Prieš kelerius metus, pastebėjus, jog atnaujintose mokinių maitinimo taisyklėse neliko sriubos, tarp sveikatos specialistų ir paprastų žmonių buvo kilusi diskusija apie jos naudą ar nenaudą sveikatai. Daugelis nuo seno žinome: sriubą valgyti sveika dėl to, kad ji lengva, neapsunkinanti skrandžio, sušildanti, be to, lengvai bei greitai išverdama. Tuo tarpu kai kurie mitybos specialistai tuokart sriubą išdrįso pavadinti menkaverčiu daržovių ar mėsos nuoviru, pagardintu druska ir sveikam žmogui visiškai nereikalingu…
Diskusijos diskusijomis, tačiau man žiema be šiltos, gardžios, kvapnios, su daug daržovių sriubos – ne žiema. Štai Jums pora idėjų. Gal susigundysite ir kurį nors išbandysite?
Daržovienė su lydytu sūriu
Gamybos procesas trunka vos pusvalandį, tad receptas tinka skubantiems ir nenorintiems per ilgai kuistis virtuvėje.
Reikės: 3 morkų, 1 raudonos paprikos, 1 poro, pusės stiklinės avižinių dribsnių, 100 g lydyto sūrio, 1,5 l mėgstamo daržovių sultinio, šaukštelio sviesto, druskos pagal skonį, lauro lapelių.
Daržovės nuplaunamos, bulvės ir morkos nuskutamos. Tada nuvalyta paprika, bulvės ir morkos pjaustomos šiaudeliais, suberiamos į verdantį sultinį ir paverdamos 10 min. Poras supjaustomas griežinėliais ir kartu su avižiniais dribsniais sudedamas į sriubą.
Į dubenėlį įpilama pusė stiklinės karšto sultinio ir jame ištirpinamas lydytas sūris.
Ši masė pilama į sriubą, įdedama sviesto ir puodas su sriuba nukeliamas nuo viryklės.
Agurkynė su perlinėmis kruopomis
Produktų, reikalingų šiai sriubai, kiekiai priklauso nuo to, kiek jos norėsite išsivirti.
Reikia: mėsos sultinio, kelių raugintų agurkų, perlinių kruopų, morkos, svogūno, bulvių, šaukšto aliejaus, krapų.
Geriausia perlines kruopas, perplautas vandeniu, pamerkti keletui valandų, bet galima apsieiti ir be mirkymo. Tik tokiu atveju jas virti reiks kiek ilgiau.
Taigi pamirkytos kruopos beriamos į verdantį sultinį ir verdamos apie 20 min. (jei nemirkytos, 10–15 min. ilgiau).
Morka, svogūnas supjaustomi, pakepinami su aliejumi ir sudedami į sultinį.
Nuskustos bulvės pjaustomos kubeliais, dedamos į sultinį ir verdamos, kol suminkštės.
Tada į sriubą suberiami kubeliais pjaustyti rauginti agurkai ir dar paverdama kelias minutes.
Prieš pat pateikiant agurkynė pagardinama smulkintais krapais. Jei mėgstate, galima užbalinti grietine.
Skanaus!