Prasideda jubiliejiniai Gailestingumo metai

EPA-ELTA nuotr.

Katalikų Bažnyčia gruodžio aštuntąją pradeda popiežiaus Pranciškaus paskelbtą ypatingąjį Gailestingumo jubiliejų, kuris tęsis iki 2016 m. lapkričio 20 d. Popiežius Pranciškus Jubiliejinius metus pradeda atverdamas Jubiliejines duris Šv. Petro bazilikoje Romoje.

Jubiliejinių šventovių – penkiolika

Kad žmonės galėtų patirti piligrimystę, nekeliaudami į Romą, Šv. Petro bazilikoje esančių durų pavyzdžiu Gailestingumo durys gruodžio 13 d. atsivers visose pasaulio Katedrose ir kitose reikšmingose šventovėse. Lietuvoje tokių jubiliejinių šventovių bus 15. Vilniuje Gailestingumo durys atsivers Arkikatedroje bazilikoje, Dievo Gailestingumo šventovėje ir Aušros vartuose.
Popiežius Pranciškus Jubiliejinių metų paskelbimo bulėje rašo: „Bažnyčiai vėl atėjo metas imti džiugiai skelbti atleidimą. Atėjo metas grįžti prie esminio dalyko ir užsikrauti savo brolių bei seserų silpnybes ir sunkumus. Atleidimas yra jėga, leidžianti prisikelti naujam gyvenimui ir įkvepianti drąsos viltingai žvelgti į ateitį“.
Lietuvos vyskupai laiške tikintiesiems primena, kad Gailestingumo metai yra ypatingas laikas maldai, atgailos ir susitaikymo sakramentui, piligrimystei, kvietimas iš naujo atrasti gailestingumo darbus kūnui ir sielai.
Jubiliejiniai metai kildinami iš Senojo Testamento. Kas 50 metų būdavo nurašomos skolos, paleidžiami vergai, grąžinamos žemės jų tikriesiems šeimininkams.
Paprasti jubiliejai vyksta kas 25-erius ar 50 metų. Ypatingieji jubiliejai šaukiami esant specialioms progoms. XX a. tokių buvo du: 1933 m. jubiliejus ženklino 1900-ąsias Kristaus atpirkimo (33 m. po Kr.) metines ir 1983 m. – minint 1950-ąsias to paties įvykio metines.
Katalikų tradicijoje Šventieji metai, arba Jubiliejus, yra nuodėmių atleidimo bei bausmių už jas panaikinimo, susitaikymo, atsivertimo bei atgailos metai. Taip pat – solidarumo, vilties, teisingumo, džiaugsmingo tarnavimo Dievui kartu su broliais ir seserimis metai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto