***SANTARVĖS virtuvėlė:*** Senas geras pyragas

Mielinė obuolių pynė. Autorės nuotr.

Nežinau kaip kitiems „Santarvės virtuvėlės“ lankytojams, tačiau man žiema – įvairių obuolinių pyragų kepimo metas.

Šis receptas visiškai neįmantrus nei produktų, nei kepimo technologijų atžvilgiu… Tiesiog siūlau patiems pasigaminti mielinę tešlą, o ne pirkti parduotuvėje. Su namine darbuotis kur kas smagiau, ji puri, minkšta, nelimpanti prie stalo, lengvai kočiojama.
Taigi, Jūsų dėmesiui vaikystės ir vasaros prisiminimų įkvėpta

MIELINĖ OBUOLIŲ PYNĖ
Tešlai reikės: 500 g miltų, 250 ml pieno, 120 g cukraus, 120 g margarino arba sviesto, 30 g mielių, 3 kiaušinių, žiupsnelio druskos, vanilinio cukraus.
Įdarui: 3 vidutinio dydžio obuolių, pusės stiklinės mėgstamų riešutų, 2 šaukštų cukraus, saujelės mirkytų razinų, šaukštelio cinamono.
Ir kiaušinio pynei aptepti.

Į dubenį suberiami miltai, viduryje padaroma duobutė. Lėkštutėje sutrinamos mielės ir šaukštelis cukraus, supilamas maždaug iki 35 laipsnių pašildytas pienas. Sumaišoma. Mišinys supilamas į miltus ir išmaišomas.

Lydytas sviestas, cukraus, kiaušinių, vanilinio cukraus mišinys pilamas į miltus, tešla dar kartą gerai išmaišoma. Jeigu atrodo, kad ji per skysta, įdedami dar keli šaukštai miltų. Išmaišoma ir paliekama šiltoje vietoje kilti.

Obuoliai nulupami, nuvalomi, supjaustomi plonomis skiltelėmis ir suberiami į plastikinį maišelį. Dar į maišelį įberiami keli šaukšteliai cukraus, cinamono ir viskas pakratoma, kad susimaišytų.

Autorės nuotr.

Mielinė tešla padalijama į dvi dalis (išeis dvi pynės) ir plonai iškočiojama. Lakšto kraštai įstrižai įpjaunami, o jo viduryje eilute dedami obuoliai, razinos, riešutai.

Obuolių eilutė kryžiuojant klojama tešlos lakšto kraštų juostelėmis.

Pyragas dedamas į miltais pabarstytą formą, aptepamas kiaušinio plakiniu ir kepamas iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių.

Iškepęs apibarstomas cukraus pudra.

Belieka pasikviesti vieną kitą ragautoją, paruošti arbatos ar įsipilti stiklinę pieno, smagiai šnekučiuotis ir skanauti. Visai kaip vaikystėje pas močiutę kaime…


Pagarbiai, 
Neringa Švelnienė

2 Atsakymai į “***SANTARVĖS virtuvėlė:*** Senas geras pyragas”

  1. as parašė:

    idara darau is vaskes, kiausinio trynio metu- senoviskas pyragas- labai skanus.

  2. Vija parašė:

    Ačiū, už receptą.Kaip malonu, prisiminti vaikystęir MAMOS keptus pyragus…….AČIŪ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Skip to content