„Mažeikių komunalinis ūkis“ – politinių žaidimų įrankis?

Nors UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ dirba pelningai, nuspręsta pradėti diskusijas dėl šios įmonės privatizavimo. Kol kas pateikiamas vienintelis argumentas – privatininkai dirba geriau. Savivaldybės tarybos nariai tikina nežiną, kas yra sprendimo iniciatorius. Opozicija teigia, kad tokiu būdu valdančioji koalicija siekia kiršinti politikus ir įtaria, kad būtent jos atstovai turi privačių interesų šios bendrovės atžvilgiu.
INICIATORIAUS NERASTA
Praėjusią savaitę Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komitetui buvo pateiktas Tarybos sprendimo projektas, siūlantis UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Bendrovės pagrindiniai pajamų šaltiniai yra šiukšlių, gamybos atliekų rinkimo, transportavimo ir apdorojimo, gatvių, kelių, stovėjimo aikštelių valymo paslaugos.
Savivaldybė šioje įmonėje turi daugiau nei 90 proc. akcijų.
Komiteto nariams taip pat buvo pateiktos audito išvados. Jose nurodoma, kad bendrovė dirba pakankamai stabiliai. Tai rodo 2005 m. pirmojo pusmečio veiklos rezultatai – per šį laikotarpį sukaupta beveik 116 tūkst. litų pelno. Taip pat pažymima, kad visi rodikliai turi tendenciją gerėti, o tai didina įmonės patrauklumą investuotojų ir kreditorių požiūriu.
„Kodėl apie privatizavimą pradėta kalbėti būtent tada, kai ketinama kelti šiukšlių išvežimo įkainius? Tikitės brangiau parduoti?“ – klausė komiteto pirmininkas Gintautas Šmaižys.
Atsakyti į klausimą nebuvo kam, nes nė vienas iš Ekonomikos, finansų bei vietinio ūkio komiteto narių bei Savivaldybės vadovų nenorėjo prisipažinti inicijavęs šio klausimo svarstymą.
„Kas iniciatorius? Kodėl šis sprendimo projektas atsidūrė ant mūsų stalo?“ – keletą kartų klausė Tarybos narys Jonas Mažeikis, įsitikinęs, kad negalima privatizuoti Mažeikių komunalinio ūkio.
Meras Vilhelmas Džiugelis teigė, kad šį klausimą iškėlė kažkas iš Tarybos narių, todėl jis privalėjęs pateikti svarstyti. Meras nenorėjo įvardyti, kas yra tas „kažkas“, tačiau užsiminė, kad prieš posėdį jam pateikta daugiau nei 3 tūkst. parašų, pasisakančių prieš bendrovės privatizavimą.
Liberalcentristas Kęstutis Slavinskas pareiškė esąs įsitikinęs, kad įmonės privatizavimo klausimas yra vertas diskusijos. Jis tvirtino, kad privačios įmonės dirba efektyviau.
„Savivaldybės įmonės yra politikų įrankis, nes kiekvienas nori manipuliuoti jomis. Privatus verslas nepasiduoda tokioms manipuliacijoms. Be to, niekas nebeprisimena, kiek šiai bendrovei nupirkta įrangos iš Savivaldybės lėšų. Jokiai privačiai įmonei nereikėtų to duoti“, – teigė K. Slavinskas. Vėliau jis „Santarvei“ sukonkretino savąją nuostatą: remdami įmones, politikai tikisi ne tik asmeninės naudos („gal kokią aikštelę suremontuos“), bet ir siekia darbuotojų ar profsąjungų palaikymo per rinkimus („juk rinkimai įvyks jau kitąmet“).
Bendrovės direktorius Eugenijus Butkus prašė „padėti tašką“ kalboms apie įmonės privatizavimą – jos pasėjo daug nerimo ne tik tarp darbuotojų, bet ir tarp rajono gyventojų.
Buvo nutarta, kad nėra ekonominio pagrindo sprendimo projektą teikti Tarybai, tačiau akcentavo, jog dar grįš prie šio klausimo svarstymo – dabar prasidėsiančios diskusijos.

KAS INICIATORIUS?
Socialdemokratas G. Šmaižys „Santarvei“ sakė blogai vertinąs sprendimą diskutuoti dėl įmonės pardavimo. Jo nuomone, Mažeikių komunalinis ūkis turėtų būti miesto tvarkymo įmonė.
„Privatininkų nepastumdysi. Jiems svarbiausia – pinigėliai, pinigėliai, pinigėliai. Rajone yra daug „apkakotų“ vietų. Kas jas tvarkys? Norime išsklaidyti potencialą, kurį turime. Prieš pusmetį buvo susitarta, kad nebesvarstysime šio klausimo. O dabar vėl bumbt! Matyt, valdančioji koalicija ieško intrigų, nori kiršinti žmones“, – piktinosi Ekonomikos komiteto pirmininkas.
Anot G. Šmaižio, tikriausiai valdančiojoje koalicijoje yra politikų, turinčių privačių interesų šios įmonės atžvilgiu.
„Visi sako, kad nenori pirkti akcijų. Netikiu. Kaip tada sprendimo projektas atsidūrė ant stalo?“ – klausė politikas.
Tarybos narys J. Mažeikis yra nepartinis. Tačiau rinkimuose jis dalyvavo kaip Nuosaikiųjų konservatorių partijos rėmėjas, priklauso valdančiajai koalicijai. Jam taip pat niekas neatsako į klausimą, kas yra iniciatorius.
Politikas piktinosi, kad kol kas kalbama tik lozungais – niekas nepateikia konkrečių ekonominių skaičiavimų. „Esu ekonomistas ir manęs lozungai neveikia. Noriu skaičių“, – „Santarvei“ sakė J. Mažeikis.
Ekonomistas teigė nesąs prieš privatų verslą, tačiau jis turi būti sąžiningai sukauptas. Šiuo atveju norima tiesiog atimti turtą iš žmonių.
„Ar ne per dosni Mažeikių savivaldybė? Veltui atidavėme Plinkšių rūmus ir parką, kuriuos vėliau „Mažeikių nafta“ gana brangiai pardavė. Veltui atidavėme ir Plinkšių durpyną. Kas mums davė teisę atiminėti iš žmonių ir kažkam atidavinėti?“ – retoriškai klausė politikas.
J. Mažeikio nuomone, nereikia daryti nuolaidų Komunaliniam ūkiui. Jo vadovai turėtų pateikti perspektyvinį 5 m. darbo planą, kuriame būtų numatytos investicijos bei įrodoma, kaip bendrovė ruošiasi dalyvauti konkursuose.
„Nieko nepadarysi, tarifai didės, nes visame pasaulyje yra didelė kaina už taršą. Tačiau turime suvokti, kad Komunalinis ūkis gali gauti didelį pelną, kuriuo niekas, išskyrus pačią Savivaldybę, negalės pasinaudoti. Vadinasi, bus reali nauda rajono žmonėms. Man niekas negali atsakyti, kodėl mes to nenorime“, – stebėjosi J. Mažeikis.

STABDO GYVENIMĄ?
„Santarvė“ išsiaiškino, kad „paslaptingasis iniciatorius“ yra liberalcentristas, neetatinis vicemeras, UAB „Mažeikių gairė“ vadovas K. Slavinskas. „Santarvei“ jis teigė, kad Komunalinis ūkis bei Autobusų parkas yra visiškai nereikalingi Savivaldybei. Jo nuomone, gyventojams reikalingos paslaugos turi būti perkamos konkurso būdu.
„Galų gale mane net nervina kalbos apie pelningą įmonę. Įpliusuokime tuos milijonus, kuriuos Savivaldybė išleido pirkdama šiai įmonei įvairias priemones, ir tada paskaičiuokime rezultatą. Komunalinis būtų seniai sužlugęs, jeigu jam pačiam būtų reikėję nusipirkti priemones. Tokioms įmonėms ir aukščiausių reikalavimų nekeliame, nes galvojame, kad Savivaldybės įmones turime globoti“, – kalbėjo liberalcentristas.
Įmonės darbuotojų nenorą, kad bendrovė būtų privatizuota, K. Slavinskas traktavo kaip siekį išvengti didesnių reikalavimų. „Žmonės bijo privatizavimo, nes Savivaldybės įmonėse lengviau dirbti. Privatininkas neleis dirbti bet kaip, o dabar būtent taip ir dirbama“, – teigė jis.
Vicemeras sakė nebijąs būti nepopuliarus ir tikino, kad neturi jokių privačių interesų, susijusių su įmonės privatizavimu. „Manau, kad tie „gelbėtojai nuo privatizavimo“ sustabdo gyvenimą“, – sakė K. Slavinskas.

DĖL TERITORIJŲ SUSITARIAMA
Mažeikių komunalinio ūkio direktorius E. Butkus pasakojo, kad nuo praėjusiųjų metų gruodžio mėnesio tarp bendrovės darbuotojų tvyro nerimas. Vadovo teigimu, kalbos, jog po privatizacijos niekas nepasikeis, yra tik bandymas nuraminti žmonių aistras, tačiau nepagrįstos realybe. Anot jo, privatininkas bus suinteresuotas kaip galima greičiau susigrąžinti investuotus pinigus.
E. Butkus sakė seniai norėjęs padiskutuoti su K. Slavinsku apie tuos „Savivaldybės išleistus milijonus“. Taip, jų būta, tik vargu ar tiek reikėję. Būtent 2 milijonais litų buvo įvertinti „Oruvos“ šiltadaržiai, kuriuos Savivaldybė „įkišo“ Komunaliniam ūkiui, taip pasididindama turimų akcijų emisiją nuo 70 proc. iki 90 proc. Po daugybės aukcionų tie šiltadaržiai buvo parduoti už 100 tūkst. litų. „Apie tai kažkodėl niekas nešneka“, – piktinosi įmonės vadovas.
Būta ir realios naudos. 1996–1997 m. Savivaldybė laikėsi nuostatos, kad reikia stiprinti bendrovę ir išlaikyti žemas šiukšlių vežimo kainas, buvo nupirkta turto už 440 tūkst. litų ir įmonei perduota pagal panaudą. Tai leido bendrovei išlaikyti vienas žemiausių kainų šalyje. Beje, penkerius metus Taryba nekeičia šiukšlių vežimo tarifų.
Kalbos apie tai, kad konkurencija mažina kainas, E. Butkui kelia daug abejonių.
„Galima teigti, kad rinka viską parodo, tačiau iš tikrųjų yra daug niuansų. Ne paslaptis, kad mūsų srityje viską lemia ne konkursai, o susitarimai. Galima susitarti, kad aš dirbu čia, o tu ten, ir nesikišk į mano teritoriją. Kaip manote, kainos bus mažesnės?“ – klausė direktorius.
Be to, būta metų, kai Savivaldybė bendrovei buvo skolinga daugiau nei 800 tūkst. litų, tačiau jokių palūkanų nemokėjo – sava įmonė neturi teisės kelti tokių reikalavimų.
„Argumentas, kad privačios įmonės dirba geriau, vertas diskusijos. Yra pavyzdžių, kai privatininkai valė Mažeikių gatves ir šaligatvius, tai iš tikrųjų mūsų darbas nuo jų skyrėsi kaip diena nuo nakties – Savivaldybė džiaugėsi su jais nutraukusi sutartį. Didelis įžeidimas yra kalbos, kad visos Savivaldybės įmonės dirba neefektyviai“, – kalbėjo E. Butkus.
Įmonės profsąjungos komiteto pirmininkė Bronislava Sidabrienė sakė, kad kolektyvas išgyvena labai sunkų laikotarpį. Nerimas dėl darbo vietos, įtampa kai kam net sveikatą kainavo. Svarbiausia, kad niekas iki šiol neatsako, kodėl norima privatizuoti bendrovę ir kam tai naudinga.
Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto