Ministerija taikosi į kaimo mokyklas

Mažėjant mokinių skaičiui, ateityje gali ištuštėti ne viena klasė. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Švietimo ir mokslo ministerija, siekdama vykdyti valstybės nurodymą institucijų išlaidas sumažinti 4 procentais, kaip vieną iš taupymo būdų įvardija kaimo mokyklų aukštesnių klasių mokinių skaičiaus didinimą. Be to, reikėtų atleisti pensinio amžiaus sulaukusius pedagogus.
Mažeikių specialistų teigimu, siūloma reforma rajono kaimo vidurines palies labai mažai.

Siūlo didinti klases

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, 12 mln. litų iš 30 mln. litų sumažintos finansavimo sumos savivaldybės galėtų sutaupyti, koreguodamos minimalius mokinių skaičius klasėse ir sudarinėdamos didesnes nei dabar aukštesnių klasių moksleivių klases.
Keičiant sutartinių mokinių koeficientus klasėse tikimasi sutaupyti 11,3 mln. Lt.
Kaimo vidurinėse mokyklose, kurias lanko iki 300 vaikų, 9–12 klasėse vietoj nustatyto dabartinio 15 mokinių skaičiaus, siūloma jį didinti iki 20-ies, mokyklose, kuriose yra iki 500 mokinių, 5–12 klasėse mažiausias mokinių skaičius būtų 22 (dabar – 20), o vidurinėse, kur yra per 500 mokinių, 5–8 klasėse mokinių skaičius didėtų iki 25 (dabar – 22).
G. Steponavičius žodžiais, svarstant galimas taupymo alternatyvas, nereikėtų atmesti ir mokytojų skaičiaus mažinimo galimybės.
„Sprendimus priima steigėjai. Vienais atvejais galima kalbėti apie pensinio amžiaus pedagogus, galime kalbėti apie krūvio pasidalinimą gaunant mažesnes pajamas. Turi būti ieškoma sutarimo ir reikia pasiekti, kad mažėjant mokinių skaičiui, atitinkamai mažėtų ir mokytojų skaičius, ypatingą dėmesį kreipiant į pensinio amžiaus pedagogus“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio kalbėjo ministras.

Rajoną palies mažai

Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus tvirtina, kad siūlomos naujovės mūsų rajoną mažai tepalies, nes vidurinių mokyklų kaimuose likusios tik kelios.
Miesto mokyklose didinti mokinių skaičiaus jau nebėra galimybių: klasėse yra po 30–32 mokinius. Mieste klasių sumažės tik tiek, kiek sumažės mokinių.
Kaimuose, pagal skaičiavimus, 2012–2014 metams visos mokyklos turės jungti 5–6 ir 7–8 klases. Tai itin atsilieps finansiškai.
A. Stonkaus žiniomis, rajono kaimo tipo mokyklose 11–12 klasėse mokinių yra mažai. Naujoji ministerijos siūloma reforma Tirkšlių vidurinės mokyklos nebepalies, nes ji nuo šių metų nebeformuoja 11 klasių, šias klases, jeigu surinks mokinių, formuos vienintelė Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinė mokykla.
„Mažėjant mokinių ir klasių skaičiui, mažės ir mokytojų. Tai yra natūralu, ir aš tai priimu labai ramiai“, – sakė vedėjas.

Reikia keisti įstatymus

A. Stonkaus turimais duomenimis, jei padėtis nesikeis, ateinančiais metais reikės atleisti 15 mokytojų, 2013 m. – 23, 2014 m. – 30.
Apie papildomą mokytojų priėmimą artimiausius trejus metus, anot vedėjo, negali būti nė kalbos.
Vedėjas kritikuoja ministro G. Steponavičius mintį, kad atleidžiant mokytojus, pirmiausia reikėtų kalbėtis su mokykloje vis dar dirbančiais pensininkais: idėja esanti gera, bet kol įstatymai leidžia pensininkams dirbti, nieko nebus.
Mažeikių rajone dirba 46 mokytojai, kurių amžius – per 60 metų.
„Jeigu mokytojas pensininkas nenori išeiti, kas jį gali atleisti? Reikia keisti įstatymus. Mes būtume tik už tai, kad įstatyme būtų pasakyta, kad švietimo darbuotojas, mokytojas, išėjęs į pensiją, dirbti tiesioginio darbo nebegalėtų, išskyrus atvejį, jeigu reikia ką pavaduoti ar dirbti su būreliu“, – teigė A. Stonkus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto