Židikuose įamžinti Nepriklausomybės kovų savanoriai

Jono STRAZDAUSKO nuotr.

[nggallery id=750 template=caption] Valstybės dienos išvakarėse Židikuose atidengtos atminimo lentos su Židikų valsčiaus 1919–1920 m. Nepriklausomybės kovų savanorių bei Vyties Kryžiaus kavalierių vardais ir pavardėmis. Lentose įrašytos 41 savanorio ir 5 Vyties Kryžiaus kavalierių pavardės.
Židikai – pirmasis miestelis Mažeikių rajone, istorinę krašto praeitį įamžinęs tokiomis lentomis.

INICIJAVO PREZIDENTAS VALDAS ADAMKUS
Pasak renginio organizatorių ir vietinių gyventojų, idėja įamžinti kovotojų atminimą Židikuose gimė Lietuvos Prezidentui Valdui Adamkui. Jo dėdė Edvardas Adamkavičius Nepriklausomybės kovų metu buvo vienas iš kariuomenės generolų.
Tiesa, 1919–1920 metais E. Adamkavičius kovojo ne Židikų valsčiuje – kol čia grėsė bolševikų pavojus, veikė karininkų būriai, vadovaujami Povilo Plechavičiaus.
Renginio organizatorė, Židikų seniūnė Skirmutė Stasytė teigė, jog ji apie V. Adamkaus iniciatyvą pastatyti miestelyje atminimo lentas sužinojo daugiau nei prieš metus ir nesitikėjo, kad iki jų atidengimo praeis tiek daug laiko.
„Iš pradžių nuo darbų susilaikėme, nes buvo pablogėjusi Prezidento sveikata, o vėliau teko laukti kokios nors šventės. Kovo 11-ąją dar buvo šalta, tad nusprendėme lentas atidengti Valstybės dienos proga“, – kalbėjo S. Stasytė.

IŠKILMINGOJE CEREMONIJOJE AIDĖJO SALVĖS
Išklausę šv. Mišias šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, ceremonijos dalyviai susirinko prie Nepriklausomybės 10-mečio akmens, kur nuspręsta pastatyti atminimo lentas.
Vieta joms išrinkta apgalvotai. Židikiškiai pasakojo, kad Nepriklausomybės 10-mečio paminklas skirtas 1918-aisiais iškovotai Nepriklausomybei. Tuo tarpu antradienį pastatytos lentos skirtos kariams, kurie valstybę ėmėsi ginti nuo priešo.
Vieną iš lentų atidengė savanorio Prano Pocevičiaus dukra Aldona Strikaitienė. Ji dalyviams papasakojo tų metų prisiminimus. Savanorio Adolfo Aleksandravičiaus dukros Aldonos Aleksandravičiūtės laišką perskaitė Židikų seniūnė. Lentos pašventintos Židikų parapijos klebono kun. Egidijaus Jurgelevičiaus.
Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ir Šaulių Sąjungos bei Jaunųjų šaulių nariai. Tris kartus iššautos salvės, skirtos pagerbti kovotojus už Nepriklausomybę.
Po ceremonijos Židikų kultūros centre atidaryta Židikų valsčiaus Vyties Kryžiaus kavalierių fotografijų paroda.

REIKŠMINGA ISTORIJOS DALIS
Į iškilmes susirinkę miestelio gyventojai sutartinai teigė, kad atminimo lentos jiems – graži krašto istorijos puoselėjimo išraiška.
„Esu tremtinių duktė, gimiau Sibire, tad visi renginiai, susiję su Lietuvos Nepriklausomybe, man yra be galo svarbūs. Domiuosi kraštu, kuriame gyvenu, ir širdyje jaučiu didelį pakylėjimą, kad istorijos atmintis – gyva“ , – kalbėjo Pikelių seniūnaitė Vilija Priedininkienė.
Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorės Rimos Širvinskienės nuomone, Židikų valsčiaus kovotojų genai slypi ir šiandienos mokiniuose. Pasak jos, iškilmėse dalyvavusių jaunųjų šaulių būryje – ne vienas gimnazistas.
Ir vis tik V. Priedininkienė pastebėjo: šiose iškilmėse ji tikėjosi pamatyti daugiau jaunimo. „Reikia, kad jaunuoliai žinotų, jog buvo žmonių, kurie kovojo, ir nepriklausomai nuo to, laimės, ar ne, jie visada siekė tik pergalės“, – tvirtino pikeliškė.

Viktorija VASERYTĖ


4 Atsakymai į “Židikuose įamžinti Nepriklausomybės kovų savanoriai”

  1. Šaulys Gintas parašė:

    Aš nekaltas. Kokius patronus valdžia davė – tokiais ir šaudėme. Kai šoviau, tai irgi užsimerkiau. Ausis buvau užsikišęs šlapia vata

  2. mmm parašė:

    Nesuprantu bereikšmio garbinimo.

  3. O ką gi mums siūlo TS-LKD-istai? parašė:

    Didžiausia bėda Kauno švietimo įstaigose yra visiškai praradę sąžinę, patalogiškai įpratę vogti (ir iš vaikų!!!???) šių įstaigų veidmainystės ekspertės, sovietinės direktorės. Vežama mašinomis! Puikus pavyzdys Kauno Žaliakalnio lopšelis darželis. Buvome tesėsaugai ir savivaldybei nurodę kada ir kaip vežama. Jokios reakcijos! Už direktorės nugaros TS-LKD! Savivaldybėje aukštas „činas“, sužinojęs, kad kyšininkė ona danutė gricienė yra TS-LKD-istė, taip ir pasakė: “ O tai jau tikrai bus, kas užtaria“!!! Ir iš tiesų-teko bendrauti su minėto darželio dirbančiosiomis: viskas po senovei – kaip vilko taip ir velka – jokių pasikeitimų!!! Valytoja ar virėja viską mato, – atvažiuoja teisėsauga: „pažeidimų nerasta“!!! O kaipgi, – juk visa tai virsta pinigais, kurie kyšių pagalba keliauja švietimo skyriaus ir savivaldybės niekšams! Kokio lygio direktorės yra galit susipažinti straipsnyje: „Skandalingas susitarimas Kauno darželiuose…“ 15 min. Na, viskas kaip pas onytę! Tad – būk TS-LKD-istu ir vogsi, grobsi kiek norėsi! Jei kas – tave balne už kanopų prilaikys partijos bendraminčiai, onytės kyšininkytės klonai! Apsidairyk, tokių Tavo aplinkoje pilna!

  4. Šventės dalyvė Z. parašė:

    Galėtų šauliai šaudyti tyliau. Kai pykštelėjo, tai ir myžtelėjau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto