Sodininko skiltis: Juodieji ridikai – kad būtume sveikesni

Asociatyvi nuotrauka

Užsiauginę šių daržovių tikrai nenusivilsite: jų sultys praverčia ištikus daugybei negerumų, o sumani šeimininkė iš jų paruoš skanių ir sveikų salotų. Tiesa, kai kuriems žmonėms jų geriau vengti.
Juodieji ridikai pagal vegetacijos periodą skirstomi į ankstyvuosius, vasarinius ir vėlyvuosius. Pastarieji sėjami birželio antroje pusėje ar netgi liepos pradžioje. Užauga per 85–100 dienų, nebijo pirmųjų šalnų.

Ridikai gerai auga giliai įdirbtoje, purioje ir ne per sausoje priemolio dirvoje. Žiemą laikomi vėsiame rūsyje. Ankstyvos sėjos ridikai laikyti netinkami, iki rudens jie iškorėja arba virsta žyduoliais dar lysvėje.
Juodieji ridikai – stipriausi augaliniai stimuliatoriai. Ši daržovė padeda atitolinti gresiančią aterosklerozę, jų ląsteliena skatina žarnyno peristaltiką ir padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį.
Juodasis ridikas aitrokas, tačiau labai vertingas – B, C grupės vitaminai, eteriniai aliejai, angliavandeniai, fermentai kelia apetitą ir gerina virškinimą. Vienas juodasis ridikas aprūpins širdį ir raumenis kaliu. Šiose daržovėse esantis bromas padės nusiraminti ir atsipalaiduoti, o fitoncidai ir antimikrobinė medžiaga lizocimas apsaugos organizmą nuo infekcijos. Maža to, ridikuose aptiktas rafanolis pasižymi priešuždegiminiu, šlapimą varančiu poveikiu ir apsaugo organizmą nuo šlakų.
Tačiau šios daržovės stiprina skrandžio sekreciją, tulžies išsiskyrimą, todėl geriau jų nevartoti sergant gastritu, dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opa, turint nesveikus inkstus ar kepenis. Šios daržo gėrybės netinka sergantiesiems podagra ar esant nesveikai skydliaukei.
Praskiestos juodųjų ridikų sultys, geriamos 30–40 min. prieš valgį, skatina tulžies išsiskyrimą. Sumaišytos su medumi jos vartojamos nuo tulžies pūslės akmenligės, persišaldžius, užkimus, kosint.
Gerai nuplauto juodojo ridiko vidų išskobkite, į ertmę pridėkite medaus ir leiskite 2 val. pastovėti tamsioje vietoje. Po to atsiradusias sultis vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną prieš valgį.
Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių dėl širdies ligų.
Jei plaukai nustojo blizgėję, atsirado pleiskanų, taip pat verta prisiminti šią daržovę. Iš 2–3 juodojo ridiko šakniavaisių išspauskite sultis ir jomis trinkite galvos odą ne rečiau kaip 3 kartus per savaitę, jei plaukai labai slenka – kasdien.
Jais gydomasi nuo mažakraujystės, trinamos skaudamos vietos, naikinamos pigmentinės dėmės. Tačiau prieš imantis gydytis ridikais, būtina pasitarti su gydytoju.
Juodųjų ridikų nepeikia ir šeimininkės. Jie ypač skanūs su karštomis bulvėmis, rupia trintuve susmulkinti, pabarstyti druska ir patrankyti tarp dviejų suvožtų dubenėlių, o po to dar paskaninti grietine.
Svogūnų ir juodųjų ridikų salotos gaminamos taip: žiedeliais supjaustykite 3 svogūnų galvutes, užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 3–4 minutes ir nuvarvinkite kiaurasamtyje. Stambia tarka sutarkuokite ridiką, sumaišykite su svogūnais, pasūdykite, užpilkite grietine.
Dar vienas receptas: 300 g juodųjų ridikų, 250 g virtos liesos avienos arba jautienos, 2 svogūnai, 2 šaukštai sviesto arba aliejaus, 100 g majonezo, 2 šaukštai smulkintų petražolių arba kalendrų, 1 šaukštas spanguolių arba bruknių, druskos. Nuplautus ir nuvalytus ridikus ir mėsą supjaustykite plonais šiaudeliais. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite su sviestu arba aliejumi, sudėkite ant mėsos su ridikais, pasūdykite ir sumaišykite su puse majonezo. Sudėję į salotinę  apliekite likusiu majonezu, apibarstykite žalumynais, papuoškite uogomis.
Pasitelkę fantaziją, salotų galite pasigaminti įvairiausių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*