Sekmadienį minėta Europos sveikos mitybos diena

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Lapkričio 8-ąją minėta Europos sveikos mitybos diena. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos.
Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama sveikai maitintis, žmonės raginami atkreipti dėmesį į ypatingą tinkamo maitinimosi svarbą sveikatai, primena Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

Siekiama pagerinti gyventojų mitybą ir sveikatą

PSO Europos maisto ir mitybos veiksmų 2015–2020 metų plano, kurio tikslas yra pagerinti sveikatai palankaus maisto prieinamumą, įperkamumą ir patrauklumą, priemonėmis siekiama pagerinti gyventojų mitybą ir sveikatą, skatinant veiksmus įvairiose politikos srityse.
Įrodyta, kad netinkama mityba lemia nutukimą, kraujotakos sistemos ligas, cukrinį diabetą, onkologines, virškinamojo trakto ligas.
Įvairiose šalyse atliktų tyrimų duomenimis, didelė dalis gyventojų vartoja per daug riebalų ir cukraus turinčio maisto, per mažai vaisių ir daržovių, dėl to daugėja antsvorio turinčių ir nutukusių žmonių. Su maistu organizmas turi gauti tiek energijos, kiek jos išeikvoja per dieną. Reikėtų riboti gyvulinės kilmės riebalus – jie turi sudaryti ne daugiau kaip 15–30 proc. paros maisto davinio energinės vertės.
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras taip pat pataria mažinti suvartojamų pusgaminių, cukraus, riebių produktų kiekį.

Ką lemia tinkami mitybos įpročiai

Tinkami mitybos įpročiai lemia gerą savijautą, optimalų kūno svorį ir padeda išvengti tam tikrų sveikatos problemų.
Sveikai ir tinkamai maitinantis žmogaus organizmas aprūpinamas energija ir gyvybinei veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis, užtikrinamas normalus vystymasis, nuolatinis kūno ląstelių atsinaujinimas.
Tinkama mityba, pasak Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro pranešimo, turi remtis trimis principais: saikingumu, įvairumu ir subalansavimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*

Naujienos iš interneto