Mylimiausių daržovių dešimtuko prizininkai – bulvės, morkos ir svogūnai


Šiemet lietuviai šviežių daržovių perka daugiau nei pernai, o populiariausiomis tarp pirkėjų ir toliau išlieka Lietuvoje užaugintos daržovės, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.

Įvertindami pardavimus, jie suskaičiavo, kokias lietuviškas daržoves pirkėjai šiemet rinkosi dažniausiai ir paskelbė labiausiai tautiečių pamėgtų daržovių dešimtuką.
„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė teigia, kad sudarant pirkėjų mylimiausių daržovių dešimtuką siekiama ne tik atspindėti nuperkamus jų kiekius, bet ir perteikti kai kurias šiųmetes daržovių vartojimo tendencijas.

10-a vieta – salierų stiebai. Išraiškingu skoniu išsiskirianti daržovė dažniausiai naudojama sriubų ir salotų gamyboje. Salierų stiebuose gausu mineralinių medžiagų. Įbėrus pjaustytų salierų stiebų į padažus ar sriubas, jie puikiai atstoja druską. Lietuviškų salierų stiebų šiais metais nupirkta 7 proc. daugiau nei pernai.
9-a vieta – svogūnų laiškai. Juos tautiečiai dažnai renkasi ne tik salotų gamybai, bet ir šaltibarščių ruošimui ar sumuštiniams pagardinti. Lietuviškų svogūnų laiškų per šių metų 8 mėnesius nupirkta tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu.
8-a vieta – burokėliai. Jie lietuvių vertinami ne tik kaip pagrindinis barščių sriubos ingredientas, bet ir kaip gardžių salotų pagrindas bei geležies gausa pasižymintis sveikuoliškas maistas. Burokėliai šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą, nes juos itin pamėgę šiuolaikinės virtuvės šefai.
7-a vieta – pomidorai. Šiemet šių daržovių parduotuvių lentynose tikrai netrūko – šilta vasara dovanojo ne tik daug gausesnį jų derlių, bet ir mažesnes kainas pirkėjams. Pomidoras yra vienas iš populiariausių įvairių salotų ingredientų, jis taip pat dažnai naudojamas sumuštiniams pagardinti. Šilta šiųmetė vasara leido žmonėms mėgautis gausiu pomidorų derliumi, užaugintu savo daržuose, todėl parduotuvėse pomidorų šiemet nupirkta penktadaliu mažiau nei pernai. Tačiau neabejotinai, jų vartojimas nesumažėjo, o pomidorai išliko vieni paklausiausių ir perkamiausių.
6-a vieta – baltagūžiai kopūstai. Sakoma, kad ši lietuvių pamėgta daržovė turimu vitamino C kiekiu nenusileidžia apelsinams. Be šios daržovės reta šeimininkė įsivaizduoja gardžias ir traškias salotas.
5-a ir 4-a vieta – trumpavaisiai ir ilgavaisiai agurkai. Ši daržovė lietuvių virtuvėje dažniausiai naudojama gaminant salotas, troškinius ar sumuštinius. Pastaraisiais metais agurkų naudingosios savybės išnaudojamos ir grožio procedūrose, ypač kaip veido odai gaivinti ir drėkinti skirta priemonė. Lietuviškų trumpavaisių agurkų šiemet nupirkta 12 proc. daugiau, o ilgavaisių – 30 proc. daugiau nei pernai metais per tą patį laikotarpį.
3-a vieta – svogūnas. Ši daržovė naudojama įvairių patiekalų gardinimui, norint suteikti jiems puikų skonį ir kvapą. Svogūnas pasižymi dideliu vitamino C kiekiu ir neretai liaudies medicinoje naudojamas kaip gydomoji priemonė, padedanti įveikti peršalimą.
2-a vieta – morkos. Be šios daržovės retai pavyks pagaminti gardžią sriubą, troškinį ar salotas. Savo unikaliu skoniu morkos dažnai tampa nepakeičiamu ingredientu. Šios daržovės taip pat pasižymi dideliais vitaminų A, E, C bei betakaroteno kiekiais, tad yra naudingos sveikos odos išsaugojimui. Be to, šviežios ir traškios morkytės – puikus sveikas užkandis tiek vaikams, tiek suaugusiems. Nupirktų lietuviškų morkų kiekiai šiemet nesikeitė.
1-a vieta – bulvės. Tai nuo seno lietuvių mylimos daržovės. Virtuvėje bulvės naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Tvirtinama, kad su lupenomis virta bulvė turi 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas ir 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas. Vietinės kilmės bulvės nepraranda populiarumo tarp tautiečių – šiais metais šių daržovių nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Verta žinoti

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų.
Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenimis, šviežias daržoves (išskyrus bulves) kasdien vartoja kas trečias suaugęs gyventojas, o iš viso vidutiniškai per parą suaugusieji suvartoja tik 260 g daržovių ir vaisių.
Parengta pagal „Maximos“ komunikacijos departamento pranešimą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto