„Ateities“ pradinė mokykla – be ateities?

Švietimo įstaigų tinklo reorganizacija pasiekė ir miestą: planuojama uždaryti „Ateities“ pradinę mokyklą. Savivaldybės specialistai tikina, kad per didelė prabanga išlaikyti tris arti viena kitos esančias tuštėjančias mokyklas.
Numatytos naikinti pradinės mokyklos atstovai sako, kad reorganizacija nuskriaus pedagogus.


MOKYKLA DOTUOJAMA
Taupymo sumetimais Savivaldybės Švietimo skyriaus specialistai siūlo naikinti Mažeikių „Ateities“ pradinę mokyklą, o vaikus perkelti į netoliese esančias „Ventos“ pagrindinę ir Kalnėnų vidurinę mokyklas.
Visos trys švietimo įstaigos įsikūrusios Pavenčių gatvėje dviejų šimtų metrų spinduliu.
„Katastrofiškai mažėjant mokinių skaičiui visos šios mokyklos yra nepajėgios suformuoti pilnų klasių.
Ar turėsime tris mokyklas, kurioms visko trūksta, ar turėsime dvi normalias? O kada trūkstame pinigų darželių auklėtojų atlyginimams, išlaikyti pastatus – prabanga,“ – poziciją išdėstė Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus.
Švietimo skyriaus duomenimis, vien išlaikyti pradinės mokyklos pastatą atsieina arti 130 tūkst. litų per metus. Mokyklai trūksta ir mokinio krepšelio lėšų, skirtų mokytojų atlyginimams išmokėti.
Kasmet Savivaldybės administracijai švietimo įstaigą tekdavę dotuoti, pastaraisiais metais mokyklai papildomai buvo skirta 50 tūkst. litų.

IEŠKO DARBO VIETŲ
Klausimas dėl „Ateities“ pradinės mokyklos uždarymo vis iškyla pastaruosius dvejus metus.
Įstaigos direktorė Zita Timinskienė teigia, kad šios kalbos mokyklai daro „didžiulę antireklamą“, tačiau vaikų mažėja nedaug.
Šiuo metu mokykloje mokosi 194 pradinukai, su jais dirba 34 darbuotojai.
Svarstant trijų Pavenčių gatvėje įsikūrusių mokyklų reorganizavimo klausimą daugiausia neaiškumų iškyla dėl darbuotojų.
Švietimo skyriaus vedėjas A. Stonkus informavo, kad į „Ventos“ pagrindinę bei Kalnėnų vidurinę mokyklas su „Ateities“ vaikais pereitų ir jų pedagogai. „Ateities“ pradinėje mokykloje įkurtą neįgalių vaikų lavinamąją klasę svarstoma perkelti į Mažeikių specialiąją mokyklą (ji nuo liepos 1 d. pereina Savivaldybės administracijos žinion – K. V.).
„Šiandien nieko negalime pasiūlyti mokyklos direktorei, pavaduotojui, puse etato dirbančiai ūkio dalies vedėjai, buhalterei, raštinės vedėjai,“ – sakė vedėjas ir pridūrė, kad ieškoma darbo vietų aptarnaujančiajam personalui.
A. Stonkus patikino, jog darbo vietas stengiamasi rasti kuo daugiau darbuotojų – kad atleidžiamiems žmonėms tektų kuo mažiau mokėti išeitinių išmokų.

SIEKIA APSAUGOTI
Kad Savivaldybės administracija rūpinasi mokyklos darbuotojų darbo vietų išsaugojimu, neigia „Ateities“ pradinėje mokykloje veikiančios Laisvosios jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Feliksas Jucius.
Per Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdį pedagogų atstovas apgailestavo, kad vyko per mažai susitikimų su mokyklos bendruomene, nebuvo ieškoma geresnių, ekonomiškai pagrįstų projektų.
„Kalbama apie tris mokyklas, bet kalbama apie vieną vienintelį projektą. O gal buvo kokių kitų projektų? Pagal Darbo kodeksą, kiekviena reorganizacija prasideda nuo reorganizacijos plano paruošimo. Tokį planą gauna įstaiga ir profesinės sąjungos iš anksto susipažinti. Šiandien vedėjas kalba, kažką reikės daryti su mokytojais, su valytojais. Vedėjas nepasakė, nei kur padės darbuotojus, kiek bus lėšų tam išeikvota, iš kokių asignavimų Savivaldybė išmokės darbuotojams, kurių atsikratys,“ – abejones išdėstė dvylikos mokyklos pedagogų atstovas.
Švietimo skyriaus vedėjui A. Stonkui replikavus, kad profesinė sąjunga „blogai klausosi“, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovė mokykloje Dalia Stanienė paprašė, kad būtų užtikrintos kitose mokyklose įdarbinamų mokytojų socialinės garantijos. Pedagogai baiminasi, kad perėjus dirbti į kitas mokyklas, jie bus atleisti.

SPRENDIMU NESIDŽIAUGIA
„Ventos“ pagrindinės mokyklos direktorė Ramunė Badaukienė „Santarvę“ patikino, kad prireikus vaikus ir jų mokytojus priims, tačiau trijų mokyklų reorganizavimu nesidžiaugia.
„Jeigu lieps, priimsime, tačiau „Ateities“ problemos tegul būna „Ateityje“. Juk mes patys ir pradinukų, ir mokytojų turime. O kas nori papildomų rūpesčių užsidėti? Naudos mums nematau, vaikai iš „Ateities“ bet kuriuo atveju pas mus ateina į penktąją klasę,“ – samprotavo mokyklos vadovė.
R. Badaukienė prisipažino, kad į problemą kitaip būtų žiūrėjusi anksčiau, kai nuo didžiųjų mokyklų mokinio krepšelio lėšų nuskaičiuodavo didelius pinigus mažesnėms išlaikyti. Dabar leidžiama perskirstyti tik 5 proc. mokinio krepšelio lėšų.

NESILAIKO PROGRAMOS
Jei didžiosioms mokykloms neleistų rinkti pradinio ugdymo klasių, mažosios rajono pradinės mokyklos išgyventų, – įsitikinusi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Mažeikių susivienijimo pirmininkė Judyta Čejauskienė.
Pedagogė „Santarvei“ pabrėžė, kad Mažeikių rajone nesilaikoma mokyklų optimizavimo programos. Joje numatyta, kad mokyklos turėtų būti suskirstytos pagal mokinių amžių į pradines (1–4 klasės), pagrindines (5–8 klasės) ir gimnazijas (9–12 klasės).
„Mūsų rajonas yra „švogerių“ respublika, tad mokykloms buvo leista įsikurti pradines klases. Šis leidimas Kalnėnams ir „Ventai“ (Kalnėnų vidurinei ir „Ventos“ pagrindinei – K. V.) papjovė šalia esančią pradinę mokyklą,“ – dėl svarstymų uždaryti „Ateities“ pradinę mokyklą apgailestavo J. Čejauskienė.
Profesinės sąjungos atstovė pripažino, kad dėl mokinių stygiaus mokyklas judinti teks, bet priminė, kad optimizacija neturi būti suprantama tik kaip naikinimas.

SPRENDIMAS ATIDĖTAS
Vakar vykusiame Savivaldybės Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto posėdyje nuspręsta „Ateities“ pradinės mokyklos naikinimo klausimą atidėti dar mažiausiai mėnesiui – iki kito Savivaldybės Tarybos posėdžio. Įstaigos išlikimo klausimai bus analizuojami iš naujo.
Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo A. Stonkaus teigimu, mokyklos bendruomenę optimistiškai nuteikęs sprendimas nieko nepakeis.
„Jeigu mes iš tikrųjų norime taupyti, mes turime imtis nepopuliarių sprendimų ir atmesti visus politinius svaičiojimus, – įsitikinęs vedėjas. Jis pridūrė: – Kai lapkričio mėnesį neturėsime žmonėms išmokėti atlyginimų, tai lygiai visi šie žmonės stovės ir šauks, kodėl jūs nieko nedarote.“
Šiemet švietimo įstaigų reorganizacija palietė dar keturias rajono mokyklas: Plinkšių ir Kapėnų pagrindinės mokyklos jau tapo atitinkamai Sedos Vytauto Mačernio ir Viekšnių gimnazijų skyriais. Iki kitų mokslo metų atidėtas sprendimas dėl Pikelių pagrindinės mokyklos bei Tirkšlių vidurinės mokyklos Šerkšnėnų skyriaus reorganizavimo – dėl mokinių stygiaus ir šios įstaigos gali būti uždarytos.
Sigito STRAZDAUSKO nuotrauka.: Iki šiol reorganizavus kaimo švietimo įstaigas, planuojama uždaryti ir pirmąją miesto mokyklą – „Ateities“ pradinę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto