Liepa: renkame, rauname ir… vėl sėjame

Darbų ratas nepaliauja suktis: jau prisivalgėme, prisiruošėme žiemai braškių ir žemuogių, senokai skanaujame žalumynus iš daržo, laikas pasirūpinti nauju braškynu, pagelbėti ligų ir kenkėjų apstotiems augaliukams, o čia, žiūrėk, atėjo metas rauti svogūnus, sėti vėlyvąsias daržoves.   

Liepą nuskynus braškes rekomenduojama išgrėbti šiaudus arba pjuvenas, nes pūdamas mulčias ima iš dirvos azotą. Pirmamečių braškių lapai paliekami: juo vešlesnė lapija, tuo geriau braškės žiemos. Jeigu neplanuojate dauginti, išskinkite ūsus. Braškynus patręškite. Trimetį braškyną išraukite, paruoškite žemę naujam.
Nesodinkite braškių po pomidorų, aviečių (tie patys kenkėjai), agurkų, bulvių. Laikykitės sėjomainos – nesodinkite naujų daigų į senojo braškyno vietą. Jeigu norite pasidauginti retesnių veislių braškių, bet liepą dar neturite laisvos žemės, ūsus įšaknydinkite vazonėliuose. Pripilkite juos komposto ir pastatykite tarpulysvėse. Ūsų nenugnybkite, tik prismeikite skroteles vazonėliuose smaigais.
Liepą ima byrėti sukirmiję obuoliukai. Tai vaisėdžio vikšrų darbas. Per pusmetrį nuo žemės vaismedžių kamienus apriškite audinio skiaute arba šiaudais, popiergaliais. Viršų apsukite polietilenu, kad nesušlaptų, o apačią palikite atvirą. Į šias gaudykles susirinkusius kenkėjus nukritus lapams nuimkite ir sudeginkite.
Vasarą sode labai daug organinių atliekų – piktžolių, žolės, lapų, mulčio. Pasiruoškite joms komposto duobę. Galima įsirengti kompostinę lysvę. Sukraukite stambesnes medžių šakas, kelmelius, ant viršaus – plonas šakeles ir vilkūglius, išgenėtus aviečių, gervuogių stiebus, o galiausiai – lapus, nupjautą žolę ir ravienojus. Apkaskite viską daržo žeme. Šakoms pūvant (visiškai supūva per 8–10 metų) lysvė po truputį slūgs. Jau kitąmet ant šio kalnelio galėsite pasisėti daržovių.
Liepą dar kasamos vėlyvosios tulpės, o mėnesio pabaigoje – ir narcizai. Pastarieji iškasami tuoj nudžiūvus lapams, nes vėliau augina šaknis. Kardeliai tręšiami kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis, pražydę laistomi.
Liepą jau žydi sausažiedžiai augalai. Jie skinami, kai nudžiūva rasa. Varpiniai (kiškio uodegėlės, ašarėlės, dekoratyviniai miežiai) skinami, kol žali, o sėklos nesubrendusios, nes džiūdamos išbyra.
Iki liepos vidurio dar galima sėti šparagines pupeles. Po ankstyvųjų daržovių dezinfekuokite lysves – įsėkite garstyčių, serenčių, medetkų. Paaugusius per sprindį daigelius perkaskite. Daugializdžius svogūnus nuraukite, kai tik nudžiūs laiškai. 10–12 dienų juos džiovinkite saulėje, kol laiškai ims šiugždėti. Mėnesio pradžioje dar patręškite kompleksinėmis trąšomis kopūstines daržoves, vėlyvos sėjos morkas, burokėlius.
Mėnesio pabaigoje pasisėkite špinatų. Jie užauga per 50–60 dienų. Brokolių žiedynus nupjaukite dar nepražydusius, nes vėliau bus neskanūs. Liepos gale sėkite daugiametes daržoves – rabarbarus, petražoles, rūgštynes. Visą liepą iki pat rugpjūčio vidurio sėjami japoniniai ridikai („daikonai“). Užauga per 55–70 dienų. Tai trumpos dienos daržovė, gerai auganti lengvoje, derlingoje žemėje. Tręštoje mėšlu labai kirmija. Nemėgsta rūgščios dirvos. Jeigu auga asiūkliai ar svėrės – šie ridikai neaugs.

One Reply to “Liepa: renkame, rauname ir… vėl sėjame”

  1. Max parašė:

    I love the line in the abstract for the gyeaarvrd paper: Working in a forest dynamic plot in Southern Thailand we mapped the occurrence of these dead ants by examining every leaf in 1,360 m2 of primary rainforest. That’s a lot of leaves!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto