Savivaldybė siekia nuo dvarininkų apginti Plinkšių paplūdimį

Naujieji Plinkšių dvaro savininkai teismo prašo nustatyti valdymo teisę į prieplauką, viešąjį tualetą ir mašinų stovėjimo aikštelę. Savivaldybė siekia visuomenės poreikiams reikalingą turtą įregistruoti savo vardu. Dėl šito kreiptasi į įvairias institucijas, o kilus įtarimų, kad dvaro savininkai, siekdami savo interesų, klaidina teismą – net į prokuratūrą.


PRETENDUOJA
Į TUOS PAČIUS STATINIUS
Prieš ketverius metus grafų dvarą Plinkšėse iš AB „Mažeikių nafta“ įsigijo šiauliškė UAB „Šiaulių Baltija“, o vėliau šį turtą perdavė UAB „Linos namai“.
2006 m. rugsėjo mėnesį Telšių apskritis su naujaisiais dvaro savininkais pasirašė valstybinės žemės nuomos sutartį. Pagal ją, iš valstybės 99 metams išnuomota daugiau kaip 21 hektaro teritorija, į kurią pateko ir visuomenei svarbus neįregistruotas paplūdimiui priklausantis turtas – tualetas, mašinų stovėjimo aikštelė ir prieplauka.
Savivaldybė buvo pradėjusi turto įteisinimo savo vardu procedūras, tačiau jos įstrigo, o neįregistruotą turtą nusižiūrėjo Plinkšių dvaro savininkai. „Linos namai“ teismui bando įrodyti, kad tie statiniai priklauso dvarui ir prašo nustatyti valdymo teisę.
Mažeikių apylinkės teisme šių metų pradžioje atsidūrė ir Savivaldybės prašymas jos vardu įteisinti šiuos pastatus. Savivaldybės juridinio skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Antanas Naujokas „Santarvei“ sakė, kad tokių veiksmų teko imtis dėl to, kad nėra išlikusių jokių dokumentų apie šiuos tarybinių laikų statinius.
PRIBLOŠKĖ METODAI
Plinkšių paplūdimį, taip pat viešąjį tualetą, mašinų stovėjimo aikštelę ir prieplauką prižiūri Šerkšnėnų seniūnija. „Linos namai“ teisme siekia įrodyti, kad šiais statiniais rūpinasi dvaro savininkai.
Savivaldybės juristą A. Naujoką pribloškė dvaro savininkų metodai, kurių šie griebiasi savo interesams pasiekti. Teismui jie pateikė sutartį, kuri sudaryta su šiauliške bendrove, neva valančia, tvarkančia, renovuojančia ir atliekančia kitus darbus dvare. Dvarininkams padedanti bendrovė registruota tokiu pat adresu, kaip ir „Linos namai“.
A. Naujokas stebėjosi, kad darbų sąmatoje nurodomos tik pinigų sumos, neįvardijama nei darbo, nei medžiagų sąnaudos. „Darbų priėmimo ir perdavimo aktuose įvardijami visi trys statiniai. Įdomu, kas lapus grėbė, tualetą valė? Direktorius, vadybininkas ar meistras? Nes jiems būdavo visai savaitei į Plinkšes išrašomos komandiruotės“, – replikavo juristas.
KREIPĖSI Į PROKURATŪRĄ
A. Naujokas, buvęs Mokesčių inspekcijos vadovas, žino, kokie reikalavimai keliami sąmatoms ir kitiems dokumentams.
Rajono savivaldybė vasario mėnesį kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą ir Valstybinę mokesčių inspekciją, kad šios ištirtų, ar iš tikrųjų dokumentuose nurodyti darbai buvo atlikti.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atsiuntė raštą, kad nemato nusikaltimo ir lauks Mokesčių inspekcijos sprendimo.
Valstybinė mokesčių inspekcija mažeikiškių prašymą persiuntė į Šiaulių apskrities padalinį. Iš ten atskriejo atsakymas, kad inspekcija negali paneigti tų darbų, kurie nurodyti dokumentuose.
Po Savivaldybei nepalankių atsakymų, A. Naujokas nepakeitė savo nuostatos, kad gali būti, jog „Linos namai“ tikrovę neatitinkančiais dokumentais bando suklaidinti teismą. Prieš kelias dienas Savivaldybė visą surinktą medžiagą perdavė prokuratūrai, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą ir išsiaiškinti, ar dvaro savininkų veiksmuose nėra nusikalstamos veikos.
PRIŽIŪRI SENIŪNIJA
„Naujieji dvarininkai parką galbūt ir prižiūri, tačiau dėl paplūdimio jie nėra nė piršto pajudinę. O gal jie rūpinimusi vadina tai, kad nuo Naujųjų metų ant tualeto durų spyną pakabino“, – replikavo seniūnas Alfonsas Šakauskas.
Rūmų pirkėjų metodai, siekiant savo tikslo, piktina vietos gyventojus.
„Užrakino ne savo tualetą, kas gali paneigti, kad vieną dieną neaptvers paplūdimio. Tai kas, kad pasirašant nuomos sutartį yra numatyti servitutai, bylinėkis, jei nori, dėl pažeidimų“, – sakė seniūnas.
Savivaldybės vyriausioji paminklotvarkos specialistė Eugenija Kupliauskienė neturėjo už ką pagirti dvaro savininkų. Dvaro stebėseną ji atlieka kas pusę metų, ir kiekvieną kartą į patikrinimo aktą surašo nemažai trūkumų. „Ne jų tai darbas, tegu savo statinius prižiūri“, – pasiteiravus, ar dvaro rūmų pirkėjai rūpinasi statiniais, dėl kurių kyla ginčas su Savivaldybe, atrėžė specialistė.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo: A. Naujokas viliasi, kad Savivaldybei pavyks apginti viešąjį interesą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto