apie 6 minutes“, – apie eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė. 

Būtinas žingsnis – ledo vonelė

Po to su kiaušiniais reikėtų elgtis taip, kaip ir išvirus įprastame puode, – juos perlieti šaltu vandeniu ir panardinti į dubenį, kuriame – vanduo su keliais ledukais.

Pasak maisto gamybos žinovės, labai svarbu kiaušinius panardinti į ledo vonelę nedelsiant – tai ne tik sustabdys virimo procesą, bet ir temperatūros šoką patyręs baltymas šiek tiek atsitrauks nuo lukšto. Ledo vonelėje kiaušinius palikite bent 10 minučių, galima ir ilgiau.

Pasak kulinarijos technologės, patikimiausias būdas – pasinaudoti vandens galia. Lengviau nulupti kiaušinį lengvai pavoliojus jį ant stalviršio, kai lukštas lengvai įskyla įvairiose vietose. Tačiau tai verta daryti vandens dubenyje – tarp baltymo ir membranos iškart pateks vanduo ir juos atskirs.

„Jeigu ledo vonelė pernelyg šalta rankoms, kiaušiniams visiškai atvėsus pakeiskite vandenį į tiesiog vėsų. Lengvai pastuksenkite stambesnį kiaušinio galą į dubens dugną, kad šis suskiltų. Tą galite padaryti ir dar keliose vietose. Vanduo padės lukštui lengviau atsiskirti, o kiaušiniai liks lygūs, blizgantys ir švarūs“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Silke ir burokėliais įdaryti velykiniai kiaušiniai

Reikės: 8 kiaušinių, 2 silkės filė gabalėlių, 4 skiltelių česnako, 1 svogūno, 2 virtų burokėlių, 2 šaukštelių garstyčių, druskos, svogūnų laiškų arba petražolių, pusės raudonojo svogūno.

Gaminame:
Kiaušinius išvirkite garuose ar vandenyje, nulupkite pagal anksčiau aprašytą metodą ir išimkite trynius.

Sudėkite trynius, pasmulkintą svogūną, česnaką, garstyčias ir burokėlius į trintuvo indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Sudėkite mišinį į kiaušinių baltymus.

Viršų papuoškite plona riekele raudono svogūno, silkės gabaliuku ir žalumynais.
Parengta pagal „IKI“ inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto