Sakralinis mokinių giedojimas Židikuose tampa tradicinis

Židikų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko antrasis Žemaitijos regiono mokyklų sakralinės muzikos festivalis „Musica divina“. Jame dalyvavo Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos draugai – muzikiniai kolektyvai bei pavieniai atlikėjai iš aplinkinių miestų ir Latvijos – Kalnu vidurinės mokyklos.

SULAUKĖ DAUG SVEČIŲ
Kaip ir daugelis Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos rengiamų švenčių, festivalis prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonas Zenonas Degutis, palaiminimo žodį festivalio dalyviams tarė Jo Ekscelencija Telšių vyskupas Jonas Boruta.
Mišių metu grojo ir giedojo viešnios iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos: Dainavimo katedros lektorė, operos solistė, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė Aušra Liutkutė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vargonų katedros lektorė, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė Jarūnė Barkauskaitė.
Vienas festivalio „Musica divina“ globėjų Židikų parapijos klebonas Egidijus Jurgelevičius pasidžiaugė, kad vaikai, jaunimas susirinko į bažnyčią pašlovinti Dievo giesmėmis ir palinkėjo, jog pačių giedamos giesmės pripildytų širdis dieviško džiaugsmo.

MYLĖJO IR MUZIKĄ
Patys jauniausi festivalio dalyviai – Kelmės rajono Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio vidurinės mokyklos atstovai bei Kretingos jaunučių choras „Žibutė“, didžiausias Dievą šlovinęs kolektyvas – Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos choras.
Franso Šuberto „Serenadą“ atlikusios Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos mokytojos Ramunė Šakinskienė ir Natalija Burbienė turėjo kūrinį pakartoti.
Solistė A. Liutkutė gražia žemaičių tarme pasakojo esanti iš Žemaitijos – Rietavo, ir džiaugėsi, kad yra toks festivalis, sukviečiantis giedoti labai daug jaunimo. Viešnia linkėjo, kad šis festivalis išliktų, turėtų tęstinumą ir gyvuotų dešimtmečius.

SAUGO RAŠYTOJOS DVASIĄ
Židikų M. Pečkauskaitės vidurinės mokyklos organizuojamas mokinių sakralinės muzikos festivalis – vienintelis toks rajone, o gal net ir šalyje.
Mokyklos direktorė Rima Širvinskienė „Santarvei“ sakė, kad mokykloje rašytojos, pedagogės dvasia jaučiama nuolat, bet gal buvo kiek primiršta, jog M. Pečkauskaitė buvo ir muzikos mylėtoja, ir kai jai būdavo gera ar liūdna, labai mėgo skambinti Šopeną.
„Esame įpratę propaguoti rašytojos literatūrinę veiklą, bet žinome, kad Marija Pečkauskaitė labai mėgo muziką, todėl ir nusprendėme sukviesti savo draugus ir kartu su jais propaguoti sakralinę muziką“, – kalbėjo direktorė.
R. Širvinskienė pasakojo, kad giedojimas mokyklos vaikams nėra naujiena: visos mokyklos šventės prasideda šv. Mišiomis bažnyčioje ir dalyvauti jose vaikai eina savo noru. Bažnyčia esą toks kampelis, kur žmogus gali apmąstyti gyvenimą, pabūti su savimi ar Dievu.
„Namuose gal ne kiekvienas tokį kampelį turime, o bažnyčioje auga vaiko dvasia, tad ir stengiamės tą dvasingumą skleisti“, – teigė direktorė.

AURĄ JAUČIA VISI
Židikuose kažkada yra buvęs vaikų, giedančių bažnyčioje, choras, židikiškiai yra giedoję katedroje Telšiuose, dabar sakralinę muziką tarp vaikų propaguoja jauna mokytoja Natalija Burbienė.
R. Širvinskienė prisiminė, kaip dailininkas profesorius Bronius Grušas, lankydamasis Židikuose, kur itin jaučiama rašytojos paskutiniųjų gyvenimo metų dvasia, prašė nuvežti ir ten, kur ji gyveno būdama jauna – ir, nors keista, bet dailininkas rašytojos dvasios ten nepajutęs.
„O pas mus rašytojos aurą jaučia visi. Mes, židikiškiai, esame kitokie. Mes mintimis rašome rašytojai laiškus ir gauname atsakymus. Rašytojos dvasia, parapija, mokykla, klebonas – mes nuolat būname kartu. Ir šis festivalis parodo, kad mes esame kitokie. Mes turime Pečkauskaitę“, – tikino R. Širvinskienė.
Sigito STRAZDAUSKO nuotraukos.: Su Židikų Marijos Pečkauskaitės „Dorėmiukais“ giedojo ir viena jų vadovių – Natalija Burbienė.


Latvei Lindai Apenitei smuiku pritarė Zanda Marija Trapenciere.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto