Sodininko skiltis: Saldu gardu kaip du medu. Kas? Stevija

Stevija. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Keliolika kartų saldesnis už cukrų. Jo galima dėti į arbatą, kavą, kompotą, kepinius. Beveik neturi kalorijų ir nepavojingas diabetikams. Gali augti mūsų šiltnamiuose ar namuose. Kas šis stebuklingas augalas? Tai stevija.

Vienas arbatinis šaukštelis džiovintų ir kavamale sumaltų stevijos lapų atstoja stiklinę cukraus. Šaukštelį miltelių užpilti stikline verdančio vandens ir palikti, kol atauš. Tada perfiltruoti per kavos filtrą. Toks skystas saldiklis šaldytuve gali stovėti apie porą savaičių. Vietoje vandens naudojant  etilo spiritą ar paprasčiausią degtinę – nereikės nė šaldytuvo. O trauktinė, jei įdėsime keletą lapelių, nusidažys gražia žalia spalva.
Kaip stevija auginama? Šis augalas nepakelia šalnų, todėl sėjama kambaryje į vazonus apie balandžio pradžią. Tiks daržo žemė, ją atmiešus perlitu ar smėliu (durpių stevija nemėgsta). Sėklytės užbarstomos 0,5 cm smėlio sluoksniu. Į šiltnamį daigai sodinami kartu su pomidorų daigais, kas 30 cm. Prieš šalnas augalai pridengiami sodo plėvele.
Stevija nemėgsta nei šlapios, nei sausos dirvos. Todėl laistyti reikia reguliariai, bet negausiai, tręšti labai saikingai. Ypač riboti azotines trąšas, nes jų perteklius mažina lapų saldumą ir aromatą. Geriausia būtų kas 2–3 savaites palaistyti arbatos spalvos rauginto mėšlo skiediniu.
Augalas užauga iki 75 cm aukščio ir 50 cm pločio. Lapai skinami anksti rytą, kai juose yra daugiausiai saldaus glikozido. Rudenį pjaunamas ir džiovinamas visas krūmelis.
Steviją galima auginti ir kibiro tūrio mediniuose ar plastikiniuose vazonuose, jų dugne įrengus gerą drenažą.
Praėjus šalnų pavojui vazonai išnešami į lauką. Rudenį, prieš šalnas, jie vėl įnešami į šiltnamį. Auginamą grunte steviją prieš šalnas galima iškasti, patrumpinti šakas ir persodinti į vazoną. Bet tada žiemą augalą reikėtų papildomai apšviesti.
Kiti augintojai šaknis su žemės gumulu sudeda į dėžutes, užpila jas perpus su smėliu sumaišyta daržo žeme ir per žiemą laiko 5–10 ?C temp. patalpoje. Šaknys retkarčiais sudrėkinamos.
Steviją galima įšaknydinti 4–5 cm ilgio pažastinį ūglį su viena ar dviem poromis lapų pamerkus į vandenį. Po poros savaičių pasirodys šaknelės. Daigai persodinami į lengvą substratą.

One Reply to “Sodininko skiltis: Saldu gardu kaip du medu. Kas? Stevija”

  1. Darius parašė:

    Auginu stevijos ir lipijos daigus. Norintiems įsigyti šiuos nuostabius augalus, galėčiau pagelbėti Jeigu domina rašykiti el. adresu: darius.voisnis@gmail.com arba skambinkit 867379044. Papildoma informacija tinklapyje (stevija.webege.com)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto