***„SANTARVĖS“ VIRTUVĖLĖ:*** Pertrinta moliūgų sriuba – rudenį, žiemą, pavasarį…

Pertrinta moliūgų sriuba. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jau ketvirtus metus per „Bobų vasaros“ šventę „Santarvė“ mažeikiškius bei renginio svečius vaišina moliūgų sriuba. Ir kasmet sulaukiame skaitytojų prašymų papasakoti, kaip patiems pasigaminti šį patiekalą.
Šiek tiek papildę dar kartą spausdiname moliūgienės receptą.

SRIUBOS RECEPTAS

3 litrų moliūgų sriubos puodui reikės: 3-4 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1-2 svogūnų, apie 0,5 kg moliūgo, 50 g sauso baltojo vyno, džiovintų čiobrelių, druskos, aštriųjų pipirų (čili arba Kajenos), 1-2 kubelių daržovių sultinio, 200 ml grietinėlės, aliejaus.
Bulves ir morkas supjaustome kaip tradicinei sriubai, sudedame į puodą, įdedame kubelį sultinio. Kol daržovės verda, susmulkiname svogūnus ir pakepiname juos su aliejumi, kuriame prieš tai pakaitiname čiobrelius (kad paskleistų skonį ir aromatą). Kubeliais supjaustome moliūgą (nulupę ir pašalinę sėklas bei minkštimą), jį taip pat sudedame į keptuvę, kurioje – jau permatomais tapę svogūnai. Kai moliūgai šiek tiek pasitroškina, į keptuvę supilame vyną ir leidžiame jam kelias minutes nugaruoti (neuždengiame dangčiu).
Pakepintus svogūnus ir moliūgus suverčiame į puodą, dar paverdame, kol visos daržovės suminkštėja. Plaktuvu suplakame sriubą, supilame grietinėlę, pakaitiname, kad užvirtų. Ragaudami dedame aštriųjų pipirų miltelių. Geriausia paruošti „bazinį“ sriubos variantą – kad tie, kurie mėgsta aštriau, galėtų įsidėti pipirų patys, o kitiems burna nedegtų…
Kad būtų skalsiau, galima pakepinti kubeliais supjaustyto batono ir saują tokių priedų įdėti į sriubą prieš valgant.

GALIMA PASIGAMINTI MOLIŪGIENĖS RUOŠINĮ

Porą metų bandžiau išsaugoti moliūgą žiemai, kad galėčiau ne tik vėlyvą rudenį namiškius ir svečius pavaišinti sriuba. Nepasiteisino moliūgo laikymas šaldiklyje – nei dideliais gabalais, nei tarkuoto ar pjaustyto – tokio moliūgo paskui neįmanoma pakepinti kartu su kitais ingredientais.
Geriausias variantas – išsikepti moliūgo orkaitėje.
Moliūgą nulupame, supjaustome didelėmis riekėmis. Indą, kuriame jis keps, ištepame aliejumi, sudedame paruoštus gabalus, pašlakstome aliejumi, apibarstome čiobreliais ir pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Čiobreliais geriau nepiktnaudžiauti, nes jei jų padauginsime, kvapi prieskoninė žolė patiekale ims dominuoti ir užgoš visą kitą.
Po gerų 20 minučių moliūgas suminkštėja. Išėmę iš orkaitės, tame pačiame inde sugrūdame jį paprasta grūstuve (jei tokios nėra – šakute), kai atvės, dedame į šaldymui skirtus indelius arba polietileninius maišelius (įsivaizduokime, kad vienai sriubos porcijai reikės ne mažiau pusės litro tokio ruošinio) ir – į šaldiklį.
Kai užsinorėsite moliūgų sriubos, reikės tik išsivirti bulvių ir morkų, pakepinti svogūnus (tuomet ir šlakelis vyno gali būti įpilamas) bei suversti į katilą moliūgo ruošinio porciją. Toliau – pagal receptą.
Manau, tai pats geriausias būdas „sandėliuoti“ moliūgų atsargas. Apimtys gerokai sumažėja ir labai patogu.

NE TIK SKANU, BET IR VERTINGA

Moliūgai ypač vertingi vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas ribotas. Tai vertingas dietinis ir gydomasis produktas. Jame gana daug askorbo rūgšties. Moliūgo vaisiuose gausu karotino. Moliūgai pagal geležies kiekį tarp daržovių – čempionai. Juose yra B, C, E, D, PP vitaminų grupės, taip pat reto vitamino T, kuris pagreitina apytakos procesus organizme. Moliūgų ląsteliena nepluoštinė, gerai išverda ir lengvai organizmo pasisavinama. Todėl patiekalai iš šios daržovės rekomenduojami gydomajai ir profilaktinei mitybai.
Moliūgų sudėtyje yra nemažai vario, geležies, fosforo druskų, skatinančių kraujo gamybą. Todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Ši daržovė taip pat naudinga susirgus kepenų, inkstų ligomis. Moliūgai reguliuoja virškinimą, padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos.
Moliūguose taip pat yra daug pektino, kuris iš organizmo šalina cholesterolį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto