„Mažeikių naftos“ profsąjunga – prieš darbuotojų diskriminavimą

AB „Mažeikių nafta“ vadovybė vykdo netiesioginę Lietuvos piliečių diskriminaciją įmonės darbuotojams mokėdama triskart mažesnį atlyginimą nei rangovams iš užsienio. Taip teigiama šios įmonės profesinės sąjungos kreipimesi, kuris vakar buvo išsiųstas Vyriausybei.
Prašoma inicijuoti teisės aktų, užkertančių kelią šiai diskriminacijai, priėmimą.

TRISKART DIDESNI
ATLYGINIMAI

AB „Mažeikių nafta“ profesinės sąjungos žiniomis, Lenkijos bendrovės, įmonėje dirbančios rangos pagrindu, suvirintojams ir šaltkalviams už darbo valandą moka nuo 10 iki 15 eurų (34,5–51,75 lito). Tokį pat darbą įmonėje dirbantiems Lietuvos piliečiams yra mokama nuo 11 iki 16 litų dydžio valandinis tarifinis atlygis.
Užsienio valstybių inžinieriams rangovinės įmonės už valandą moka nuo 60 iki 100 eurų (207–345 litai). Tuo tarpu mažeikiškių inžinierių valandinis atlyginimas – nuo 16 iki 23 litų.
„Dažnai atvykusieji yra žemesnės kvalifikacijos ar turi prastesnius darbo įgūdžius nei Lietuvos piliečiai – bendrovės darbuotojai. Situacija, kada mūsų šalyse esančios įmonės Lietuvos piliečiams moka mažesnius darbo užmokestį nei iš kitų šalių samdomi rangovai savo darbuotojams, žmones verčia jaustis diskriminuojamais ir žeminamais. Tai gali ne tik padidinti lietuvių emigraciją, bet ir sukelti tautinius konfliktus“, – rašoma Vyriausybei adresuotame kreipimesi.
AB „Mažeikių nafta“ profesinės sąjungos pirmininkė Virginija Vilimienė „Santarvei“ sakė, jog įmonės darbuotojai labai pyksta ant darbdavio dėl tokios neteisybės ir diskriminacijos.
„O Vyriausybė mums nepadeda įgyvendinti užsibrėžtų tikslų, pasiekti, kad mūsų darbuotojams būtų mokami tokie pat atlyginimai kaip ir rangovams. Tuo labiau kad užsieniečių darbo kokybė yra kur kas prastesnė nei mūsų darbuotojų“, – piktinosi V. Vilimienė.
Pasak jos, šiuo metu įmonėje dirba keli šimtai darbuotojų iš Italijos, Ispanijos, Lenkijos.
NEĮŽVELGĖ
DISKRIMINACIJOS

Vasario mėnesį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba savo iniciatyva atliko tyrimą dėl galimos darbuotojų diskriminacijos AB „Mažeikių nafta“. Tačiau Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė neįžvelgė diskriminacijos etniniu pagrindu.
„Pažymėtina, jog Lygių galimybių įstatymo prasme negali būti laikoma diskriminacija tai, jog skirtingi darbdaviai už panašų darbą darbuotojams moka skirtingą darbo užmokestį. AB „Mažeikių nafta“ nėra sudariusi darbo sutarčių su jos objektuose dirbančių rangovinių įmonių darbuotojais bei nenustato jų atlyginimų dydžių. Kolektyvinės sutarties nuostatos dėl darbo apmokėjimo taikomos tik AB „Mažeikių nafta“ darbuotojams“, – rašoma pažymoje.
„Mažeikių naftos“ atstovas spaudai Mindaugas Voldemaras „Santarvei“ teigė, jog nėra teisinių svertų, leidžiančių reguliuoti rangovų mokamų atlyginimų savo darbuotojams dydžius.
„Įmonei svarbi tik tam tikra sandorio už atliktus darbus suma. Tačiau mes neturime teisės kištis į jų vidaus reikalus, domėtis, kokio dydžio atlyginimus jie moka darbuotojams“, – sakė M. Voldemaras.
ĮMONĖJE TIK
7 UŽSIENIEČIAI?

V. Vilimienę piktina teiginiai, jog AB „Mažeikių nafta“ vadovybė nežino, kokius atlyginimus gauna rangovai iš užsienio. Esą Lygių galimybių kontrolierė nagrinėjo tik įmonės kolektyvinę sutartį bei tuos atvejus, kai užsienio piliečiai yra įdarbinti pagal šią sutartį.
A. Burneikienės pažymoje nurodoma, jog šiuo metu bendrovėje dirba tik 7 užsienio šalių piliečiai, neturintys leidimų nuolat gyventi. Tai įmonės generalinis direktorius (JAV pilietis), generalinio direktoriaus pavaduotojas inžinerijai (JAV pilietis), pirkimų direktorius (Lenkijos pilietis), vyriausiojo finansininko pavaduotojas (Lenkijos pilietis), direktorius logistikai ir jūrinei veiklai (Čekijos pilietis), projektų ir remonto kontrolės direktoriaus pavaduotojas (Nyderlandų Karalystės pilietis) ir kaštų administravimo vadovas (Nyderlandų Karalystės pilietis). Esą šie asmenys buvo įdarbinti griežtai vadovaujantis tokiais atvejais taikomų teisės aktų nuostatomis. Pažymoje neužsimenama apie šių asmenų darbo užmokesčio dydį.
„Mums buvo paaiškinta, kad nė viena Lietuvos tarnyba neturi teisės tikrinti rangovų iš užsienio dokumentų. Taip, įstatymuose nenumatyta galimybė tikrinti sutartis su rangovais. Vadinasi, tik Seimas ar Vyriausybė, pakeisdami kokį norminį aktą, gali ištaisyti susidariusią situaciją ir užkirsti kelią mūsų darbuotojų nutekėjimui į užsienį. Nesuvokiama, kodėl mūsų šalis nesirūpina savo piliečiais“, – kalbėjo V. Vilimienė.
Jono STRAZDAUSKO nuotrauk.:„Nesuvokiama, kodėl mūsų šalis nesirūpina savo piliečiais“, – stebėjosi V. Vilimienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto