„Dramblio būda“ naujų šeimininkų neturės – ji bus nugriauta

Iki Naujųjų metų turėtų būti nugriautas miesto parke esantis Vasaros teatro pastatas, mažeikiškių vadinamas „dramblio būda“. Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Tarybos nariai. Siūlyta atsisakyti bet kokių parko privatizacijos projektų ir įamžinti ten palaidotų žmonių atminimą. Politikai taip pat nepritarė šeštos hidroelektrinės ant Varduvos upės statybai. SIŪLO
ĮAMŽINTI ŽUVUSIŲJŲ
ATMINIMĄ

Ketvirtadienį Tarybai nebuvo pateiktas sprendimo projektas dėl Vasaros teatro, esančio miesto parke, įrašymo į privatizavimo objektų sąrašą, kurį prieš savaitę svarstė ir jam nepritarė Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komitetas.
Tarybos nariai gavo prieš metus parengtą sprendimo projektą dėl Vasaros teatro pastato nurašymo ir nugriovimo. Nė vienas politikas nepasisakė prieš tokį sprendimą, tik pareikalavo į protokolą įrašyti, kad Savivaldybės administracija yra įpareigojama pastatą nugriauti iki šių metų pabaigos.
Tarybos posėdyje socialdemokratas Jonas Jurkus teigė, kad miesto parkas galima vadinti kapinėmis – per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus ši vieta buvo padaryta masine kapaviete.
„Manyčiau, reikėtų baigti kurti iliuzijas apie parko privatizavimą. Taip pat reikėtų užmiršti ir kokius stambius pramoginius projektus. Parke palaidota tūkstančiai nekaltų žmonių, todėl reikėtų įamžinti jų atminimą. Siūlyčiau nugriauti „dramblinę“, tą vietą apsodinti medžiais ir pastatyti kokį paminklą. Būkime tolerantiški tiems žmonėms“, – siūlė J. Jurkus.
Politikas priminė, kad prieš kelerius metus Mažeikiuose vokiečiai aiškinosi, kur yra palaidoti jų kariai, ir svarstė galimybę sutvarkyti tą vietą.
Savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius sakė, kad vokiečių kapavietė jau yra nustatyta – jie palaidoti parke priešais polikliniką. Tačiau kol kas Vokietija nesirengia tos vietos įamžinti – norima atlikti išsamesnius tyrimus.

ATMESTAS
DETALUSIS PLANAS

Savivaldybės tarybos nariai nepatvirtino hidroelektrinės ant Varduvos upės detaliojo plano. Išvydęs balsavimo rezultatus, meras Vilhelmas Džiugelius neslėpė nuostabos – Ekonomikos komitetas buvo pritaręs detaliajam planui, dabar politikai jokių pastabų nepasakę.
Liberalcentristas Kęstutis Slavinskas merui priminė, kad šis sprendimo projektas jau buvo atmestas. Nors Ekonomikos komitete buvo pritarta hidroelektrinės detaliajam planui, Tarybos posėdyje šio komiteto pirmininkas Gintautas Šmaižys balsavo prieš.
„Santarvei“ jis sakė, kad šiuo balsavimu išreiškęs savo asmenišką poziciją. Juolab pagaliau pavyko išsiaiškinti, kiek Mažeikių rajone yra hidroelektrinių (apie tai ketvirtadienį rašė „Santarvė“ – V. S.).
„Aš pats esu prieš tų hidroelektrinių statybą. Manau, kad tokiu būdu yra darkoma gamta. Tiek mažai tų upių turime ir tas pačias naikiname. Gyvenu prie Varduvos, matau, kas ten vyksta. Tiek daug pinigų išleidome tos upės žuvinimui. Kur šiandien ta žuvis yra? Ji visa dingusi, nes nėra išėjimo pro hidroelektrines“, – piktinosi politikas.
G. Šmaižio nuomone, gamtosaugos institucijos nepakankamai tikrina hidroelektrinių veiklą, todėl jų savininkams yra sudaromos galimybės nesilaikyti instrukcijų. Socialdemokratas prisipažino netikįs, kad dabartinis Tarybos sprendimas ilgam sustabdytų šeštos hidroelektrinės ant Varduvos upės statybą.
„Vienokiu ar kitokiu būdu bus gautas Tarybos pritarimas. Manote, kad pas mus nebus Bugenių kiaulių komplekso? Jis bus! Aš tuo neabejoju“, – sakė G. Šmaižys.

PRADEDAMOS DERYBOS
Tarybai buvo pateiktas sprendimo projektas dėl Geidžių kaimo artezinio gręžinio ir vandens bokšto pirkimo. Siūloma sudaryti komisiją ir pradėti derybas su savininku Bronislovu Motuzu dėl šių įrenginių įsigijimo.
Sprendimo projektą pristatęs Ūkio plėtros skyriaus vedėjas Juozas Sperauskas akcentavo, kad Savivaldybės administracija jį inicijavo gavusi Geidžių kaimo gyventojų skundą, kuriame nurodoma, jog vandentiekio savininkas neužtikrina vandens tiekimo bei savivaliauja nustatydamas kainą.
Pats B. Motuzas Savivaldybei pateikė prašymą pirkti jam priklausantį vandentiekio bokštą ir gręžinį, nes ši veikla jam esanti nuostolinga. Už šią įrangą savininkas prašo 15 tūkst. litų.
„Jei Savivaldybė neturi galimybių nupirkti iš manęs vandentiekio bokšto ir gręžinio, tai prašau juos nuomoti už 250 litų per mėnesį atlygį“, – siūloma prašyme.
G. Šmaižys priminė, kad Ekonomikos komitete kalbėta tik apie artezinio gręžinio pirkimą. „Kur dėsime bokštą?“ – stebėjosi komiteto pirmininkas.
Vytautas Mažeikis teigė, kad visiška nesąmonė yra skirti lėšų bokštui pirkti, o paskui vėl ieškoti pinigų jam nugriauti.
J. Sperauskas paaiškino, kad būtų apsunkinta derybų pradžia, jeigu į sprendimo projektą nebūtų įtrauktas bokšto pirkimas. Pasak jo, būtina kiek galima greičiau spręsti Geidžių gyventojų problemą. Be to, derybų rezultatai Tarybai bus pateikti svarstyti.
Sigito STRAZDAUSKO nuotr.:
Ketvirtadienį politikai nusprendė, kad „dramblio būdą“ būtina nugriauti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto