Lietuvos bankas sumažino kitų metų ūkio augimo prognozę

Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad kitąmet šalies ūkis augs 2,9 procento – 0,3 procentinio punkto mažiau nei prognozuota rudenį.

Lėmė neapibrėžtumas dėl užsienio prekybos

Vidutinė metinė infliacija, anot Lietuvos banko, kitąmet turėtų siekti 1,4 proc., o nedarbo lygis sumažės nuo 9,1 iki 9 proc. Šių metų bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozė padidinta nuo 1,6 iki 1,7 proc.
BVP augimo prognozės sumažinimą lėmė neapibrėžtumas dėl užsienio prekybos partnerių, ypač Rusijos ūkio plėtros perspektyvų.
Neapibrėžtumą taip pat didina kitų besivystančių šalių – Kinijos ir Brazilijos bei kitų ekonominė padėtis. Lietuvos banko duomenimis, per pirmus tris šių metų ketvirčius eksporto apimtys į Rusiją sumažėjo 27,5 proc., palyginti su atitinkamu 2014 metų laikotarpiu, tačiau šias tendencijas iš dalies atsvėrė 5,3 proc. išaugęs eksportas į ES valstybes.

Kainų tendencijos – vartotojams palankios

Kaip ir šiemet, 2016 m. prie ūkio augimo žymiai prisidės vidaus vartojimas ir vartotojams palankios kainų tendencijos.
Pasak Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriaus Gedimino Šimkaus, kitąmet energetinių išteklių kainos stabilizuosis, ir tai paveiks visų kitų produktų kainas, įskaitant maisto produktus.
„Maisto kainos kitaip negu šiemet taip pat ūgtelės, bet tai neturėtų būti didelis augimas, nes jį ribos žaliavų kainos pasaulinėse rinkose“, – pristatydamas naujausią Lietuvos banko ekonomikos apžvalgą kalbėjo G. Šimkus.
Prognozuojama, kad darbo užmokestis kitąmet vidutiniškai augs 5 proc.
ELTA primena, kad kitų metų biudžeto rodikliai parengti remiantis ūkio raidos scenarijumi, kad 2016 m. BVP augs 3,2 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,4 proc.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto