Vasarą daugiau pavojų susirgti žarnyno ligomis

Medikai įspėja, kad vasarą, prasidėjus karščiams, ima plisti infekcinės žarnyno ligos, ir pataria, kaip jų išvengti.

PROTRŪKIO NEPASTEBĖTA
Visuomenės sveikatos centro vyr. gydytojos Irenos Macijauskienės duomenimis, įtarus žarnyno infekciją, įstaigos laboratorija kasdien ištiria po keletą mėginių. Pacientus išsitirti siunčia gydytojai.
I. Macijauskienė džiaugiasi, kad mūsų rajone kol kas nenustatyta žarnyno infekcijos protrūkių. Šiomis ligomis sirgo tik pavieniai žmonės.
Pavyzdžiui, per liepos ir rugpjūčio mėnesį užfiksuoti tik du salmoneliozės atvejai, tuo tarpu pernai per tą patį laikotarpį – 3. Kol kas rajone išvengta ir dizenterijos, pernai vasarą ja sirgo trys mažeikiškiai. Nenustatyta ir ūminių apsinuodijimų.
TIKROJI SITUACIJA
NEŽINOMA
Infektologė Nijolė Buknienė dėl infekcinių žarnyno ligų ne tokia rami. Anot jos, įprasta, kad vasarą jų padaugėja, tačiau ne visi viduriuojantys žmonės kreipiasi į medikus.
„Žmonės baiminasi, kad jie gali būti paguldyti į Plungės infekcinį ligų skyrių (Mažeikiuose tokio nėra – B.R.). Vargingiau gyvenantys ligoniai į gydytojus nesikreipia manydami, jog vis tiek neįstengs nusipirkti paskirtų vaistų“, – pastebėjo N. Buknienė.
Suviduriavęs žmogus dažniausiai pagalbos ieško vaistinėse. Anot gydytojos, išgėrus vieną kitą tabletę „viduriai lyg ir susitvarko“, tačiau ligonis nepasveiksta.
„Toks žmogus ir toliau lieka infekcijos nešiotojas. Jam išgyti gali padėti tik gydytojas, paskirdamas jo būklę atitinkantį režimą, vaistų“, – teigė infektologė.

DIZENTERIJA –
NEŠVARIŲ RANKŲ LIGA
Medikai akcentuoja, kad žarnyno infekciją sukelia virusai ir bakterijos. Dauguma jų išsiskiria su žmogaus išmatomis. Kai pamirštama nusiplauti rankas, infekcijos sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per namų apyvokos daiktus, maisto produktus.
Anot medikų, ypač pavojingi žmonės, kurie serga lengva žarnyno infekcijos forma, nepaiso higienos reikalavimų ir platina ligą. Dėl to dizenteriją medikai dar vadina nešvarių rankų liga.
Sveikatos priežiūros specialistai informuoja, kad jos gali slypėti vandenyje, maisto produktuose (dažniausiai piene).
Didelė tikimybė užsikrėsti valgant nenuplautas šviežias uogas, vaisius, daržoves.
Dažnai sergama vasarą ir rudenį, nes tuomet dizenteriją platina musės.
„Infekcinės žarnyno ligos priežastis gali būti ir paplūdimyje besimaudant nurytas vandens gurkšnis“, – įspėja Visuomenės sveikatos centro vyr. gydytoja I. Macijauskienė.

MAISTĄ REIKIA
RINKTIS ATIDŽIAI
Vasarą produktai daug greičiau genda, todėl žarnyno infekcijomis dažnai užsikrečiama valgant blogos kokybės maistą.
I. Macijauskienės teigimu, ypač atidžiai produktus reikėtų rinktis turgavietėse, „balkoninėse“ parduotuvėse. Gydytoja patarė karštu metu geriau atsisakyti greit gendančių produktų: parūkytos žuvies, kreminių pyragaičių ir pan.
Pašnekovė pastebėjo, kad ne visi pardavėjai paiso maisto produktų gamintojų nurodytų laikymo reikalavimų. Anot jos, produktų kokybe, sauga besirūpinantys pareigūnai vasarą prekybininkus labiau turėtų kontroliuoti.
Suvalgius nekokybiško, sugedusio maisto, galima susirgti maisto toksine infekcija, t.y. apsinuodijimu. Vasarą didesnė tikimybė užsikrėsti ir salmonelioze. Ypač pavojingi gerai neišvirti ar neiškepti užkrėstos mėsos ir žuvies patiekalai, žali kiaušiniai.

BŪTINA KREIPTIS
Į MEDIKUS
Gydytojai primena – žarnyno infekcinio susirgimo požymiai: karščiavimas, vėmimas ir viduriavimas.
Infektologė N. Buknienė pastebėjo, kad, neišsigydžius infekcinių ligų, po kurio laiko gali pasireikšti įvairios komplikacijos, prireikia sudėtingo stacionaraus ir ilgo gydymo.
„Viduriavimas nėra toks paprastas dalykas. Jis gali baigtis ir mirtimi“, – teigė gydytoja.
I. Macijauskienė viduriuojančius žmones taip pat ragino kreiptis į gydytojus, nes tai irgi gali būti rimtų ligų priežastis.

Birutė RUDOKIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto