***SANTARVĖS virtuvėlė:*** Pertrinta moliūgų sriuba – skanu ir sveika

Pertrinta moliūgų sriuba. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kai per „Bobų vasaros“ šventę „Santarvė“ mažeikiškius ir renginio svečius vaišino moliūgų sriuba, sulaukėme prašymų papasakoti, kaip patiems pasigaminti šį patiekalą.
Kadangi laiko patarimams buvo mažai, pažadėjome šios rudeninės sriubos receptą išspausdinti laikraštyje, paskelbti interneto svetainėje.

Pertrinta moliūgų sriuba

3 litrų moliūgų sriubos puodui reikės: 3-4 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1-2 svogūnų, apie 0,5 kg moliūgo, 50 g sauso baltojo vyno, džiovintų čiobrelių, druskos, aštriųjų pipirų (čili arba Kajenos), 1-2 kubelių daržovių sultinio, 200 ml grietinėlės, aliejaus.
Bulves ir morkas supjaustome kaip tradicinei sriubai, sudedame į puodą, įdedame kubelį sultinio. Kol daržovės verda, susmulkiname svogūnus ir pakepiname juos su aliejumi, kuriame prieš tai pakaitiname čiobrelius (kad paskleistų skonį ir aromatą). Kubeliais supjaustome moliūgą (nulupę ir pašalinę sėklas bei minkštimą), jį taip pat sudedame į keptuvę, kurioje – jau permatomi tapę svogūnai. Kai moliūgai šiek tiek pasitroškina, į keptuvę supilame vyną ir leidžiame jam kelias minutes nugaruoti (neuždengiame dangčiu).
Pakepintus svogūnus ir moliūgus suverčiame į puodą, dar paverdame, kol visos daržovės suminkštėja. Plaktuvu suplakame sriubą, supilame grietinėlę, pakaitiname, kad užvirtų. Ragaudami dedame aštriųjų pipirų miltelių. Geriausia paruošti „bazinį“ sriubos variantą – kad tie, kurie mėgsta aštriau, galėtų įsidėti pipirų patys, o kitiems burna nedegtų…
Kad būtų skalsiau, galima pakepinti kubeliais supjaustyto batono ir saują tokių priedų įdėti į sriubą prieš valgant.
Skanaus.

Ne tik skanu, bet ir vertinga

Moliūgai ypač vertingi vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas ribotas. Tai vertingas dietinis ir gydomasis produktas. Jame gana daug askorbo rūgšties. Moliūgo vaisiuose gausu karotino. Moliūgai pagal geležies kiekį tarp daržovių – čempionai. Juose yra B, C, E, D, PP vitaminų grupės, taip pat reto vitamino T, kuris pagreitina apytakos procesus organizme. Moliūgų ląsteliena nepluoštinė, gerai suverda ir lengvai organizmo pasisavinama. Todėl patiekalai iš šios daržovės rekomenduojami gydomajai ir profilaktinei mitybai.
Moliūgų sudėtyje yra nemažai vario, geležies, fosforo druskų, skatinančių kraujo
gamybą. Todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Ši daržovė taip pat naudinga susirgus kepenų, inkstų ligomis, reguliuoja virškinimą, padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos. Moliūguose taip pat yra daug pektino, kuris iš organizmo šalina cholesterolį.

One Reply to “***SANTARVĖS virtuvėlė:*** Pertrinta moliūgų sriuba – skanu ir sveika”

  1. Šunėnas parašė:

    Maladiec! :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto