Socialiniam būstui trūksta statybininkų

Stringantis socialinio būsto renovacijos projektas atitolina pusšimčio mažeikiškių viltis gauti butą.
Rajono gyventojų, laukiančių socialinio būsto, eilė per pastaruosius metus sumažėjo pusšimčiu pretendentų, tačiau tokio būsto poreikis vis dar didelis.
Pageidaujančiųjų sąrašą dar galėtų sumažinti įgyvendintas socialinio būsto renovacijos projektas, bet kol kas rajone jis juda vangiai.
Savivaldybės specialistai teigia, jog socialinio būsto renovacija stringa dėl to, kad nėra tinkamų rangovų.


SUMAŽINTŲ EILĘ
Praėjusią vasarą socialinio būsto pageidavo ir eilėje laukė 700 šeimų ar pavienių asmenų, šiuo metu šis skaičius sumažėjo iki 645. Artimiausiu metu numatoma į eilę įtraukti dar tris šeimas.
Per pastaruosius trejus metus Savivaldybė neįsigijo nė vieno papildomo būsto – Vyriausybės fondo lėšas apkarpė sunkmetis.
Paskutinį kartą socialinio būsto fondą Savivaldybė papildė 2008 metais – tada buvo nupirkta 10 butų.
Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjos Rimos Podelienės teigimu, Vyriausybė ir kitais metais nenumatė lėšų socialiniam būstui pirkti.
Pasak vedėjos, galimybė atnaujinti Savivaldybei priklausančius pastatus ir juose įrengti butus – būtų didelis eilės pasistūmėjimas į priekį.

PASINAUDOS ES PARAMA
Mažeikių rajonas yra įtrauktas į probleminių sąrašą, todėl Savivaldybei atsirado galimybė renovuoti mažeikiškių daugiabučius gyvenamuosius namus bei įrengti naują socialinį būstą.
Minėtą galimybę suteikia dalyvavimas projekte „Socialinio būsto plėtros ir jo kokybės gerinimas“. Viena pagrindinių šio projekto sąlygų yra ta, kad turi būti ne atnaujinamas jau esamas socialinis būstas, o Savivaldybei priklausančiuose pastatuose sukuriama nauja gyvenamoji vieta. Lėšų šiam projektui įgyvendinti skiria Europos Sąjunga ir mūsų šalies Vyriausybė.
Rajono Taryba pritarė, kad pirmajame etape būtų renovuoti trys Savivaldybei priklausantys namai: S. Dariaus ir S. Girėno gatvės 16-asis numeris Tirkšliuose, Tilto g. 23 a Viekšnių miestelyje ir M. K. Čiurlionio g. 8/J. Basanavičiaus g. 1 Mažeikiuose (buvęs policijos komisariatas ir blaivykla).
Planuojama, kad trijų namų pertvarkymas ir pritaikymas socialiniam būstui kainuos beveik 3,7 milijono litų, iš kurių 3,1 mln. – ES struktūrinių fondų lėšos.
Trijuose namuose bus įrengti 22 socialiniai būstai, kuriuose galės apsigyventi iki 55 asmenų. Mažeikiuose renovuotame name ketinama įrengti dvylika, Viekšniuose – šešis, o Tirkšliuose – keturis butus.
Savivaldybės Projektų valdymo skyriaus vedėjos Dalios Grygolaitienės teigimu, šie namai privalo būti sutvarkyti iki 2013 m. pabaigos. Tam laiko dar esą pakankamai.

SUNKU RASTI TINKAMŲ
RANGOVŲ
Projekto finansavimo ir administravimo sutartis buvo pasirašyta praėjusių metų kovo mėnesį. Tačiau nė viename numatytame objekte darbai kol kas dar nepradėti.
D. Grygolaitienė patikino, kad artimiausiu metu turi būti pasirašyta rangos sutartis, o realūs darbai turėtų pasimatyti kitų metų ankstų pavasarį. Pasak vedėjos, šiuo metu yra tikrinami paraiškų dokumentai Viekšniuose numatomam namui renovuoti. O dėl namo Tirkšliuose bus skelbiamas naujas konkursas.
„Konkursas rangos darbams bus skelbiamas nebe pirmą kartą. Iki šiol konkursuose dalyvaudavo kvalifikacinių reikalavimų neatitinkančios organizacijos. Dažniausiai jos neturėdavo visų reikiamų dokumentų. Reikalavimai nėra išskirtiniai, jie tokie patys, kaip ir statybinėms organizacijoms, dalyvaujančioms daugiabučių namų renovacijose. Konkursai organizuojami vadovaujantis Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijomis“, – „Santarvei“ paaiškino D. Grygolaitienė.
Savivaldybės specialistai, atsakingi už rajone vykdomus renovacijos projektus, pastebi, kad socialinio būsto renovavimo rangos darbų konkursuose statybininkai dalyvauja vangiai.
Mažeikiuose įsikūrusių statybinių organizacijų vadovai „Santarvei“ teigė, kad per vasarą turėjo prisiėmę nemažai objektų, todėl ne visur suspėjo pateikti paraiškas.
Pasak jų, artimiausiu metu rengiami konkursai turėtų sulaukti daugiau dėmesio, nes šių metų statybos darbai eina prie pabaigos ir kitiems metams bus ieškoma naujų objektų.

PAJUDA TIK IŠBRAUKUS
IŠ SĄRAŠO
Daugiau nei pusšimčiui rajono gyventojų, prašiusių išsinuomoti butą iš Savivaldybės, atnaujintas socialinis būstas būtų didelė dovana. Mat prašytojų eilė slenka labai lėtai.
Kaip pastebi Savivaldybės specialistai, pastaruoju metu socialinio būsto eilę pakoreguoja tik iš jos išbraukiami ar priimami asmenys. Dažniausiai išbraukiami tie gyventojai, kurie įsigyja nekilnojamojo turto nuosavybės teise.
„Tačiau jei šeima stovi eilėje socialiniam būstui gauti ir jai priklauso gauti dviejų kambarių butą, o ji įsigyja nuosavą vieno kambario butą, tai ši šeima nebus braukiama iš eilės, nes ji įsigijo mažesnį būstą nei priklauso pagal kvadratūrą ir gali pretenduoti į geresnį“, – galiojančią tvarką pakomentavo Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vyr. specialistė Laura Bušmė.
Šeima, išbraukta iš eilės dėl įsigyto nuosavo būsto, po kurio laiko jį pardavusi, gali vėl stoti į eilę socialiniam būstui gauti.
Iš eilės braukiami ir tie asmenys, kurie du kartus neatsiliepė į Savivaldybės išsiųstus pranešimus nurodytu adresu. Vadinasi, žmogus pakeitė gyvenamąjį adresą, bet Savivaldybės neinformavo, nors ir privalėjo tai padaryti.

TAIKOMOS IŠIMTYS
Išimties tvarka be eilės socialinį būstą gali gauti tam tikrą negalią turintys žmonės. Išimties tvarka būstą skiria ne Savivaldybė, o rajono Taryba. Šio mėnesio pabaigoje politikai kaip tik ir svarstys galimybę suteikti socialinį būstą be eilės vyriškiui, turinčiam judėjimo negalią.
Pasitaiko atvejų, kad ir sulaukę eilės mažeikiškiai atsisako socialinio būsto – dėl jo dydžio, būklės, vietos ar kitų priežasčių.
„Siūlomo socialinio būsto galima atsisakyti du kartus. Atsisakymo priežastys privalo būti nurodytos raštiškai. Dažniausiai atsisako dėl netinkamos vietos“, – paaiškino R. Podelienė.
Vedėjos teigimu, pasitaiko atvejų, kai socialinio būsto gyventojai privalo atlaisvinti gyvenamąsias patalpas, nes jie nebegali išlaikyti gyvenamojo būsto arba nuolat girtauja bei kelia triukšmą. Tokios pat sankcijos laukia tų nuomininkų, kurie nesilaiko patvirtintų būsto priežiūros taisyklių, patalpas naudoja ne pagal paskirtį arba jas gadina.
Visi šitie pažeidimai užtraukia administracinę atsakomybę ir įspėjimą arba baudą nuo 100 iki 1 000 litų. O padarius pažeidimus pakartotinai, jau gresia bauda nuo 500 iki 2 000 litų.
Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja patikino, kad kitais metais toms šeimoms, kurios nesilaikys minėtų reikalavimų, bus skiriamas ypač didelis dėmesys.
Sigito STRAZDAUSKO nuotr.: Po renovacijos buvusios blaivyklos pastate turėtų būti įrengta dvylika butų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto