Redaktoriaus skiltis: Išsimiegosime rudenį

Audronė MALŪKIENĖ

Šį sekmadienį, kovo 27-ąją, Lietuva pereis prie vasaros laiko.
Šv. Velykų sekmadienį vėl teks grąžinti rudenį mums „padovanotą“ miego valandą. Trečią valandą nakties laikrodžių rodykles pasuksime viena valanda į priekį. Ir kelsimės anksčiau. Anksčiau kėlę  gyvensime septynis mėnesius, kol paskutinį spalio sekmadienį, spalio 30-ąją, vasaros laikas vėl bus atšauktas… Prisimenate dzūkaitę iš „Dviračio žynių“, kuri visą tą naktį sukiojo laikrodžius, paskui pramigo ir visur pavėlavo?
Tuo klausimu mes, eiliniai gyventojai, jau net nebejuokaujame. Juokauja kiti – tie, kurie neeiliniai.
Prisipažinsiu, laukiau 2016-ųjų – ir tik dėl to, kad galvojau: pagaliau pasibaigs tas rodyklių sukiojimas ir nebereikės pratintis prie besikeičiančio dienos režimo. Deja, reikia pasakyti „labai ačiū“ valdžiai, kuri pražiopsojo galimybę peržiūrėti klausimą dėl vasaros ir žiemos laiko atšaukimo. Lyg ir bus bandoma aiškintis, kas dėl to kaltas, bet nelabai didelis visuomenės ažiotažas šiuo klausimu liudija – ateinančius penkerius metus pokyčių nebus, laikrodžių rodykles sukiosime toliau. Ir kaltųjų nebus. Juk Europa mūsų niekuo nekaltina. Atitinkame jos direktyvą.
O aš esu linkusi pritarti mažeikiškiams, kurie ne taip seniai dalyvavo mūsų svetainės apklausoje ir į klausimą, ar reikėtų atsisakyti vasaros ir žiemos laiko įvedinėjimo, atsakė „Taip“. Tokių buvo net 86 procentai.
Ne taip seniai mūsų laikraštis kalbino psichiatrijos specialistą. Jis sakė: kad prisitaikytų prie šitokio laiko „pokyčio“, daugelis žmonių sugaišta iki trijų savaičių. Taigi trys savaitės pavasarį, trys savaitės rudenį – pusantro mėnesio, kai galėtum būti ir sveikesnis, ir darbingesnis, ir geresnės nuotaikos.
Bet kam to reikia? Niekas nestreikuos nei prie išsiblaškėlių ministerijos, nei kitose sostinės vietose. Niekas nesuskaičiuos, ką prarandame ir kas iš to. Žadėta buvo (ir ne kartą) detaliai pagrįsti praeito šimtmečio ekonominės inovacijos naudą, bet kažkaip niekas nesuskaičiuoja.
Manau, kad nenauda gali būti didesnė. Ypač, jei žmonės miega tuomet, kai turėtų mokytis, dirbti, kurti, degti, nenurimti!!!
Kur tau. Pirma reikia atsibusti… Pasirąžyti. Paskui sunkiai išlipti iš lovos, suolo, automobilio…
Nieko, iki vasaros kaip nors priprasime. O išsimiegosime rudenį ir žiemą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto