Šeimos pirktame pyrage – salmoneliozės užkratas

Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė mažeikiškės bendrovės „Litventas“ veiklą. Pasigardžiavimas šios bendrovės keptu plokštainiu „Naujiena“ vienai šeimai baigėsi rimtais susirgimais. UŽSIKRĖTĖ VISA ŠEIMA
Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Zigmantas Stumbra „Santarvę“ informavo, kad mažeikiškių gamybos plokštainis buvo pirktas Telšių parduotuvėje.
Jo valgę keturi šeimos nariai vėmė ir viduriavo, o jauniausias paguldytas į ligoninę.
Telšių maisto inspektoriai, parduotuvėje, kurioje buvo pirktas pyragas, atlikę patikrinimą, pažeidimų nenustatė.
Gaminio mėginys buvo išsiųstas tyrimams į Klaipėdos laboratoriją, kur ir buvo aptiktos salmonelės bakterijos.
ĮMONĖS VEIKLA
SUSTABDYTA
Plokštainio gamintoja UAB „Litventas“ yra įsikūrusi prekybos centro „Ąžuolas“ antrajame aukšte. Mažeikiškiai maisto inspektoriai operatyviai patikrino šios įmonės konditerijos gamybos cechą. Tikrinimo metu nustatyti nedideli higienos reikalavimų pažeidimai – susidėvėję darbo stalų paviršiai, dalis gatavos produkcijos laikoma ant grindų, darbuotojai nesilaiko asmens higienos reikalavimų, dirbo be galvos apdangalų.
„Nesiimu spėlioti, ar nedideli pažeidimai galėjo būtų salmoneliozės priežastis. Užkratas gali būti ir žmogus, ir žaliava. Kol atliekamas tyrimas, įmonės veikla sustabdyta. Atnaujinti gamybą bus leista tik po pakartotinio tikrinimo, įvykdžius visus reikalavimus“, – teigė Z. Stumbra.
Įmonės vadovams nurodyta dezinfekuoti patalpas, darbuotojams – papildomai pasitikrinti sveikatą.
PIRMAS ATVEJIS
„Litvento“ direktorė Lidija Venalienė „Santarvei“ sakė, kad per trylika darbo metų toks atvejis jų įmonėje pirmas.
„Tai labai nemalonu. Išgyvenu ne tik aš, bet ir visas kolektyvas. Dėl tokios priverstinės prastovos patirsime ir nuostolių“, – guodėsi direktorė.
L. Venalienė patikino, kad darbuotojai gerai žino higienos reikalavimus, stengiasi jų laikytis. Įmonėje yra pildomas specialus žurnalas, į kurį kiekvieną dieną darbuotojai pažymi, ar neturi nusiskundimų dėl sveikatos. Po šio atvejo darbuotojai papildomai pasitikrino sveikatą, tyrimų rezultatai bus žinomi kitą savaitę.
APSISAUGOTI
PAVYKSTA
Z. Stumbra sakė, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba maisto gamybos įmonėse periodiškai atlieka patikrinimus dėl salmoneliozės. Ne vienus metus mažeikiškiams gamintojams pavyksta apsisaugoti nuo šios ligos.
Visuomenės sveikatos centro vyriausioji gydytoja Irena Macijauskienė sakė taip pat negaunanti pranešimų apie tokius susirgimus.
Gydytoja informavo, kad salmoneliozė yra ūmi žarnyno infekcija, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.
Salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą, taip pat per užkrėstas daržoves.
Bakterijų randama žalioje mėsoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene. Termiškai apdorojant maistą, salmonelės žūva.
Bakterijos plinta ir nesiplaunant rankų, nesilaikant kitokių higienos reikalavimų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto