Verslo, sąskaitų finansavimas: sprendimai skiriasi priklausomai nuo įmonės amžiaus

Neretai galime išgirsti verslą lyginant su gyvu organizmu: sakoma, kad jis auga, jį reikia „maitinti“ ieškant finansavimo iš išorės ir kt. Ir iš tiesų kiekvienas verslas, kaip ir gyvi organizmai, turi praeiti kelis vystymosi etapus: įkūrimo (gimimo), augimo, brandos ir nuosmukio (pabaigos). Kai kuriuose šaltiniuose išskiriami ir 5, ir net 10 verslo vystymosi etapų, bet esmė – panaši.

Priklausomai nuo konkretaus etapo, skiriasi ir verslo, jo sąskaitų finansavimas, todėl įkūrimo stadijoje prireiks ieškoti žmonių, tikinčių idėja, remiančių startuolius, o augimo etape, kai jau galėsite pademonstruoti apčiuopiamus rezultatus, galėsite kreiptis į daugelį kreditorių.
Taigi, straipsnyje aptariami finansavimo ištekliai, tinkami verslo įkūrimo ir brandos stadijose.

Finansavimas verslui: kokių galimybių turėsite įkūrimo etape?

Finansavimas verslui dažnai būna nepasiekiamas, todėl startuoliai turėtų laikytis kelių rekomendacijų:

  1. Reikėtų padirbėti prie verslo idėjos vystymo. Ne visi verslininkai iškart turi genialią idėją. Ją galima sėkmingai išvystyti, pasirenkant specialius startuoliams skirtus mokymus. Skirtingiems produktams/paslaugoms galima paieškoti skirtingų mokymų (tiesa, nebūtinai Lietuvos rinkoje).
  2. Sukaupti asmeninių lėšų rezervą. Gauti lėšų dar prieš kuriant verslą bus labai sudėtinga, todėl daugelis finansų konsultantų tiesiog patars susitaupyti asmeninių lėšų arba, jei tik yra galimybė, pasiskolinti pinigų iš draugų ar artimųjų. Kreditoriai, prieš svarstydami, ar finansuoti tam tikrą projektą, atsainiai vertina idėjas ir verslo planus, ypač kol jie tik užrašyti popieriuje.
  3. Svarbu patikrinti, kiek verslo idėja turės perspektyvų rinkoje. Idėjas visų pirma reikia išbandyti praktiškai, patikrinant, ar realūs vartotojai domisi produktu/paslauga, noriai perka, kuriuos aspektus plėtojant verslo idėją dar reikia tobulinti ir kt.

Kūrimo etape esančio verslo finansavimas: kokių alternatyvų turite?

Bendradarbiaukite su vadinamais verslo akseleratoriais. Verslo akseleratoriai – žmonės, kurie ne tik padeda išplėtoti idėjas ir dažnai prie jų prisideda paremdami ar paskolindami lėšų verslo pradžiai.
Pasidomėkite galimybėmis, kurias suteikia verslo angelai. Verslo angelai – tai neformalūs investuotojai, kurie gali tapti įmonės dalininkais ar tiesiog pakonsultuoti, kaip valdyti įmonę.
Rinkitės ES verslo paramos priemones. Galima bandyti pasinaudoti įvairiomis europinėmis paramos priemonėmis pradedančiajam verslui.
Sutelktinis finansavimas (kitaip – bendras finansavimas). Sutelktinis finansavimas – tai aukojimu, atlygiais, nuosavybės dalimi ar skola grįstas verslo finansavimas. Turint įdomią netipinę idėją galima pabandyti finansavimo paprašyti atlygiu grįstose tarpusavio finansavimo platformose. Jose vienas asmuo į vieną projektą įprastai finansuoja nuo kelių iki kelių dešimčių eurų/dolerių. Prašantiems finansavimo dažnai pasiseka surinkti net 2–3 kartus didesnes sumas, nei reikia. Atlygiais grįstas bendras finansavimas reiškia, kad pinigų jums grąžinti nereikia, bet, jei tik įmanoma, finansuotojams turėsite atsilyginti savo produktais (žinoma, kai jie jau bus rinkoje).

Augimo etape esančio verslo finansavimas

Sparčiai augantys verslai gali pasinaudoti kur kas platesnėmis finansavimo galimybėmis. Kelios iš jų:
• Paskolos su EIF garantija. Europos investicijų fondas padeda verslui lengviau gauti finansavimą, plėstis, sėkmingai įsilieti į konkurencingą ES rinką. Paskoloms su EIF garantija nereikia užstato.
• Alternatyvieji finansuotojai. Jei reikalingas sąskaitų finansavimas ar verslo paskolos, galima kreiptis į alternatyviuosius finansuotojus. Jie finansines verslo problemas sprendžia efektyviai ir operatyviai, gali pasiūlyti lanksčias bendradarbiavimo sąlygas ir nedideles palūkanas. Viena iš alternatyviųjų finansuotojų paslaugų – ir sąskaitų finansavimas.
• Verslo skatinimo fondai. Pavyzdžiui, paskolas verslui, įsikūrusiam ne vėliau kaip prieš 1 m., lengvatinėmis sąlygomis teikia Europos socialinis fondas, kitos institucijos.
• Rizikos kapitalo fondai. Iš šių fondų lėšų dažnai finansuojami inovatyvūs technologijų verslai.
• Sutelktinio finansavimo platformos. Verslams, kurių negąsdina aukštesnės palūkanos, gali tikti skola grįstas sutelktinis finansavimas.
Taigi, kiekvienas verslas pasirenka jam tinkamiausius finansavimo sprendimus. Svarbiausia gerai pasverti visus ir prieš.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto