Šaulių jaunimą subūrė naktinė stovykla ir žygis

Jaunieji šauliai stovyklos metu buvo mokomi valdyti ginklą.

Keturi rajono jaunųjų šaulių būriai, susirinkę į naktinę stovyklą, paminėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir pagerbė už laisvę žuvusio šaulio savanorio Antano Ubavičiaus atminimą.

Žygiavo ekstremaliai

Naktinė stovykla Tirkšliuose, kurioje dalyvavo 55 jaunieji šauliai iš Tirkšlių, Kalnėnų, Sedos ir Židikų būrių, prasidėjo iškilminga rikiuote.

Prie koplytstulpio, esančio šalia miestelio J. Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos, buvo uždegtos žvakutės.
O tęsėsi šios stovyklos veiklos netradiciškai – nuo mokyklos visi pajudėjo į žygį Viešetės, Spurganų link, po to per Geidžius sugrįžo atgal į mokyklą.

Šis žygis buvo skirtas Spurganuose gimusiam Mažeikių XIII šaulių rinktinės Tirkšlių šaulių būrio šauliui savanoriui A. Ubavičiui pagerbti. Kraštietis žuvo prieš šimtą metų vykusio Klaipėdos krašto sukilimo metu ir yra palaidotas uostamiesčio senosiose kapinėse.

Naktinė stovykla prasidėjo vėliavos atnešimu prie J. Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos.

„Aštuonių kilometrų maršrutą gerokai pasunkinome – visas žygis vyko arba žvyrkeliu, arba pušynu, arba pievomis. Patys stovyklos dalyviai jį įvardijo ekstremaliu – buvo ir garsinių signalų, ir ėjimo laužyta vora, ir taktinių užduočių, ir nuo purvo nepanešamų batų… Du jaunesnio amžiaus šauliai žygio nebaigė, parvežėme juos į mokyklą automobiliu. Tačiau viskas susitvarkė, abu šauliai pailsėjo ir toliau dalyvavo naktinėje stovykloje“, – pasakojo vienas iš šios stovyklos organizatorių, Tirkšlių ir Kalnėnų jaunųjų šaulių būrių vadovas Stasys Pauliukas.

Naujas principas pasiteisino

Penktadienį Žemaitijos 8-osios šaulių rinktinės jaunieji šauliai dalyvaus šaudymo varžybose, skirtose Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti, todėl pirmiausia į naktinę stovyklą atvykę kariai savanoriai surengė ginklų valdymo testą, paskaitą apie ginklus. Tuos šaulius, kurie dalyvaus varžybose, apmokė saugaus elgesio su ginklais.

Į stovyklą susirinko daugiau kaip penkiasdešimt moksleivių iš keturių Mažeikių rajono jaunųjų šaulių būrių.

Pasak S. Pauliuko, šį kartą su Gražina Mitkuviene – kitų dviejų jaunųjų šaulių būrių vadove – buvo nuspręsta varžybas organizuoti kitaip – komandas sudaryti ne būrių principu, o mišrias – į savo komandas galėjo burtis pažįstami ar draugai, nesvarbu, iš kokio jie būrio.

Naujovė pasiteisino – neliko nesveikos konkurencijos, buvo gerokai daugiau azarto, draugiškumo ir linksmybių. Ne veltui visuose renginiuose stovyklautojai dalyvavo šimtu procentų, žiūrovų stovykloje nebuvo.

Varžybos – iki vėlyvos nakties

Ką veikė jaunieji šauliai? Atkaklios kovos jaunėlių grupėje vyko kvadrato aikštelėje, netrūko azarto tinklinio susitikimuose, surengti šaudymo ir rankų lenkimo turnyrai. Varžybos užtruko iki pusės trijų nakties, o iš ryto – stovyklos uždarymas ir apdovanojimai.

„Naktinės stovyklos suvienija vaikus ir paauglius, jie susiranda naujų draugų, o ir azartas bei fizinis aktyvumas varžybų metu taip pat naudinga jaunimui. Ypač kai daug sėdima prie kompiuterių ar įninkama į mobiliuosius telefonus… Džiugu, kad turėjau pagalbininkus Sofiją Norkutę ir Stasį Dargį, taip pat karius savanorius, kurie padėjo pravesti visus numatytus renginius“, – sakė stovyklos organizatorius.

Per Velykų atostogas grupės jaunųjų šaulių iš šių būrių laukia trečios pakopos stovykla ir egzaminai Balsiuose, Žemaitijos 8-oji šaulių rinktinė yra numačiusi pėsčiųjų žygių, tad veiklos artimiausiu metu šiam jaunimui netrūks.
Nuotr. iš stovyklos archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto