Ukrinuose – Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai

Vaikai bibliotekoje surengė inscenizaciją, diskutavo, rašė laišką sau į ateitį. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

„Kai į mūsų šalį ateina pats tamsiausias metų laikas, mes uždegame žvakes ir skaitome knygas. Tai pagrindinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tradicija, kurios jau aštuntą kartą laikėsi Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas“, – „Santarvei“ pasakojo filialo vyresnioji bibliotekininkė Vaida Muravjovienė.
Vaikai ir suaugusieji gilinosi į skandinavų autorių kūrinius, diskutavo jų padiktuotomis aktualiomis temomis.

Ar pagrįstos vaiko baimės?

Šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Ateitis Šiaurės šalyse“. Šviesos ir žodžio šventė – kūrinio skaitymas balsu – Ukrinų bibliotekoje vyko praėjusį antradienį.
Į vaikams skirtą renginį „Auštant“ susirinko pradinių klasių vaikai su mokytojomis. Skaitymui parinkta norvegės Stian Hole knyga „Garmanns sommer“ („Garmano vasara“).
Bibliotekininkė žvakių šviesoje skaitė knygos ištrauką, o ekrane buvo rodomos linksmos knygos iliustracijos. Skaitoma ištrauka buvo apie tai, kad pas berniuką Garmaną į svečius atvyksta trys senos tetos, atveža dovanų kepurę ir pinigėlį.
Bibliotekoje svečiavosi ukriniškės Valerija Petrauskienė ir Janina Šilinskienė, kurios kartu su bibliotekininke vaidino tetas. Dominykas Steponavičius sutiko suvaidinti berniuką Garmaną. Svarbiausia skaitytos ištraukos mintis – Garmano baimė dėl ateities – jam reikės pradėti lankyti pirmąją klasę. Ar ši baimė pagrįsta, analizavo į filialą susirinkę ukriniškiai.
Inscenizacija pavyko puikiai, dalyviai diskutavo apie savo pirmąjį atėjimą į mokyklą ir rašė laišką sau į ateitį. Laiškai buvo sudėti į laiko kapsulę, antspauduoti ir paslėpti.
Pakalbėję apie ateitį, pasmaguriavę „tetulių“ atneštomis gėrybėmis, sužinoję apie Šiaurės šalis, pasimėgavę žvakių liepsnelių sukurta atmosfera ir skaitymu, vaikai išskubėjo į pamokas.

Diskutavo apie žmogaus poveikį gamtai

Suaugusieji į renginį „Temstant“ rinkosi penktadienio vakarą. Šviesos ir žodžio šventėje buvo skaitoma suomių rašytojos Emmi Itäranta knygos „Teemestarin kirja“ („Vandens skonis“) ištrauka. Skaitymo metu demonstruotos skaidrės apie ateitį, jos grėsmes – vandens trūkumą, klimato atšilimo pasekmes ir perspektyvas – pažangumą medicinoje, technikoje.
Dalyviai diskutavo apie šių metų plakatą, kurį sukūrė suomių iliustratorius Ville Tietäväinen. Tiek skaitomo tekto, tiek plakato tema tokia: ateitis verčia mus susimąstyti apie konkrečias klimato kaitos problemas, pokyčius biosferoje, kuriuos lemia žmonių veikla.
Perskaičius tekstą, padiskutavus, dalyviai taip pat rašė laišką sau į ateitį ir sudėjo į laiko kapsulę. Vaišinantis šiaurietiška arbata ir tęsiant diskusiją, vyravo nuomonė, kad joje bus gausu naujų technologijų, kurios padės išspręsti problemą ir pagerins žmonių gyvenimo kokybę.
Bibliotekoje taip pat veikia paroda, supažindinanti su Šiaurės šalimis, jų istorija ir folkloru.

Asta ŠILAITYTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto