Nežinau kaip kitiems „Santarvės virtuvėlės“ lankytojams, tačiau man žiema – įvairių obuolinių pyragų kepimo metas.
MIELINĖ OBUOLIŲ PYNĖ
Į dubenį suberiami miltai, viduryje padaroma duobutė. Lėkštutėje sutrinamos mielės ir šaukštelis cukraus, supilamas maždaug iki 35 laipsnių pašildytas pienas. Sumaišoma. Mišinys supilamas į miltus ir išmaišomas.
Lydytas sviestas, cukraus, kiaušinių, vanilinio cukraus mišinys pilamas į miltus, tešla dar kartą gerai išmaišoma. Jeigu atrodo, kad ji per skysta, įdedami dar keli šaukštai miltų. Išmaišoma ir paliekama šiltoje vietoje kilti.
Obuoliai nulupami, nuvalomi, supjaustomi plonomis skiltelėmis ir suberiami į plastikinį maišelį. Dar į maišelį įberiami keli šaukšteliai cukraus, cinamono ir viskas pakratoma, kad susimaišytų.
Mielinė tešla padalijama į dvi dalis (išeis dvi pynės) ir plonai iškočiojama. Lakšto kraštai įstrižai įpjaunami, o jo viduryje eilute dedami obuoliai, razinos, riešutai.
Obuolių eilutė kryžiuojant klojama tešlos lakšto kraštų juostelėmis.
Pyragas dedamas į miltais pabarstytą formą, aptepamas kiaušinio plakiniu ir kepamas iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių.
Iškepęs apibarstomas cukraus pudra.
Belieka pasikviesti vieną kitą ragautoją, paruošti arbatos ar įsipilti stiklinę pieno, smagiai šnekučiuotis ir skanauti. Visai kaip vaikystėje pas močiutę kaime…
Pagarbiai,
idara darau is vaskes, kiausinio trynio metu- senoviskas pyragas- labai skanus.
Ačiū, už receptą.Kaip malonu, prisiminti vaikystęir MAMOS keptus pyragus…….AČIŪ