Šiukšlės už nuosavos tvoros akių nebado?

Aplinkosaugininkai primena, kad už atliekų tvarkymo taisyklių nesilaikymą gyventojams gresia baudos net iki 10 tūkstančių litų. Tvarkingi mažeikiškiai piktinasi miesto pašonėse ar miškuose dygstančiomis krūvomis šiukšlių. Tačiau nubaustų – vos vienas kitas.
Valdininkai kratosi atsakomybės ir tvirtina nespėjantys sugaudyti visų šiukšlintojų.


„SĄVARTYNO“ NEPASTEBI
Į redakciją kreipėsi Kaštonų gatvės gyventojas, pasipiktinęs netoli jo namų, Kalnėnų ir Meškėnų gatvių sankryžoje esančiame sklype, supilta šiukšlių krūva.
„Kas ten krato šiukšles? Kas privalo ten tvarkyti, kodėl niekas ten nešienauja? Juk ten yra aukštos įtampos elektros linijos apsaugos zona. Galbūt „VST“ po linijomis įsteigė papildomą verslą – atidarė sąvartyną“, – replikavo mažeikiškis.
Kalnėnų gatvės gyventojai, gyvenantys šalia „sąvartyno“, „Santarvei“ tvirtino nepastebėję, kas po elektros laidais galėtų kratyti atliekas: nugenėtų medžių šakas, lapus, obuolius, kopūstus, šampano butelius…
„Nežinau, kam priklauso tas laukas. Anksčiau, kai per jį eidavome taku, matydavome, kad jame supiltos atliekos. Bet dabar neiname ten. Netrukdo, nes nematome to šiukšlyno“, – patikino tos pačios gatvės gyventoja.
Moteris „Santarvei“ teigė, kad pati atliekų ten nepila, kai kurias jų sudegina, kaimynų šiukšlinant nematė. Tačiau įtaria, kad atliekas ten veža aplinkiniai gyventojai. Anksčiau esą buvo įprasta šiukšles pilti toje vietoje.

SKUNDO NESULAUKĖ
Atliekas Mažeikių rajone tvarkančios įmonės UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ direktorius Andrius Noreika nustebo išgirdęs „Santarvės“ klausimą, ar iš Kalnėnų gatvės kvartale gyvenančių žmonių ir aplinkui esančių įmonių surenka šiukšles.
„Pagal nustatytą grafiką atliekas vežame iš ten, kur yra konteineriai. O kur tos atliekos kaupiasi? Nesuvokiami dalykai. Bet kodėl žmonės ten pila atliekas, klausimas ne man“, – tvirtino komunalininkų vadovas.
Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių regiono agentūros vedėjas Nilius Kupliauskas „Santarvę“ informavo, kad skundų dėl nelegalaus sąvartyno Kalnėnų ir Meškėnų gatvių sankryžoje nėra gavęs.
„Galėsime pasidomėti. Reikia išsiaiškinti, nustatyti, kas veža, kieno teritorija. Jeigu nenustatysime kaltininkų, tai tik surašysime privalomą nurodymą sklypo savininkui sutvarkyti viską“, – sakė aplinkosaugininkas. Jis pridūrė, kad jei žemė, kurioje šiukšlinama, priklauso seniūnijai, pasirūpinti atliekomis privalės seniūnas.

KAM PRIKLAUSO
TVARKYTI TERITORIJĄ?
Nei Mažeikių seniūnijos, nei Savivaldybės atstovai, kuruojantys atliekų surinkimą Mažeikių rajone, apie šiukšlinamą sklypą Kalnėnų gatvėje taip pat nieko nebuvo girdėję ir negalėjo atsakyti, kam priklauso jį sutvarkyti.
„Net neįsivaizduoju, kam ten priklauso prižiūrėti. Be abejo, sąvartyno pilti negalima. Arba ten yra kažkieno privačios žemės, tada kiekvienas savininkas atsako už savo žemes, arba yra valdiškos žemės. Tada Savivaldybė turi atsakyti už tai, kas ten yra. Bet ne mūsų skyrius užsiima tais dalykais, tam yra aplinkos apsauga“, – teigė Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Alfonsas Žiulpa ir prisipažino žinąs tą vietą.
Mažeikių seniūnas Petras Užkuras tvirtino, kad ši teritorija nėra įtraukta į seniūnijos planus ir prižiūrimų teritorijų sąrašą. Seniūnija esą prižiūri, tvarko tik tas miesto teritorijas, kuriose sutvarkyta infrastruktūra.
„Ten Ventos kvartalas, ko gero. Ten yra daug neįsisavintų vietų. Negaliu pasakyti konkrečiai, kas kur ten dergia, reikia pamatyti geografiškai. Viską galima ant seniūno pakabinti. Bet aš pradėsiu ginčytis ir žiūrėti, yra detalūs planai, ar ne, yra sklypų savininkai, ar ne. Vieni ten bando statyti kažką, kiti gretimai gyvenantys elgiasi pagal principą: jei ne mano, tai, atsiprašant, padergsiu ir paliksiu“, – dėstė P. Užkuras.

ŽEMĖ PO LAIDAIS –
VALSTYBINĖ
P. Užkuras tikslesnės informacijos dėl sklypo, į kurį pilamos šiukšlės, savininkų pasiūlė kreiptis į Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėją Daivą Štakonaitę.
Architektė patikino, kad Kalnėnų gatvėje esančią žemę gali būti kažkas išsipirkęs, bet nesusitvarkęs dokumentų, kai kur jau suformuoti sklypai, kažkur nuosavybė atkuriama.
„O šiaip prie pat Kalnėnų gatvės yra labai plati teritorija, kuri yra visiškai užstatyta „VST“ aukštos įtampos oro linijomis. Ir ten tikrai šitos žemės niekas neėmė ir jos niekam nereikia. Po linijomis (toje vietoje, kurioje mažeikiškis pastebėjo pilamą sąvartyną – N. M.) žemė tikrai yra valstybinė“, – pabrėžė D. Štakonaitė.
AB „VST“ Mažeikių skyriaus viršininkas Arvydas Šemeta patikslino, kad žemė po aukštos įtampos laidais gali būti išperkama, tačiau jai taikomi apsauginės zonos reikalavimai: negalima sodinti medžių, statyti statinių.

SU ŠIUKŠLINTOJAIS
KOVOJA IR ELEKTRIKAI
Elektrikai kartą per metus apeina aukštos įtampos linijų apsaugos zonas, tikrina, ar nėra statinių, sukrautų šakų… A. Šemeta teigia dažnai turįs problemų su nevalyvais gyventojais: atliekas jie pila tiesiog šalia bendrovei priklausančių elektros pastočių.
„Netgi ant pastočių stogų primeta tokių dalykų, kad prikrauname pusę mašinos. Didelis nevalyvumas žmonių. Su seniūnu šnekame, valome, renkame. Lyg mums ir nepriklausytų, mes ne ta organizacija, kuri šiukšles tvarkytume. Nuvažiuosiu, pažiūrėsiu, kas ten dedasi, pašnekėsiu su Užkuru“, – „Santarvei“ sakė bendrovės viršininkas.
A. Šemeta pažadą tesėjo, nuvyko apžiūrėti Kalnėnų gatvėje esančios netvarkos. Po apsilankymo jis nurodė, kad teritorijoje, kurioje žmonės įsigudrino pilti atliekas, nutiestos elektros linijos priklauso bendrovei „Lietuvos energija“.
„Sargybinių ta bendrovė nepastatys. Čia seniūnui reikia sakyti, pačių žmonių prašyti, kad jie stebėtų, kas ten šiukšlina, užfiksuotų mašinos numerį. Bet kas ten veš iš kito miesto galo? Reikia pasižiūrėti, kas medžius yra nugenėjęs, tas garantuotai bus ir sumetęs. Juk tokia gyvenimo norma: kas už tvoros – tas jau nebe mano“, – svarstė pašnekovas.

SUTVARKYS
IŠ BIUDŽETO PINIGŲ
Savivaldybės vietinio ūkio skyriaus vedėjas A. Žiulpa taip pat įtaria, kad atliekas į Kalnėnų ir Meškėnų gatvių sankryžoje esančią teritoriją pila ne kas kitas, o šalia gyvenantys žmonės, netoliese įsikūrusios įmonės.
„Žinau, kad kažkada ten buvo problemų dėl šiukšlinimo. Šiukšlės buvo išvežtos, teritorija sutvarkyta. Tai buvo prieš kokius septynerius metus. O dabar jeigu vėl atsirado kažkas panašaus, žiūrėsim. Bet kokiu atveju tai yra sutvarkoma iš biudžeto pinigų“, – sakė pašnekovas.
Savivaldybės Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Zigmantas Kristutis informavo, kad tam tikslui iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos šiemet skirta 300 tūkst. litų. Už 220 tūkst. litų papildomai įsigyta konteinerių seniūnijoms, įrengtos konteinerių aikštelės, 10 tūkst. litų skirta atliekoms išvežti.

IŠSIAIŠKINTI – SUDĖTINGA
Aplinkos apsaugos departamento Mažeikių regiono agentūros vedėjas N. Kupliauskas netvarkingiems mažeikiškiams primena, kad už atliekų tvarkymo taisyklių nesilaikymą gyventojams gali grėsti baudos nuo šimto iki 10 tūkst. litų. Be to, šiukšlintojai įpareigojami sutvarkyti užterštą teritoriją, išgabenti šiukšles į atliekų tvarkymo centrą.
Rajone esą didelių pažeidimų nėra buvę, dažniausiai skiriamos baudos nuo 150 iki 200 litų. Per metus nubaudžiama apie 30 kaltininkų.
N. Kupliauskas tvirtina, kad rajone įsigaliojus visuotinei atliekų surinkimo sistemai nedrausmingų gyventojų, kurie atliekas pila į uždarytus sąvartynus, gerokai sumažėjo. Tačiau dar dažnai pasitaiko, kad žmonės atliekų atsikrato pamiškėse.
„Lietuviai tokie jau yra: kol nesusimoka baudų, tol į nieką nereaguoja. Bėda ta, kad sudėtinga išsiaiškinti, kas teršia. Miško savininkų mes negalime bausti, ne jie šiukšlina, baudžiami tik šiukšlintojai“, – dėstė aplinkosaugininkas.
Nenustačius pažeidėjų, atliekas iš miško surinkti inspektoriai įpareigoja miško savininkus. Tačiau šie, skirtingai nei Savivaldybė, šiukšles išvežti turi savo lėšomis. Dėl to pasipiktinusių miškų savininkų skundų redakcija yra sulaukusi ne kartą.
Nuotr. Sigito STRAZDAUSKO.: Sklype ties Kalnėnų ir Meškėnų gatvių sankryža stūkso krūva atliekų. Aplinkui gyvenantys žmonės sako, kad čia kratomos šiukšlės jiems netrukdo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto